Mennyire fontos a szoptatás maga?
Az a fontos, hogy anyatejet kapjon, vagy az is fontos, hogy ciciből kapja ezt meg? Lesz bármi hátránya abból, ha a tejet lefejem és úgy kapja meg üvegből?
(Ugyanúgy ölelem közben, beszélek hozzá, puszilgatom, stb.)
Igen, tényleg aggódom, mert éhes, tömködi a kis kezét a szájába, és tudom, hogy nincs elég tej, pedig már szopizik türelmesen háromnegyed órája... az éjszaka sírással, bealvással, ébresztgetéssel, szopival telik, amikor az egyik mellem már elfáradt úgy, mint a baba, átteszem a másikra, hátha a kettőből eszik annyit, hogy elég legyen, de nem elég neki. Aztán sír tovább, hogy éhes. És nehéz nézni, ahogy nem tudom megadni neki, amire szüksége van. Amikor egyben ehet annyit, amennyit szeretne, akkor utána nyugodt és csendes, elégedett, még mosolygott is picit. A szívem szakadt meg, mikor először leesett, hogy nincs elég tej, mértem a súlyát és evett kb. 20-30ml-t közel háromnegyed óra szopi után. Bepánikoltam, hogy most mi lesz vele. Szoptatnám én kétóránként vagy sűrűbben is, de ha kevés a tej, és ő csak sír, akkor én nem bírom nézni. :( Igény szerint szoptatni szép dolog, ahogy hangzik, de az igénye szerintem a nyugalom és elégedettség és azt nem tudom neki egy-egy szopi alkalmával megadni. Nem akarom kínozni csak azért, hogy elmondhassam, hogy egész nap szoptattam, és nem fejtem. Jót akarok neki, és úgy láttam, hogy sem ő sem én nem voltunk boldogok, amíg szenvedtünk a tejhiány miatt. Most ő nem érzi meg a hiányt, teljesen nyugodt és békésen szunyókál. Csak én facsargatom magam.
Azt mondod, tovább kellene küzdeni csak és kizárólag a szoptatással és ne fejjek semmit?? És ha éhes marad mit tegyek? Ott fekszik mellettem, szívja jó ideje, és sír, mert éhes. Ha sokáig hagyom sírni (tegyük fel elméletben, hogy kibírom), akkor ...? Ha elalszik cicin, de nem evett eleget és 30 perc múlva sír és ébred, hogy éhes, és folytatja, de nincs benne semmi, akkor...? Mit tegyek???
Hú, jó példát hoztál, Kérdező! Most jó, persze az csak egy film, de az üzenet az ott van, ha így akarod értelmezni: "csak megszülte, mellre tette és ennyi"!
Nem vagyok annyira tapasztalt segítő, de 6 év után már én is azt látom, hogy sokszor mi nehezítjük meg a szoptatást, mi okozzuk magunknak a gondokat. A szopi igazából tényleg ennyit jelent: mellre a babával és hagyjuk, hogy dolgozzon.
Tudod, miért van szükség szoptatási tanácsadókra? Mert a történelem kinevelte az anyákból, lányokból ezt a rejtett tudást: jöttek az ilyen olyan irányzatok, bonyolítások, jól határoljuk be a nevelést, a gyereket, állítsunk szabályokat, mércéket, számokat... és közben egyre nőtt a szopis gondok száma is. Mert a szoptatás akkor működik jól, ha nem piszkálunk bele, ha hagyjuk érvényesülni a saját belső szabályait (pl. a kereslet-kínálat elvét)! Ha figyelünk a babára és az ő igénye szerint szoptatunk. A többit már simán elvégzi a két test.
Én ugyan csak egy példa vagyok, de tanúsítom, hogy amíg én is mindenáron szabályozni akartam a gyerekeimet, addig sose ment jól. Vagy tényleg gond lett belőle, vagy csak szimplán hisztis volt a gyerek, vagy én lettem frusztrált. Aztán idővel megtanultam ezeket az elvárásokat, elképzeléseket elengedni - és lám, azonnal megoldódott minden. Nem szabad görcsösen ragaszkodni semmilyen nagykönyvi szabályhoz, elgondoláshoz, hogy "így szoptatunk meg úgy szoptatunk", nem, csak hagyni kell menni a dolgot a maga útján.
