Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mióta "divat" az igény szerint...

Mióta "divat" az igény szerinti szoptatás?

Figyelt kérdés
Szülés előtt utánaolvastam a témának, elméletben mindent tudtam, igyekeztem is igény szerint szoptatni. Csak nem lett elég a tejem, stb., ki is voltam, végül beletörődtem. Most meg örülök, hogy alszanak éjjel a babák, meg nem lesznek cicifüggők (hogy cicin aludjanak el, 2-3 évesen huzigálják a pólómat, stb.) Sőt kiderült, anyukám, anyósom, egyik nagymamám se szoptatott, max. pár hétig és mindannyian egészségesek lettünk. Plusz hozzátáplálás is mehetett hamarabb, attól se lett semmi bajunk. (Van még szopi amúgy, de mérni is muszáj mennyi).
2012. nov. 22. 07:54
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
11%

Azért szerintem az nem jó, hogy a gyerek minden igényét az anya mellén elégíti ki. Bármi baja van az a megoldás?

Az meg hatalmas hülyeség, hogy az anyamellen való megnyugvás milyen fontos. Az én babám, bár tápszeres nagyon szépen megnyugszik akkor is, ha magamhoz ölelem, puszilgatom, nem kell ehhez a mellem. Az anyja vagyok,a szeretetem, a törődésem a fontos nem a melleim.

2012. nov. 22. 10:14
 12/30 anonim ***** válasza:
100%
Az igény szerinti szoptatás csak annyit jelent, hogy nem az órát nézed, hogy jaj, 10:45, etetni kell, hanem akkor életet meg a babát, amikor az éhes lesz. Ha ez 10:20, akkor, ha 11:05, akkor.....
2012. nov. 22. 10:16
 13/30 anonim ***** válasza:
86%
Második és harmadik babámat szoptattam igény szerint, az első fiamat sajnos csak 6 hónapos koráig(most 14 éves), mert még nem hallottam akkor az igény szerinti szoptatásról és anyósom jóvoltából tudatlanul 3 hónapos korában elkezdtem a hozzátáplálást. A következménye tejallergia lett. Második fiamat már igény szerint szoptattam, 2 éves koráig. Sosem lógott rajtam, tudtam hajat mosni és bárhova elmehettünk, nem volt gond. ( nagyobbik fiam a lefejt tejem kapta 3 éves koráig, mióta a kicsi megszületett) A legkisebb fiam most 5 hónapos és igény szerint szoptatom és ugyan ez a helyzet! Nem lóg rajtam, bárhova elmehetünk stb... Nem kell szenvedni a cumisüveg sterilizálással, vízforralással-hűtéssel, adagolással és nem utolsó sorban a tej ingyen van... és ahogy már előttem is írták a gond azzal van, hogy sokan félreértik a napirend kialakítást. A napirend kialakítása nem arról szól, hogy óramű pontossággal kell etetni, altatni, sétálni, játszani, hanem valamilyen szinten a baba igényi szerint, ami kb. 6 hetes- 2 hónapos korra kialakul az igény szerinti szoptatás mellett is. Nem divat. Az orvostudomány fejlődik. Régebben azt gondolták, hogy a csecsemőknek még nincs tudata, nem gondolkodik stb. Azóta már kiderült, hogy teljesen másképp vannak a dolgok mint gondolták... Nem divat, mert én 12 évvel ezelőtt is igény szerint szoptattam amikor még ennél is többen néztek "hülyének" mint most... de kit érdekel? A babámnak és nekem is ez a legjobb és legkényelmesebb! Hozzátenném azt is, hogy a gyerekeim akkor sem hiányoztak az iskolából- óvodából betegség miatt amikor a fél osztály-csoport kifeküdt... a kisebbnek utoljára 3 évesen volt komolyabb betegsége (tüszős mandulagyulladás) a nagyobbnak már nem is emlékszek...(egyébként a nagyobbik fiam lefejve kapta az anyatejet ameddig a kisebbet szoptattam a tejallergiája miatt kifejezetten ajánlotta az orvosa!)
2012. nov. 22. 10:34
 14/30 anonim ***** válasza:
22%

Kedves Kérdező!

