Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ez igaz az éjszakai szoptatáss...

Ez igaz az éjszakai szoptatással kapcsolatban? Rossz szokást alakítok így ki? Bővebben ld.

Figyelt kérdés
A lányom 7 hónapos, és éjjelente 1-2-szer még szopik. A védőnő (egyébként nagyon szeretjük!) azt mondta, hogy az a tapasztalata, ha 6 hónapos korig nem szoktatjuk le a babát az éjjeli kelésről, 2-3 éves koráig így lesz. Én most szívesen megszoptatom éjjel, de nem szeretném, ha még két éves korában is felkelne. Nálatok hogyan alakult ez?
2011. dec. 19. 13:02
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
A kisfiam még csak 4 hónapos, tehát csak tippelni tudok. Hozzátáplálással hogy álltok? Biztos éhes? Szomjas nem lehet? Ha egy kis teát vagy vizet adnál neki éjjel és vissza is fektetnéd, nem alszik vissza? Cumi? Bocsi, tapasztalat alapján nem tudok segíteni, csak így.
2011. dec. 19. 13:11
 2/16 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem valamilyen szinten igaza van a védönönek.

Egy baba képes 6 hós korától (van aki elöbb, de 6 hós kortól mindegyik)átaludni étkezés nélkül az éjszakát, ha elég kalóriát vitt be napközben.

Ha nem vagy tápszer ellenes akkor este adjál neki lefekvéshez tápszert lehet az elsö nap után átalussza az éjszakát.

vagy ha cumizik akkor mikor felébred ne cicit hanem a cumit add neki, és ha pár percig nem csendesedik el akkor adjál neki csak cicit.

szerintem is innentöl már azért cicizik mert megnyugtatja, mert de jó kicsit anya cickóján csámcsogni. nekem a barátnöm kisfia 20 hós koráig cicizett, és már utálta. aztán beteg lett, tej elmaradt, de felébredés megmaradt. keresi a cicit, megérti hogy nincs de nem tud vissza aludni.

2011. dec. 19. 13:12
 3/16 anonim ***** válasza:

Gondolom tök egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy tuti kelni fog még 2-3 évesen is, de az biztos, hogy ahogy növekszik és érik az agya a gyerkőcnek, úgy fog jobban és jobban ragaszkodni a bevett szokásokhoz.

Lányod még csak 7 hónapos, még alakulhat, lehet egy-két hónapon belül leszokik erről.

Egyes gyerekek viszont ragaszkodnak az éjjeli evéshez, és valóban nehéz őket leszoktatni. Unokaöcsém 19 hónapos, és még kel éjjel enni, most már szó szerint követeli úgy hozzászokott. De nem hiszem, hogy egy 7 hónapos babánál már most bármi szigorításra szükség lenne.

2011. dec. 19. 13:18
 4/16 A kérdező kommentje:
Mióta hozzátáplálok, azóta kel éjjel is. Így megvan a napi szopiszám. Kitolódik a másik kaja miatt, nem hagyja el. Mennyiséget eszik éjjel, nem csak komfortozik. Tanácstalan vagyok még mindig.
2011. dec. 19. 13:23
 5/16 anonim ***** válasza:

A nagyobbik fiam tápszeres volt, kb 1 éves koráig evett éjjel is. Akkor meguntam, és teát kapott éjszaka, azt meg ő unta meg pár hónap után. Így nem volt sírás a leszokás miatt, tea nem kellett neki, egy-két kortyot szívott és aludt tovább, aztán elhagyta. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyébként is rossz alvó volt:(

Most a kicsi 4,5 hónapos, csak szopik. Éjjel is kel, néha csak egyszer, néha 2 óránként enni. És van mikor csak cumizik rajtam 10 perc és visszaalszik. Na de kérdem én, ha ez kell neki, hogy megnyugodjon miért vegyem el tőle és ordíttassam egy órán keresztül, még el nem alszik? Én sem tudom hogyan fogom erről leszokatni, mert ő még a cumisüveget sem fogadja el:( Reménykedek, hogy egyszer elhagyja magától!

2011. dec. 19. 13:41
 6/16 anonim ***** válasza:

Én is a védőnővel értek egyet. Tapasztalt.

Az én lányom 3 hónaposan már átaludta az éjjeleket, 7 hósan viszont újra elkezdett éjjelente cicit kérni. Először 1, majd 2 alkalommal. Gondoltuk, éhes - kevés neki az esti szopi - így kapott még a cici után pépet (sinlac). de ennek ellenére továbbra is felébredt, mindig azonos időpontban.

