Abbahagyjam a kínlódást?
Nem, nem vagyok szakember, csak anya. Ha egy anya ennyi "áldozatra" nem képes a gyerekéért, akkor mi lesz később? Ilyenkor az anya igényeinek igenis háttérbe kell szorulniuk, vagy ha valaki ezt nem tudja elfogadni, az inkább ne szüljön gyereket. Rosszul vagyok tőle, amikor azt hallom, hogy "jajj, fel kel kelnem éjszaka a babához, én ezt nem bírom, inkább hagyom sírni néhány órát, majd megnyugszik", és persze mindenki bíztatja, ahelyett, hogy megmondanák neki, hogy mekkora marhaságot csinál.
És az a 20 ml igenis sokat számít egy babának. Többet ér, mint 2 liter tápszer, az tuti. Ez tudományos tény, nem én találtam ki.
Én biztosan harcolnék azért a kevés tejért is.
Csak az érzékeltetés kedvéért, hogy mennyit ér egy kevés anyatej is: Épp néhány hete mesélte egy ötvenes éveiben járó ismerősöm, hogy amikor megszületett a lánya, sok teje volt, és lefagyasztotta. Ahogy másfél éves lett a gyerek, már nem szopott, és elkapott valami influenza-szerű nyavaját. Az orvos meg ahelyett, hogy gyógyszert írt volna fel a babának, megkérdezte az anyukát, hogy van-e lefagyasztott anyateje. Ugye volt, és azt megitatta a kislánnyal, és rövid idő alatt kilábalt a betegségből.
Ez csak az én véleményem, de bocsánat, hogy ellentmondtam a többieknek, tudom, hogy csak az általánosan elfogadott véleményt szabad leírni, mert leharapják az ember fejét...
Úgyhogy itt van: Persze, nyugodtan hagyd abba a fejést, nem kell vele vesződnöd, minek is... A baba felnő tápszeren is. Lehet, hogy lesznek allergiái, meg egy-két %-al alacsonyabb lesz az IQ-ja, de mit számít. Az első te vagy. Amit meg megtakarítasz időt a fejés abbahagyásával, elmehetsz a manikűröshöz, meg a fodrászhoz. Teljesen megéri.
Na ez a fanatizmus!
Erről írtam az előző hozzászólásban. Szerintem rajtad kívül mindenki megértette a lényeget. A fodrászhoz és a manikűröshöz meg nem is érdemes hzozzászólni...
"Kedves" utolsó előtti válaszoló!
Az én babám tápszeres.
Ez van,ezt kell szeretni.
Kikérem magamnak,hogy butább lesz másoknál,mert szépen fejlődik,tartja a fejét és a vállát,mosolyog,beszélget.
Ennyi...
Nagyon sok áldozatra képes vagyok a kisfiamért, sőt, lehet, hogy a 3 napig tartó fejés 20 ml-ért számodra áldozatnak tűnik, nekem NEM! Nem ezt kérdeztem!
A többieknek köszönöm a válaszokat!