Mintha az én gondolataimat írtad volna. Már régóta fel akartam tenni ezt a kérdést, de valahogy nem mertem, mert tudtam, hogy a legtöbben le fognak hurrogni miatta.

Én nem szoptattam a kisfiam igény szerint, talán csak az első hetekben. Kivártam a 3 órát, ha nagyon sírt már, akkor persze nem, és szépen beállt a napirendünk. Először 7x evett, majd az éjszakai evést elhagyta MAGÁTÓL, így lett a 7-ből 6 evés. Most ott tartunk, hogy lassan 4 óránként eszik, szóval már elég az 5 étkezés egy nap. Nagyjából egy időben eszik (5-10-13-17-21 óra), és ettől függetlenül szépen gyarapodik, mosolygós. Most 2,5 hónapos, és én lassan el fogom kezdeni a hozzátáplálást. Édesanyám nekem 3 hónaposan már almát adott + gyümölcsleveket, semmi bajom nem lett tőle. Nem fogom kivárni a 6 hónapot.

Amiktől még kiakadok:

Szoptassuk a gyereket még óvodás korában is. Na ne! Én max. fél éves koráig szándékozom szoptatni. Olvastam egy cikket a romániai szoptatási szokásokról, amiben azt írják, hogy ott az anyukák 3-4 hónapos koráig szoptatják a gyerkőcöt, onnantól tehéntejet (vagy tápszert/tejport) kap fokozatosan sűrítve búzadarával, meg ekkor már kezdik a hozzátáplálást is. Egyik gyerek sem beteg, vagy alultáplált, vagy fejletlen. Teljesen egyetértek ezzel a nézettel. Persze nem tehéntejjel, mivel mostanában már profi tápszerek és tejpótló készítmények vannak.

Nagynéném kiakadt a múltkor, mikor megtudta, hogy nem adunk teát a gyereknek. Régen ez volt a szokás. Ha szomjas volt kapott teát vagy vizet. Most nem, akkor is szoptatni kell.

Ne adjunk cumit! Néha csinálnám a dolgom, kicsit nyűgös, vagy nem tud elaludni nagyon jó a cumi. Elvan vele, megnyugtatja, és így nem kell 24 órát a cicin lógnia. Születése óta cumizik, meg eszik cumisüvegből is, mégis tud szopni.

Ezek az én gondolataim, szerintem a többség nem ért vele egyet, de nem is érdekel. Mindenki úgy neveli (szoptatja) a gyerekét, ahogy neki tetszik. A divatban is van aki követi, van aki nem.

