Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ez igaz az éjszakai szoptatáss...

Ez igaz az éjszakai szoptatással kapcsolatban? Rossz szokást alakítok így ki? Bővebben ld.

Figyelt kérdés
A lányom 7 hónapos, és éjjelente 1-2-szer még szopik. A védőnő (egyébként nagyon szeretjük!) azt mondta, hogy az a tapasztalata, ha 6 hónapos korig nem szoktatjuk le a babát az éjjeli kelésről, 2-3 éves koráig így lesz. Én most szívesen megszoptatom éjjel, de nem szeretném, ha még két éves korában is felkelne. Nálatok hogyan alakult ez?
2011. dec. 19. 13:02
1 2
 11/16 xStefix ***** válasza:

Ez túlzó általánosítás.

Feljebb már leírta neked a "hosszú hozzászóló", hogy mi minden oka lehet az éjszakai kelésnek, és szerintem te is látod ezek között/közül, hogy sok az élettani ok, nem csupán visekedésbeli/szokásbeli dolgokról lehet szó.

Namost, ha tudod, hogy vélhetően mi miatt kel (ezt idővel azért elég jól meg lehet saccolni), rögtön látod azt is, hogy melyik esetről van szó. Ha élettani oka van rá, akkor ezt általában nem célszerű korlátozni (legalábbis nem azonnal), mert ha a baba szopási szükségletet jelez (és főleg, ha komolyan), akkor vélhetően AZ rá a megoldás is, nem valami más.

Persze az éjjeli szopizás, ha rendszeres és sokáig tart, szokássá is válhat idővel, de ez nem jelent automatikusan rossz szokást.(!) Leginkább akkor okoz ez gondot, ha az anyuka valamilyen okból kimerül a tartós éjjeli kelésben és mondjuk nem is alszik együtt a babával (ami ugye könnyíthet). Ekkor nyilván már lehet valamit tenni, de még ilyenkor is fokozatosan érdemes.

Az a fenti állítás, miszerint egy baba 6 hós korától már képes átaludni az éjszakát, az alvástréninges könyvekből származik (ha jól tippelem). Ennek az éllettani alapja helyes, de a következő pontosítással: ÁLTALÁBAN és KÉPESSÉG. De ez nem kötelező jellegű és nem is elvárható/elvárandó dolog.(!) A babák idegrendszere kb.(!) ennyi idős korra érik meg arra, hogy egyhuzamban több órát is átaludjanak; de mivel egy még bőven fejlődő és a külvilágra egyébként is érzékeny rendszerről van szó, szerintem gyorsan be lehet látni, hogy nem várható el, hogy ez pöccre működjön is már ekkor.

Azaz, (szerintem) nagyon helytelen így kijelenteni, hogy márpedig egy félévesnél nagyobb babának át kell aludnia az éjjelt. Nem: majd átalussza, ha ő is tényleg képes lesz rá (és ki lát be a kis buksijába..?) ÉS épp ott fog tartani a fejlődésben, hogy más folyamat ne is zavarja ezt meg. Addig viszont teljesen normális, ha ébred éjjel!

Szóval Kérdező: most még egyáltalán nem lehet azt mondani a babádra, hogy "baj" lenne vele, mert bőven belefér a normálisba, amit tapasztalsz. :) És amint látod, még akár 2-3 évesen is normális lehet, ha egy gyerkőc ébred éjjel, ha épp egy olyan fázisba kerül.

Én azt mondanám neked, hogy legyél türelmes; de ha úgy nyugodtabb vagy, figyeld a babádat és próbálj rájönni, mi miatt szopizik. Amíg úgy érzed, komoly szüksége van rá(d) illetve te is bírod, addig semmi károtok nem lesz belőle. Ha bármelyikőtök oldalán kérdés, probléma merülne fel, akkor majd ráérsz vele foglalkozni, hogyan tovább.

És amiatt ne aggódj előre, hogy mi lesz, ha hónapok múlva neked kell majd segítened őt az átalvásban. Ennek is megvannak a "módszerei", tippjei, amivel kíméletesen(!) tudsz neki segíteni. Ha megfogadod: legyél óvatos a szélsőséges javaslatokkal, amik pár nap alatti pálfordulást ígérnek, mert lehet, hogy hatásosak - de nem biztos, hogy hosszú távon is megérik, mert ezek általában elég drasztikusak.