Szia!Szerintem érdekesek a megnyilvánulások minden esetre.Az én véleményem az,hogy semmivel nem rosszab egy tápszeres baba élete mint egy anyatejesé,sőt soakn azt vallják a tápszeresek azért jobbak,mert egy állandó minőséget kapnak meg még az anyatej minősége változó.Én is elgondolkoztam rajta,hogy tökre igaz,Én igaz szoptatok de az én tejem is teljesen ingadozó és bizony van,hogy estére nem annyi amennyinek kellene legyen..szerencsére meg tudom oldani úgy,hogy max egy óra múlva is kap ilyenkor de azért mindent bevetek,hogy minél több legyen.Nem tudom te miket szedtél de leírom az én esetemet ha nem baj..próbálom röviden..én a khban elkezdtem a hoemós bogyókat és a hippes tejsuzaporító teát,császáros lévén kb az 5napra beind.a tejem,de nem tudtam,hogy a bogyókat el kell hagyni..majdnem elapasztotta a tejemet,az utolsó pillanatban vettük észre ,mert nem méregettem a babám mondván eleget eszik mert ráalszik mindig..egy órát szopizott kbb...mire észbe kaptunk a baba is lefogyott egy csomót..kb 1 hónapomba került,hogy visszahozzam.3óránként szigorúan szoptattam.amennyi volt annyi de mellre tettem majd pótlás,utánna fejtem ha egy csep egy csepp,de nem kínoztam agyonra a mellem.ittam a teát.ettem a köménymag levest,madártejet ezerrel és alkohol mentes sört..és éjjel is 3 óránkét ettünk.Ma is néha iszom a teát és a sört ha kívánom sőt levest is eszek ha úgy érzem kell és nekem ezek nagyon sokat segítettek
azt viszont észre vettem ha minél többet teszem mellre annál kevesebb van,hagyni kell,hogy telítődjön,ha te óránként fejtél akkor nincs ideje termelődni.Sztem ha elfogadja a babád a tápszert akkor adj neki most azt ,de ne hagyd abba a fejét,de csak 3-4 óránként,addig pihenjen a melled.Igyál sokat igyad a hippes teát az jóó,egyed ezt a leves ,meg amiket leírtam és ha egy 4-5 napon belül sem indul vissza a tejed akkor sztem te mindent megtettél az ügy érdekében és akkor tényleg bele kell törődni,hogy nem lesz több.Annak tényleg semmi értelme ha állandóan ezen rágódsz ,mert akkor nem tudsz kikapcsolni és nem tudsz a babával sem foglalkozni igazán.Ha tudok segítek még,írj ha kérdésed lenne még.2.5hós baba mamája
Minden elismerésem, hogy küzdesz a tejért, ez teljesen érthető! Én is sírógörcsöt kaptam sokszor, hogy fogy és alig van. Vissza is hoztam párszor, bár sokszor volt hogy majdnem feladtam. Én 8 hónapja kínlódom vele, és most érzem azt hogy nem bírom tovább, de még muszáj csinálni, minél tovább amíg lehet.
Nekem babó a 6. hét körül szokott le az értelmes szopásról, mindig amikor egyre több kellett neki, és nem volt a mellemben, hát ő nem egy türelmes fajta, aki elszopizgat, amíg kiszívja ami kell. Ha nem jön a tej, akkor üvöltés. Mivel már én is az idegösszeroppanás szélén voltam minden szoptatáskor, inkább leszoktam a szoptatásról és rászoktam a "majd én beosztom a tejet" témára. És bármennyire elítélik, üvegből kapta. Na jó, reggelente mindig mellből szopi van, sőt volt egy időszak 5 hónapos kora körül amikor megpróbáltam a most istenített "igény szerinti" szoptatást, hogy gyakrabban tettem mellre, és szopott kevesebbet egyszerre, de ettől szinte teljesen elment a tejem és ő sem lett türelmesebb.
SZóval fejtem rendületlen. Volt hogy csak 20-at fejtem ki egyszerre (délután kevesebb van, reggel meg este több!) de ez hol elég egy óriás babának, aki 6x180-at akar bekajálni!?? Úgyhogy fejegettem, összeöntöttem, kiporcióztam, előre dolgoztam, amit lefejtem, azt másnap kapta meg, így nem etetés előtt kellett idegeskednem, hogy nem lesz meg a betevő. Volt hogy a minimális fagyasztott tartalékhoz is hozzányúltam. És bizony fokozatosan bevezettük a kajákat, 5 hónaposan már kiváltottam egy szopit és nagy nehezen 6 hós korára leszoktattam a 6x evésről, hajnalban inkább visszaaltattuk, mert ha 6-kor akart szopni, addigra nem volt elég tejem, de ha fél8-kor akkor már igen (elég alvás)! De nem tiltakozott. 7 hósan már 2 étkezést kellett kiváltanom, mert tényleg fogyott a tej. A tápszer mindig a kezem ügyében volt, ha kellett volna, de végül hajszálra mindig megúsztuk. Nyilván ha nem tudtam volna enni adni neki akkor megkapja, tiszta sor. Most töltötte a 8. hónapot, amúgy makkegészséges, majd 11 kiló (és ezt nagyrészt anyatejjel érte el), de most már csak napi kétszer tudok tejet adni neki, reggel és estére összegyűjtöm napközben.