És mi lesz, ha a babád belealszik a szopásba? Aludjon, álmodjon szépeket. :)
És ha utána sírva kel? Pl. megszoptathatod, mert lehet, hogy éhes vagy így legalább megnyugszik.
És ha éhes marad szopi után? Picit elvonod a figyelmét, ha már nincs türelme próbálkozni, aztán újra mellre vele, dolgozzon meg a hamiért. :) (kereslet-kínálat, ugye)
De nem fog így éhezni? Laktáló emlő mellett, ami képes elég tejet termelni? Neeem. Ha meg éhes, úgyis megszoptatod, nemde?
És nem lesz így káosz az élet? Nem, mert majd szépen kialakul a baba saját ritmusa. Idővel beáll, hogy kb. mikor eszik, alszik stb. - de ez se fog sokáig tartani, hiszen változik, fejlődik ő maga is.
És honnan tudod, hogy mikor mit akar? Hát onnan, hogy őt figyeled és rá igyekszel reagálni. Próba-szerencse alapon, amíg meg nem tanulod az ő kis nyelvét.
Hidd el nekem, hogy pofonegyszerűen tud menni, csak el kell engedni a belénk ivódott félelmeket, aggodalmat. Ez a legnehezebb lépés, nem maga a szoptatás! ;)
Tényleg csak úgy lesz több tejed, ha többször mellre kerül a Pici. Az első 2 hétben nekem sem volt elég tejem, alkalmanként 20-30 ml-t evett, de az első napokban alig jött 5 ml! És hát a folytonos méréssel még inkább aggodalmaskodni kezdtem! Így utólag azt is kihagyhattam volna! Aztán az igazi tejleadás úgy a 2. hónapban kezdődött. Persze sokat sírt a kislányom az első 2-3 hónapban, de ki tudja, hogy miért? Nem biztos, hogy mert éhes volt! A világ olyan nagy, hideg, fényes és zajos még nekik. A ruha érinti a bőrét, a pelenka szorító érzése, hasfájás,vagy mert fekve a tej visszafolyt a nyelőcsövébe! A kezüket, ujjukat amiatt is szophatják, mert megnyugtatja őket...
Hogy lesz-e hátránya belőle, azt nem lehet megmondani. Szerintem nem is lehet ebben a kérdésben megfelelő választ kapni. A szoptatás a legtermészetesebb dolognak kellene lennie egy nő életében. Annyit görcsölünk rajta, hogy szerintem emiatt fut sokszor zátonyra.
(Egyébként olvastam, hogy ha lefejjük a tejet, és üvegből adjuk, akkor bizony veszít a vitamintartalmából.)
Azért gondolom, hogy kevés a tejem, mert 45 perc szopi után a mérlegen a súlya csak rekord esetben is 40-nel több. Amikor lefejem, akkor közel 2 órát fejek, és akkor 100ml-t is le tudok fejni, de nagyon sok idő, masszírozás, stb. árán lesz ennyi, és két mellből.
Levontam a következtetést, hogy álljak vissza csak szoptatásra, és meg fog érte dolgozni, max. gyakrabban kelünk. El tudom képzelni, ami következik, hisz ebből "menekültünk" ide, de remélem, hogy az lesz a megfelelő irány, és végül helyreáll a rendszer. Remélem, így lesz, és nem marad éhes. Köszönöm a válaszokat és a privát üzeneteket is! Igyekszem tanulni minden válaszból és történetből!
"A szoptatás a legtermészetesebb dolognak kellene lennie egy nő életében."