Erre a védőnő tanácsára nem én, hanem apa ment oda hozzá, és csak megsimizte a hátát, a cumit a szájába tette, és egyből visszaaludt! Amíg mindezt én próbáltam, sírt, mert tőlem csak a cicit akarta.

Most már majdnem 2 éves, és azóta is szépen alszik éjjel. (kivéve, ha bújik éppen a foga, akkor felsír éjjel, de csak szólunk neki, és vissza is alszik.

2011. dec. 19. 13:47
 7/16 anonim ***** válasza:
Azóta nem kel éjjel, mióta leszokott a ciciről (22 hó)
2011. dec. 19. 13:58
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Én nem hiszek ebben a mindenkire egyenszabály-ban. És ma már ez nem is divat, jó, kivéve néhány begyöpösödött falusi embernél.

De én ott kezdeném, miért kel éjjel a baba szopizni?

rossz szokás?

refluxos, ami éjjel fokozódik?

szomjas, mert száraz a szoba levegője?

Nagyobb az orrmandulája és alapból száján át veszi a levegőt, és kiszárad a szája?

Éhes, mert napközben nem jut elég kalóriához és éjjel is ennie kell?

Szóval laikusként is számtalan más oka lehet az éjszakai kelésnek, mint a rossz szokás, amiről le kell szoktatni. Hát még ha szakembert kérdeznél.És azt gondolom ha tudod az okát (nyilván egy 7 hónaposnál nem könnyű kideríteni), akkor az okot kell megszüntetni-például változtatni az étkezésen, párásítani a levegőt...És megszűnik a tünet-éjszakai kelés.

A másik meg azt különösen utálom, (és saját tapasztalat ebből aztán semmi nem igaz)hanem csak ócska rémisztgetés, ha eddig nem csinál valamit a baba, akkor már örökre, de legalábbis jó hosszú időre, úgy marad. Hiszen akkor nem fejlődne, változna az ember-és ez nem igaz, hanem csinálsz semmit a babával, akkor is végbe megy egy természetes fejlődés.

Egyébként a legősibb ösztön is azt diktálja, hogy felkeljen az éjszaka, csak a modern élet diktálja úgy, hogy átaludjuk az éjszakát. Az ösztönvezérelt ősember kelt az éjszaka folyamán. És egyébként valóban van benne valami, hiszen kérdezz meg egy sürgősségis nővért, éjjel kettőkor roham van náluk és minden éjjel 2 -3 között.

2011. dec. 19. 14:35
 9/16 anonim ***** válasza:

Barátnőm mindkét gyermekét 1 éves korukig, éjszaka kétszer szoptatta. 1 éves korukban leállt (a már csak komfort) szoptatással, egy hét alatt, minden sírás nélkül ment.

Szerintem ilyen egyenes összefüggés nincsen. Biztos sok ilyet látott a védőnő, de az ellenkezőjére is van példa. Ha Te még bírod az éjszakai kelést, szerintem csak emiatt nem kell most még leállni.

2011. dec. 19. 14:48
 10/16 anonim ***** válasza:
Az alap tézis az minden baba más... Na már most az én gyermekem 2 hónapos korában 2x szopizott éjszaka, 3 hónaposan 1x, 4 hónapos korától nem kelt fel éjjelente. Ehhez hozzátartozik az is, hogy én minél hamarabb abba akartam hagyni az éjszakázást, mert nem bírtam, egyszerűen lelkileg (én nappal képtelen vagyok aludni, tudom ez hülyeség, de már óvodában sem ment). Lehet, hogy gyenge voltam, sőt biztos... De az is fix, hogy 4 hós kora óta 8-kor letesszük aludni, és 6-ig végig alszik. Persze, először azt csináltam, hogy átszoktattam arra, hogy egy elnyújtott etetés legyen éjszaka (és nem hagytam, h cicin elaludjon éjjel), ha jól megszívja magát tovább alszik. Aztán egyszer csak már nem kelt fel éjjel. Jah azt majdnem elfelejtettem, én adtam neki vizet is egészen kis kora óta, és éjszaka először azzal kínáltam meg, aztán ha a korty víztől nem nyugodott meg, akkor cici. Most egy éves, egyedül a foga miatt sirdogál éjszaka néha. Lehet, hogy a fent leírtak nem a mai rakjuk mindig cicire módszert tükrözik, és kicsit talán ridegnek hangzik, de egyáltalán nem az. És még egy fontos infó, tejem még mindig van, pedig én inkább a régi modellt követtem. Ez nyilván azért van, mert idősebb a gyerekorvosom, és a védőnőm is.:) De én hálás vagyok nekik. Megkíméltek egy csomó álmatlan éjszakától.:D
2011. dec. 19. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!