Ez igaz az éjszakai szoptatással kapcsolatban? Rossz szokást alakítok így ki? Bővebben ld.
Ez túlzó általánosítás.
Feljebb már leírta neked a "hosszú hozzászóló", hogy mi minden oka lehet az éjszakai kelésnek, és szerintem te is látod ezek között/közül, hogy sok az élettani ok, nem csupán visekedésbeli/szokásbeli dolgokról lehet szó.
Namost, ha tudod, hogy vélhetően mi miatt kel (ezt idővel azért elég jól meg lehet saccolni), rögtön látod azt is, hogy melyik esetről van szó. Ha élettani oka van rá, akkor ezt általában nem célszerű korlátozni (legalábbis nem azonnal), mert ha a baba szopási szükségletet jelez (és főleg, ha komolyan), akkor vélhetően AZ rá a megoldás is, nem valami más.
Persze az éjjeli szopizás, ha rendszeres és sokáig tart, szokássá is válhat idővel, de ez nem jelent automatikusan rossz szokást.(!) Leginkább akkor okoz ez gondot, ha az anyuka valamilyen okból kimerül a tartós éjjeli kelésben és mondjuk nem is alszik együtt a babával (ami ugye könnyíthet). Ekkor nyilván már lehet valamit tenni, de még ilyenkor is fokozatosan érdemes.
Az a fenti állítás, miszerint egy baba 6 hós korától már képes átaludni az éjszakát, az alvástréninges könyvekből származik (ha jól tippelem). Ennek az éllettani alapja helyes, de a következő pontosítással: ÁLTALÁBAN és KÉPESSÉG. De ez nem kötelező jellegű és nem is elvárható/elvárandó dolog.(!) A babák idegrendszere kb.(!) ennyi idős korra érik meg arra, hogy egyhuzamban több órát is átaludjanak; de mivel egy még bőven fejlődő és a külvilágra egyébként is érzékeny rendszerről van szó, szerintem gyorsan be lehet látni, hogy nem várható el, hogy ez pöccre működjön is már ekkor.
Azaz, (szerintem) nagyon helytelen így kijelenteni, hogy márpedig egy félévesnél nagyobb babának át kell aludnia az éjjelt. Nem: majd átalussza, ha ő is tényleg képes lesz rá (és ki lát be a kis buksijába..?) ÉS épp ott fog tartani a fejlődésben, hogy más folyamat ne is zavarja ezt meg. Addig viszont teljesen normális, ha ébred éjjel!
Szóval Kérdező: most még egyáltalán nem lehet azt mondani a babádra, hogy "baj" lenne vele, mert bőven belefér a normálisba, amit tapasztalsz. :) És amint látod, még akár 2-3 évesen is normális lehet, ha egy gyerkőc ébred éjjel, ha épp egy olyan fázisba kerül.
Én azt mondanám neked, hogy legyél türelmes; de ha úgy nyugodtabb vagy, figyeld a babádat és próbálj rájönni, mi miatt szopizik. Amíg úgy érzed, komoly szüksége van rá(d) illetve te is bírod, addig semmi károtok nem lesz belőle. Ha bármelyikőtök oldalán kérdés, probléma merülne fel, akkor majd ráérsz vele foglalkozni, hogyan tovább.
És amiatt ne aggódj előre, hogy mi lesz, ha hónapok múlva neked kell majd segítened őt az átalvásban. Ennek is megvannak a "módszerei", tippjei, amivel kíméletesen(!) tudsz neki segíteni. Ha megfogadod: legyél óvatos a szélsőséges javaslatokkal, amik pár nap alatti pálfordulást ígérnek, mert lehet, hogy hatásosak - de nem biztos, hogy hosszú távon is megérik, mert ezek általában elég drasztikusak.
Egyébként az enyém 11 hónapig szopott éjjel is, ő hagyta el magától. 2 éves koráig aludt el szopival, de ezt is ő hagyta el magától. Ekkor szokott át a saját ágyába is, minden fennakadás nélkül. És végül 3 évesen választódott el, szintén magától. Szóval a szokássá vált szopizást is lehet "okosan" kezelni, nem kell mindennek elébe menni. ;)
Kislányom 13 hónapos tápszert eszik éjjel is. Próbáltam h víz/tea és nem kell neki,csak a tapszer
Azt eszi amit mi egész nap,hiába bevacsozázik,fürdés után tapszer,akkor is kéri éjjel 2x,igaz h keveset de kéri
Nagyon kimerült vagyok de nem tudom hogy mit tegyek h aludjon éjjel
Ja és nagy cumis főleg ha alszik de az sem elég éjjel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!