Hosszú lett DE: tejtanácsaim (tényleg mindent összeolvastam, és figyeltem magamat, lehet hogy némelyik neked is beválik):
1. Eleget enni, legalább 5x naponta, kell a hús is, tartalmas kaják, ne most akarj fogyózni.
2. Eleget inni, nem is gondolná az ember hogy a folyamatos elfoglaltság miatt nem is iszik, észre sem veszi. Én csak úgy tudtam beosztani hogy odakészítettem az ásványvizes üveget és közöltem magammal hogy ebből napi 2 üveggel (1,5 l-es) el kell fogynia! Ha elmentem mellette, ittam belőle.
3. Tejserkentő teák, lehet hogy nem mindenkinél válik be, de nyugtató hatása is hasznos!
4. Ebből következik a következő: akkor fogyott a tejem, ha marha ideges voltam és ez nálam permanensen előfordult. Eleve szorongó vagyok, maximalista, semmilyen segítségem nincsen napközben, áldásként várom a párom esténként (aki egy idegbeteghez jött haza sokszor), és van egy marha türelmetlen és mohó lányom, aki ha olyan kedve van egész nap üvölt. DE akkor is le kell nyugodni mert NEM termelődik különben a tej. Bújjatok össze a picivel, akkor is ha nem szoptatod, a cumisüveg is lehet jóbarát, lényeg a kontaktus. Ne görcsölj. Ha más megoldás nincs, vmi természetes nyugtató cuccot is kipróbálhatsz, pl. orbáncfű, citromfű, homeós nyugtatók (sógorasszonyom a Sedactif-et szedi)
5. Következő ötlet: homeós bogyók, tényleg beválnak, de nem mindegy melyiket szeded, van akinél a másik válik be. Nálam pl. az Urtica nem vált be, de az Agnus Castus és az Acidum phosphoricum viszont igen (ez utóbbi kimerültség ellen jó, előbbi szomorúság esetén, kis szülés utáni depi pl.)
6. Fejések: tényleg NE fejj 2 órán belül, nekem sem jött be, szidtam is mindenkit hogy ez nem műkszik. Most 3-4 órákra fejek, azalatt termelődni is tud, és még emlékszik rá hogy kell is neki. Ha sétálni megyünk van hogy 5 óra is eltelik, de az ideális az a 3-4. És igenis lehet jó barát a mellszívó, bár én már rá sem bírok nézni...
7. És aludjál is eleget, persze hülye tanács egy gyerek mellett... de az is kell, mert ha le vagy merülve ismét csak nem jön a tej, uez érvényes a már említett stressz szintre is. Nálad gondolom ez már eléggé a topon van.
Más okosság nem jut eszembe, talán sok is ennyi ilyenkor (nem bírok aludni a fáradtságtól). Csak nyugi, és ha nem jön össze, akkor ne bánkódj, legalább mindent megpróbáltál!
(A 6 hónap előtt tiltott minden kivéve a tápszer: erre csak azt tudom mondani, hogy mindig más a divat. Nyilván nem érdemes a gyereket tömni, amíg nem érett az emésztése. De attól még tud enni dolgokat fokozatosan bevezetve. A 6 hónap sem szentírás, főleg nem tápszeres babáknál, ha jól tudom, annak javasolják akik tudnak rendesen szoptatni és nem kell más. ÉN inkább tértem át a gyümölcsre és krumplira mint a tápszerre, ami mesterséges... Ja és nálunk az egész család allergiás, sőt én vagyok a legrosszabb orvosi ló, minden nyavalyám van ami csak lehet. De ettől még a picinek semmi baja nincs. Nagyon figyelünk rá, csak bio kaja, stb. )
Igen, a homeós bogyókon sajnos túl vagyok, még a mindenki által csodának tartott Alfalfa D6, More Milk Plusz sem vált be. Mielőtt valaki lereagálná: nem egyszerre szedtem őket. Próbáltam alkmentes sört, tejserkentő teákat, baracklét. Az elektromos mellszívó is játszik természetesen. Az egy óránkénti fejés csak egy próba volt a sok közül, a 3-4 óránkénti sem jött be. Sajnos az alvás tényleg hiányzott, a védőnőm szerint én voltam a leglestrapáltabb kismamája - na de ha senki nem veszi fel a síró babát rajtam kívül, hogy alhattam volna? Még mindig fejek, hátha egyszer csoda történik :)
Köszönöm a sok segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!