2012. nov. 22. 10:42
 15/30 anonim ***** válasza:
88%
5-ös, ismét: az anyamell ugyanolyan nyugtatólag hat a babákra, mint a cumizás. Nekünk ugyan van cumink, kell a napközbeni elalváshoz. Viszont az is tény, hogy az anyatejből olyan anyagokhoz jutnak a babák, amiket mesterségesen nem képesek előállítani és tápszerhez hozzáadni. És igen, az orvostudomány fejlődik, nem csak ezen a téren dőltek meg már bevett és régóta alkalmazott szokások, hanem területen is. Az igény szerinti szoptatásra meg azt mondani marketing.....itt nem kell semmit eladni, csak összebújni :)Nekem ez így teljesen megfelel, van időm magamra is és a fiamnak is jó, gondolom ezt abból, hogy lassan az idejét nem tudom, mikor sírt utoljára vigasztalhatatlanul, pedig nem lóg rajtam, csak tudja, mi miután következik...
2012. nov. 22. 10:43
 16/30 anonim ***** válasza:
100%
Nem véletlenül nem javasolják a tehéntejet. Amit Erdélyben adnak, az házi tehéntej, nem nagyüzemi és feldolgozott, max felforralt! El sem tudod képzelni mekkora a különbség a kettő között: beltartalomra és ízre is (szarvasmarha tenyésztéssel és tartással foglalkozom, van némi rálátásom). Ha adok is fél éves kora után, akkor is kecsketejet, mert az nem allergizál, és inkább ezt, ha majd kiegészíteni kell, mint tápszert. Miért? A szója miatt és egyéb növényi anyagok miatt, amire egy pici babának semmi szüksége nem lenne, persze ha orvosi oka van, az más. De el kellene hinni, hogy a nők nagy része tudna szoptatni, ha akarna és segítséget kérne. Én ezt tettem , volt 2 szinte vért izzadós napom, hogy császár után legyen tejem, nem adtam fel könnyen és adtam egy esélyt a nálam tapasztaltabb és tájékozottabb szoptatási tanácsadónak. És nekik még fejletlen az emésztőrendszerük, csak amit a hüvelyflórából összeszednek baktériumokat,azzal rendelkeznek 3-4 hónapos korukig, a császáros babáknál még később alakul ki, ezért javasolják már az enzimpótlást. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, de ez az a kategória, amikor kicsit félre kell tenni az egót és a tényeket és a tudományos hátteret tanulmányozva meghozni a gyerek számára legjobb döntést.
2012. nov. 22. 10:53
 17/30 anonim ***** válasza:
41%
szerintme nincs olyan, hogy nem-igény szerinti szoptatás. A szoptatásnak egy célja van, hogy kielégítse a baba etetését addig, amíg nem tud mást enni. Inkább az igényszerintin belül tennék olyan különbséget, h vannak a normálisan-igény szerint szoptatók, meg a lököttek. Normális körülmények között a baba kb 3óránként leszu éhes (kb pár hetes korától), mert akkor ürül a gyomra, és beáll egy napirend. A lököttek pedig ugye minden moccanásra betömködik a gyerek szájába a mellbimbójukat, amihez a gyerek hozzászokik, egy idő után már ő kéri, csak ott tud megnyugodni, elaludni...meg 3évesen is fel-fel cuppan néha. Szóval kell a szoptatás, a legfontosabb, ha van persze tej, de nem kell fölösleges ciczéseket is megszoktatni a gyerekkel. A kaki-emésztés-hozzátáplálás sem fehér és fekete, nálunk pl 100%anyatej mellett zöldült be, és hozzátápláláskor lett ismét jó.
2012. nov. 22. 11:00
 18/30 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem nem az igény szerinti szoptatással van baj, hanem ha minden nyekkenésre cicire kerül a baba.

Amúgy én azt látom, hogy sok olyan dolog van amire azt mondják hogy jó a babának, de valóban az anyukák életét könnyíti meg. Ilyen ez is: ha sír, cicire vele, az a legegyszerűbb.

2012. nov. 22. 11:11
 19/30 xStefix ***** válasza:
84%

Ó, de jó a kérdés. :)

Kedves Kérdező, ez nem egy újkeletű divat, hanem ez a természetes Norma, bármily meglepő is. Éppenhogy a korábbi évtizedekben lett annyira elterjedt az időhöz kötött szoptatás (alvástréningezés, tápszeradás, korai etetés stb.) gyakorlata, hogy ez csak az utóbbiak fényében tűnik újdonságnak. Valójában a szoptatás "reneszánsza" zajlik most: az, hogy egyre több anyuka ébred rá a korábbi gondozási, nevelési felfogás hibáira, gyengéire. Nem utolsó sorban pl. azért is, mert a korábbi gyakorlattal elég kicsi az esélye a sikeres szoptatásnak (már amennyiben ez az anyuka számára fontos dolog).

Ahogy már írták előttem páran, a baba normálisan úgy működik, hogy meglehetősen sok időt és energiát igényel a gondozása. A kutatók úgy találták, hogy az emberi terhességnek 12-18 hónapig kellene tartania ahhoz, hogy olyan fejlett utódaink szülessenek, mint a "rokon" főemlősökéi. (Gondolj csak arra, mit tud egy újszülött baba és egy újszülött kismajom.) Vagyis, minden emberbaba kb. 1 éves koráig koraszülöttnek tekinthető ebben az értelemben. Ez pedig azt jelenti, hogy sok-sok törődést és napi 24 órás felügyeletet igényel, hogy megfelelően tudjon fejlődni.