Igen, annak kellene lennie, de szerintem nem az. Soha nem láttam szoptatott kisbabát, a családban nincsenek babák, barátnőknek nincsenek gyerekeik. A kórházban töltött négy nap alatt véresre szívta a mellbimbóm a rossz tartás miatt, amit a nővérek úgy kommentáltak, hogy "mindig ilyen érzékeny volt a mellbimbója? Majd idővel megedződik."
Itthon olvastam utána különböző szoptatási testhelyzeteknek, és kerestem más megoldásokat. Azt hiszem, már gyerekkortól kezdve láthatták ezt régen a kislányok és tudták, anyukájuk hogyan csinálta más tesóikkal, rokonokat láttak talán, stb. Nem tudom. Nekem nem ment ilyen simán. Úgy irigylem azokat, akik a parkoló autóban, baráti beszélgetés közben, vagy csak padon nézelődve szoptatnak... el sem tudom képzelni, hogy ide is eljutunk. Még most is tiszta szervezés kérdése a megfelelő póz felvétele, és többszöri próbálkozásra lesz meg a megfelelő ráhelyezés is. De többnyire már sikerül, és nem fáj, de nagyon lüktető érzés, piszkáló érzés, nem tudom, hogy hogyan lehet közben bármi másra figyelni vagy esetleg aludni, nálam ez teljesen kizárt.
Olyan jó lehet, amikor valakinek ez simán megy. Csak ott a baba, szopizik, anyuka lazít, filmet néz vagy beszélget, mint ha mi sem történt volna. Vagy nincs meg bennem ez az ősi ösztön, vagy túl mélyen nyugszik, tudatossággal meg nehéz utánozni.
Mégegyszer köszi mindenkinek a tippet. Most megszoptattam, szopott 14:30-tól mostanáig, elaludt. Meglátjuk, mennyi ideig lesz ez elég. Most nem mértem le a súlyát, igyekszem lazítani picit és nem aggódni annyit.
Nekünk tapasztaltabbaknak se ment könnyen az elején, elhiheted. :) Pl. én is dettó így voltam, mint te, nulla előzetes tapasztalatok, ellenben egy hipoton gyerek, rengeteg bénázás, és sok ellentmondásos és fals infó. Meg nulla önbizalom, frusztráció és csalódás.
Én is próbálkoztam már mindennel, többek között a csak fejéssel is, de végül náluk is az lett a megoldás, amit feljebb írtam/írtunk. Csak ehhez az kellett, hogy ellazuljak, hogy ELHIGGYEM, hogy képes vagyok erre. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy aki képes tejet termelni, az tud annyit, hogy az elég legyen a babának. Persze azóta tudom, hogy ez így túl egyszerű és néha nem is elég, de a lényeg akkor is benne van: a lehetőség adott, csak meg kell ragadni.
Nem baj, ha még nem tudod pontosan, hogy hogyan kell szoptatni; ez az oldal is azért van, hogy segítsünk egymásnak. Hogy azok, akiknek megy, támogatni tudják azokat, akiknek még nem az igazi.
Az a fontos, hogy bízz magadban és a babádban és legyél nyitott befelé. Az anyai (szopis) ösztön is ott van benned, csak hagynod kell előbújni. Nem kell tudatosan, nem kell görcsösen, inkább lazán, csípőből, könnyedén. Az ösztönök legtöbbször így, tudat alatt és szándék nélkül működnek. ;)
Akkor most változtass:
Ne mérlegelj, ne stresszelj semmin, bízz magatokban. :)
Ne adj tápszert, ne adj cumisüveget, fejjél a két szoptatás között félidőben ki egy keveset, ne sokat. Így termelődik pluszban.
Mérd meg ma, és legközelebb egy hét múlva, hogy egy hét alatt mennyit gyarapodott.
Az én lányom nagyon keveset szopott egyszerre, az irányadó napi minimumnak egy kicsivel több, mint a felét ette, tehát keveset.
De NEKI!!! ennyi elég volt. Most már öt éves, és most sem nagyétkű.
Fogadd el, hogy így szopik, bízz magatokban.
És ne mérlegelj, vedd ki az elemet! :) És a cumisüveget is tedd el a szekrény mélyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!