Miért jó az igény szerinti szoptatás?
Jézusom, de korlátolt vagy. Én is úgy gondolkodtam, mint te, de csak addig, amíg meg nem született a kislanyunk.
Utana rájöttem, hogy iszsz nem egyenlő az egész napos mellen csungessel. Kb egy hétig próbáltuk a 3 óránkénti szopit, aztan rájöttünk, hogy mennyivel jobb mindenkinek az, ha adott esetben 1,5-2 orankent eszik, ejszaka meg 4-5.
8 hónapos, honapok ota maszik, ul, butorok mellett lepeget.
2 nappal fiatalabb unokatesoja most kedett kuszni, ulni meg nem ul, 3-4 orankent (igeny szerint) szopik. A te elmeleted szerint neki tobb ideje lenne fejlodni.
Csak szerencsere a babak nem gepek, eltero utemben fejlodnek, 3 eves korukra viszont mind ugyanazt tudja nagyjabol. Teljesen mindegy, hogy hany orankent szopott, tejet vagy tapszert kapott-e.
Az iszsz nem csak etetést jelen tszoptatásonként. Azt jelenti, hogy elfogadom, hogy a babának a szopi az ivás, a megnyugvás, a kapcsolattartás a világgal, és a testkontaktus-igény kielégítése. Elfogadom, hogy vannak tudomanyosan igazol korai éhségjelek, mint a tátogás és az ökölrágás, a dagasztás, így még a sírás előtt cicit kap, hogy ne kínozza az éhség.
Egyébként a 3 óránkénti etetés a világháború utáni nő dolgozóknak kitalált ideológia. A gyarak nőkkel lettek tele, sokan egyeven aluli gyerekkelmentek dolgozni, akik a szünetekben mehettek a gyar bölcsijébe szoptatni. Ez évtizedekre megrögzött gyakorlattá vált, mert annyiea jól sikerült az anyai ösztönnel és a biológiai normákkal szembemenő ideológiagyártás.
Az újszülött gyomra akkora, mint egy meggy magja. Teljesen normális, ha elképesztően hamar megtelik és megemésztődik benne a tej, és már kéri is az uj adagot. Lassan jőnek és tágul a gyomruk, kívülről pedig nem láthatjuk, ahogy azt sem, hogy az aktuális tejünk főleg laktózos, vagy inkább zsíros volt épp. A közkeletű tévhittel ellentétben a szoptatós mell sosem ürül szárazra, mert nem tárolásra alkalmas. Az elfogyasztott anyatej nagyobb része a szoptatás alatt termelődik, az összetétele pedig állandóan változik, tehát a lemért mennyiségből következtetni teljesen értelmetlen.
Az időre etetés csökkenti a mell ingerlésének idejét, egyenes arányban csökken a termelés is. Az iszsz babák beállítják maguknak a kereslet-kínálatot, mert az alapvető ösztönük szeeint életben kell maradniuk.
Én úgy gondolom, hogy máshogy nem is nagyon lehet szoptatni, csak igény szerint. Ha valaki fix időre szoptat, és mereven ragaszkodik hozzá, hiába éhes már előbb a baba, annak a szoptatás nagyon korai abbahagyása lesz a vége.
És igen, a baba pontosan tudja, hogy mikor van rá szüksége. Nekem a kisebbik fiam volt iszsz, soha nem volt problémánk a mennyiséggel, mert ahogy növekedett a szükséglet, úgy kérte egy pár napig gyakrabban, ezzel felszaporította magának annyira, amennyire a továbbiakban igénye volt. Nagyon szépen gyarapodott a súlya, igazi kis hurkás baba volt, pedig 6 hónapos koráig semmit nem kapott anyatejen kívül. Nem lógott cicin egész nap, de igen, voltak időszakok, amikor gyakrabban igényelte (növekedési ugrás, fogzás, front, stb.). Az tény, hogy eléggé bukós baba volt, sőt, mindkét fiam az volt, a tápszeres is, de a bukástól nem tudom, miért paráznak annyira sokan. Igazából semmi rossz nincs benne, a fölösleg távozik, nem olyan nagy mennyiség ám az, csak annak tűnik.
Én abban sem láttam problémát, hogy nem csak akkor igényelte, ha éhes volt. Szépen megtanult komfortszopizni, és nem ette túl magát. És mint írtam, nekem a kisebbik volt iszsz, tehát ott volt mellette a nagy, akivel szintén foglalkozni kellett, szóval gondolhatod, hogy nem ültem egész nap a cicin lógó gyerekkel, volt mellette dolgom éppen elég. Nem volt egész nap a szájában, csak ha kérte, és azért ez messze nem úgy nézett ki, hogy állandóan kérte volna.
A másik, hogy igen, amíg pici volt, neki is hosszabb ideig tartott a szopi, de 4-5 hónaposan már ő is le tudta zavarni pár perc alatt. Olyan 8 hónapos lehetett, amikor egy családi eseményen átmentem a másik szobába a kisebbik fiammal, mondtam, hogy megyek szoptatni, mindjárt jövök. Amikor visszajöttünk, csodálkozva néztek a család férfi tagjai, hogy ez ennyi volt? Mondom miért, mennyi volt? Kb. három perc. Ja hát igen, éhes volt, rácuppant, nem lacafacázott :D Szóval elhiheted, hogy egy nagyobb csecsemő simán tud végezni vele percek alatt akkor is, ha igény szerint van szoptatva.
Hahahaha :)
Én írtam a sorozatozást. Ez jó! :D
Most már két éves, legfeljebb elalvás előtt maratonozik 20 percet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!