Valaki leirna nekem a fontosabb dolgokat szoptatassal kapcsolatban legyszi?
2. babamat varom,az elsot nem tudtam szoptatni.
pl. ugy hallottam,hogy mindig ki kell uriteni a mellett,amit elkezdett a baba szopizni. ha feluton jol lakik,akkor a kovetkezo szopinal ugyanarra a mellre kell tenni? stb...
Koszi elore is :)
Egy tanacstalan Anyuka
én fejni csak akkor fejtem amikor annyira sok volt,hogy már feszült a mellem v. be volt durranva. és még azért hogy legyen tartalék a mélyhűtőbe..!
én mindig a másik mellemmel folytattam a következő szopit. bár ez attól is függ,hogy előtte mennyire evett sokat. ha úgy éreztem,hogy még nagyon sok van abba is amivel abbahagyta akkor azzal folytattam. de nekem ált.-ban kiszívta és jól is lakott 1 mellből.
de ha most tudsz szoptatni,hidd el te is fogod érezni,hogy melyikből adj neki.
Nem,mindig felváltva!
Én akkor adtam neki mikor igényelte,óránként két óránkét,(így fejni sem kellet)
4gyermekemet ,15-10-14és 28hónapig szoptattam.
Honlapokat feljebb írtak.
Könyvek:
Guóth-Gumberger--Hormann: Szoptatás
Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás
Néhány alaptétel van csak, amire minden körülmény között figyelni kell, de sok egyéb kérdés is felmerülhet menet közben, amikkel kapcsolatban a fenti helyeken tudsz tájékozódni.
Az "aranyszabályok":
Igény szerinti szoptatás: akkor kerüljön a baba mellre, amikor szopizni szeretne. Nem kötjük időhöz se a következő szopit, se a szoptatás időtartamát. Vagyis 5 percenként is lehet szoptatni és akár 1-1,5 órán át is, ha a baba úgy igényli.
Fontos! A szopizás nemcsak etetést jelent, hanem itatást, altatást, nyugtatást, fájdalomcsillapítást stb. is. Ezt azt jelenti, hogy az első időkben sokat-sokat kellhet szoptatni, hogy mindezeket az igényeket (szopival) kielégítsük. De így a természetes.
Kizárólagos szoptatás: A baba csakis szopizzon, vagyis ne kapjon se játszócumit, se üveget, se tápszert, se vizet, se teát. Azaz minden igényét az anyamellen elégítse ki. Így minden időben elegendő tejet tudsz neki megtermelni (remélhetőleg).
Tejtermelés: a kereslet-kínálat elve alapján működik. Vagyis amennyit a baba kiszív, annyi termelődik meg. Ha ő többet szopik, (pár napon belül!) több tej lesz, ha kevesebbet, kevesebb.
És amire a cicin figyelni kell: 1) soha ne telítődjön túl. Amikor feszülni, keményedni kezd, vagy szoptass belőle, vagy fejj egy keveset, hogy megkönnyebbüljön. (Különben elzáródhat és begyulladhat egy tejcsatorna, amit kerülni kell. Illetve jelentősen visszaeshet a tejmennyiség, ha túl ritkán ürül ki.) 2) néhány szopin belül mindig ürüljön ki legalább az egyik mell. Ha egyszerre nem eszi ki a baba, akkor legközelebb is tedd vissza ugyanarra és csak ezután válts mellet. Ez azért fontos, mert a hátsótej a zsírosabb, attól fog igazán hízni, illetve a sok elsőtejtől fájhat a pocak is.
Ezek a legfontosabbak, a többit elolvashatod, de itt is nézelődhetsz a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!