Ezt tovább gondolva, biológiai és "túlélési" szempontból tehát egyáltalán nem az a jó, ha a baba szépen elvan nap közben és csak ritkán jelentkezik. (Persze vannak ilyen csendes habitusú babák, de itt nem rájuk gondolok. Hanem azokra, akiket pl. leszoktatnak az igényeik jelzéséről.) Sokkal gyakoribb és természetesebb, ha a baba folyamatos testkontaktust igényel, hiszen ezzel biztosíthatja a saját életben maradását és jólétét. Nem véletlen, hogy mi a 3 utódgondozási stílus (fészeklakó, követő és hordozott) közül az utóbbiba tartozunk.

Oké, de hogy jön ide a szoptatás? Úgy, hogy a szoptatás nemcsak etetést jelent, hanem egy komplex gondozási módot! (És máris sejted, hol találkozik a két dolog.) Amikor szoptatunk:

- alapjáraton testkontaktusba kerülünk a babával

- ami által "szem előtt" tartjuk, biztonságban van

- és közben ki tudja elégíteni a közelség iránti fizikális igényét is.

- Plusz, ha éhes ill. szomjas, anyatejet is vehet magához.

- De ha valamiért fáradt, nyűgös, fáj valamije, álmos stb., akkor meg is tudja magát nyugtatni vele. Maga a szopómozgás is endorfinok (boldogsághormonok) termelődését váltja ki az idegrendszerben, és az anyatej is tartalmaz egy speciális, nyugtató hatású fehérjét. Valamint a korábbi testkontaktus is ellazítja a babát.

- És végül, megintcsak a gyakori közelség miatt automatikusan szoros kapcsolat alakul ki a baba és az anyja (gondozója) között; ezt szokták kötődésnek nevezni, amely az ún. ősbizalomra épül. Ezek jelentőségéről is hallottál már, gondolom.

Az igény szerinti szoptatás pontosan megfelel annak a célnak, amiért "kitalálták": akkor és olyan formában képes kielégíteni a baba igényeit, amikor kell.

És nem mellesleg, az anyuka egész személyére nézve is számos pozitív hatást gyakorol. Egyrészt érzelmileg is erősödik a kötődés, másrészt hatalmas önbizalmat szerezhet így az ember, mert képes lesz megérteni a saját gyerekét. Megtanulod megérteni és teljesíteni a kéréseit, jól rá fogsz tudni érezni, mit kellene tenned vele, ha valami baja van stb. Ez pedig, főleg kezdő szülőknél, egy hatalmas adomány! Évekre szóló tudsát és tapasztalatot szerezhet így a szülő. (Én saját magamon tanultam meg, hogy mennyire így van.)

2012. nov. 22. 11:54
 20/30 xStefix ***** válasza:
85%

És még valami: igény szerint szoptatni nem azt jelenti, hogy MINDIG mellre kerül a baba, ha megnyikkan. Nem!

Azt jelenti, hogy AKKOR kerül mellre, amikor SZOPÁSI IGÉNYT jelez!

De mivel az emberbaba eleinte elég sok igényét szopással elégíti ki (lásd feljebb), sokan - tévesen - azt szűrik le ebből, hogy akkor állandóan mindenért mellre kellene tenni, később is... de nem.

Kezdetben valóban sokszor és sokat szopizik egy baba - de ahogy egyre nagyobb lesz, szépen lassan(!), fokozatosan(!) megtanulja bizonyos szükségleteit máshogyan is kielégíteni. De amíg és amikor konkrétan szopizni szeretne, nem pl. ringatást vagy simit vagy egyebet, addig és akkor ez a legjobb mód a gondozására.

EZT jelenti az igény szerinti szoptatás!

2012. nov. 22. 12:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!