Egyébként az enyém 11 hónapig szopott éjjel is, ő hagyta el magától. 2 éves koráig aludt el szopival, de ezt is ő hagyta el magától. Ekkor szokott át a saját ágyába is, minden fennakadás nélkül. És végül 3 évesen választódott el, szintén magától. Szóval a szokássá vált szopizást is lehet "okosan" kezelni, nem kell mindennek elébe menni. ;)

2011. dec. 19. 16:54
 12/16 anonim ***** válasza:
Addig szoptattam a lányomat éjszaka amíg igényelte. amikor láttam hogy már csak a megszokás, és igazából semmi értelme azon kívűl hogy nem tudunk rendesen aludni... akkor mondtam neki hogy mostantól csak este szopizunk, éjszaka nem. Éjszaka kérte, mondtam majd reggel, elfogadta és aludt tovább. Pár éjszaka múlva végigaludta az éjszakát. ekkor volt olyan 20 hónapos. Szerintem baba függő az egész...
2011. dec. 19. 22:13
 13/16 anonim ***** válasza:
Nem tudom hogy rossz szokás-e, de tény hogy a lányom azóta aludja át az éjszakát amióta leszokott a ciciről. Én keltem hozzá ameddig igényelte, 14 hós koráig. Akkor már hónapok óta csak éjjel szopizott. Aztán egyik éjjel már nem fogadta el a cicit. Pár napig még fel-fel sírt aztán az is abbamaradt. Azóta nyugodtak az éjszakák.
2011. dec. 20. 13:20
 14/16 anonim ***** válasza:
Csak a saját tapasztalatomat tudom leírni. A lányom születésétől kezdve 1x kelt éjszaka. Aztán 4-5 hónapos korában már2x. Aztán 3x. Aztán 4x....7 és fél hónapos volt mikor megelégeltem, addigra már degeszre vacsorázta magát mindenféle pürével és nem szoptattam meg éjszaka. Az első éjszaka elég sokat sírt, de végig mellette voltam. 2. éjszaka már könnyen visszaaltattam. 3. éjszaka még ébredt de már csak a cumit kérte. És ez azóta is így van, szóval meg-megébred, de bedugom a cumiját és alszik, nem kell altatgatni. Én egy pillanatra nem bántam meg, hogy leszoktattam az éjszakai evészetről, ez így mindenkinek sokkal jobb.
2011. dec. 21. 10:20
 15/16 anonim ***** válasza:
Cumi az jó. 1 éves a lányom, 3 db cumija van, mind három különböző színű, márkájú (eleinte azt hittük nagy cumis lesz, és nem akartam, hogy álljon a bál, ha elveszik valamelyik). Ő úgy alszik el este, hogy egy cumi a szájába, egy-egy a két kezébe. Szoktam hallani éjszaka, hogy néha fent motoz, mindig babrálja valamelyik cumit, és az egyik mindig betalál a szájába. Most, hogy eléggé fogzik néha felsír (amúgy 4 hónapos kora óta jól átalussza az éjszakát), mire odaérek vigasztalni, addigra már ismét alszik, illetve csendben piszkálja az egyik cumi szilikonját, másik cumi a szájában. Reggel mikor kel mindig bedobja az ágyba a cumit, mert az az alváshoz való kellék, ágyban a helye, és ezt ő is már tudja... Én nem vagyok ellene a cuminak, nekik ez nagyszerű nyugtató. Nálunk amúgy a védőnő mindig megkérdezte, hogy bírom az éjszakázást (sajnos én rosszul), és jó ötletekkel látott el, hogyan tudom a helyes napirend felé terelni.
2011. dec. 21. 10:44
 16/16 anonim ***** válasza:

Kislányom 13 hónapos tápszert eszik éjjel is. Próbáltam h víz/tea és nem kell neki,csak a tapszer

Azt eszi amit mi egész nap,hiába bevacsozázik,fürdés után tapszer,akkor is kéri éjjel 2x,igaz h keveset de kéri

Nagyon kimerült vagyok de nem tudom hogy mit tegyek h aludjon éjjel

Ja és nagy cumis főleg ha alszik de az sem elég éjjel

2021. jún. 11. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!