Mióta "divat" az igény szerinti szoptatás?
Szerintem amióta kérve kéretlenül hozzájutunk egy vagon információhoz. Hatalmas biznisz a dolog, hisz mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, mindeközben mindennel meg lehet etetni,a felnőtt értelmes szülőket.
Igazándiból véve nincs ezzel semmi gond, amikor a felnőttek életébe belefér a dolog. Amikor nem terhes, amikor időben észbe kapnak. Amikor sikerül azt szem előtt tartani, hogy mindenki más, mindenki egy külön egyéniség valakinél ez válik be, valakinél az.
Ja és nem szoktattam le őket az éjjeli evésről se teával, se vízzel.
néha a mellem igényelte volna, hogy bekeményedett, csöpögött, de azért nem ébresztettem babát éjjel, mert álomban nem tudtam etetni (felébredtek, nem aludtak vissza).
Igényükre se jöttem rá, hogy azért sírtak-e hogy éhesek vagy hasfájás vagy egyéb.
Én igény szerint szoptatok és: nem lóg rajtam, el tudok menni wc-re és már 3 hónaposan is itthon tudtam hagyni 1-1 órára a férjemmel. Szerintem ezt az igény szerinti szoptatás dolgot félreértik azok, akik nem csinálták vagy megpróbálták, és az első 6 hét nehézségeit ( a sírások, rendszertelen alvások, stb)ennek tudták be. Nekem szoptatási tanácsadó segített, és teljesen jól működik minden. És napirendünk is van....4,5 hónapos a kisfiam, reggel fél 8kor kelünk, este fél 8-8 között fürdünk és szopizás után alszunk, éjjel 1x kelünk (néha 2x). Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy minden igényét az anya cicijén elégíti ki. Nem kell órát nézni és számolgatni, keltegetni...A fiam 2,5-3,5 óra között jelez, hogy enni kér, napközben 10 perc alatt letudja délután/este van hogy 40 percet is szopizik. És? hova sietek? Szó nincs arról, hogy rajtam lógna. A napirend pedig nem arról szól, hogy óramű pontossággal ekkor és ekkor KELL szopiznia, hanem arról, hogy a fent leírt "keretben" a szopizások közötti időre vonatkozóan van rendszer: szopizás, játék-tisztába tevés-alvás. Remélem 6 hónapos koráig nem kell mást adnom neki, az emésztőrendszerük ugyanis még fejletlen (emésztőenzimek, stb) ezért van a korán hozzátáplált babáknál zöldes széklet és visszaköszön a pelusban szinte emésztetlenül a megetetett kaja :( És bocs, hogy párhuzamot vonok, nem akarok senkit megbántani (nekem is pici babám van)de agrármérnökként van tapasztalatom arról, hogy mekkora a különbség a tehén tején és a borjú tápszeren felnevelt állatok között: állatorvosi kezelésekben, és a szervezeti szilárdságban és a későbbi termelési eredményekben!
Ez nem divat, hanem a babának az anya közelsége a fontos és nem a cumisüvegé, egyszerűen fontos lelkileg és élettanilag is az anyamellen való megnyugvás.
3 gyereket szoptattam igény szerint. Nem volt zsíros a hajam, kimondottan igényes és jó csaj vagyok nulla súlyfelesleggel :P Az éjszakák se voltak vészesek, 1x-1x keltek és nem lógott rajtam egész nap a gyerek. Mert az igény szerinti szoptatás nem ezt jelenti, aki ezt írja az simán primitív, kicsit utána kéne nézni a dolgoknak, mielőtt ír. Igény szerinti szoptatás mellett is beáll a napirend, sőt, nekem sokkal élhetőbb volt így, mint ha az órához igazodtam volna. Rengeteget járunk el a 3 gyerekkel, még arra sem volt példa, hogy bárhol szoptatnom kelljen, pontosan tudtam, hogy mikor lesz a kicsi éhes.
Kedves kérdező, én is örülök, hogy alszanak-aludtak a gyerekek éjjel, egyik sem lett/volt "cicifüggő", sosem tépték a ruhámat, emellett nagyon örülök, hogy szoptatni tudtam őket. 3 gyerek mellett, mikor volt köztük ovis is megtapasztaltam, hogy igenis számít az anyatej, az én picim sosem kapta el a nagyoktól a betegségeket, míg tesómék állandóan kórházba jártak a picivel, mert mindent elkapott. Ovistárs anyukája is többször panaszolta, hogy minden elkap a kicsije, és sajnálja, hogy nem tudja szoptatni, mert minden orvos azt mondta, hogy az lenne a legjobb védőfaktor.
És hogy mióta divat? Nem hiszem, hogy divat lenne, nekem a 80 éves nagymamám az 50 éves anyukám és a 67 éves anyósom is azt vallja, azt tanulta, hogy a gyereket akkor kell megetetni, ha éhes, és már ők is igény szerint szoptattak. Valóban a hozzátáplálást korábban kezdték. Nekem ettől spec semmi bajom, az egyik tesómnak sajnos ételallergiája van. Anyósnak meg mind az 5 fia iszonyatosan hasfájós volt és van. Cöliákiás is van az ismerettségi körben, neki meg is mondták, hogy sajnos a gluténnel való korai (3 hósan talán) találkozás lehet az oka.
Mióta divat? Hát úgy néhány ezer éve:)
Képzeld, még az állatvilágban is, úgyhogy nem lehet túl nagy baromság.
Ez nem jelenti azt, hogy sehova se tudsz menni és a gyerek lépten-nyomon felhúzkodja a pólódat.
Én is örülök, hogy jól alszanak az IGÉNY SZERINT SZOTATOTT babáim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!