Igény szerint szoptattok vagy rendszer szerint?
Nem egészen világos... úgy érted, mintha keverné a nappalt és az éjszakát? Vagy úgy, hogy napközben relatíve jól alszik, csak hajnaltájt nem?
Mert az utóbbi teljesen normális. Mondjuk én együtt alszom a fiammal, de eddig ő is rendszeresen ébredt szopizni reggel felé. Ennek egyrészt az az oka, mert ebben az időszakban már felszínesebben alszanak, könnyebben megébrednek, másrészt, mert mellette vagyok, kihasználja az alkalmat és még közelebb bújik így. Igaz, én nemcsak etetem őt a szopival, hanem gondozom is.
Kérdező, én óva intelek a széthúzgálással, mert nagyon hamar megeshet, hogy hirtelen nem lesz elég tejed a babádnak! A tejtermelés a kereslet-kínálat elve alapján működik, vagyis, amennyit a baba szopik, annyi tej termelődik. De ha te nem engeded őt x időnél többször szopizni (a gyakoriság a tejserkentés elsőszámú módja!), akkor kb. kizárt, hogy elég tejed lesz a számára. Ha most két hetes a picid és elkezded időhöz kötni, leghamarabb 1-2, de 4 hét múlva biztosan meg fogod ezt tapasztalni..!
Az esetleges hasfájásnak pedig SOHA nem a gyakori szoptatás az oka!!! (Ha a baba alaposan ki szokta üríteni a mellet.)
Nekem is 2. gyerek, most 5 hetes, igény szerinti szopira vagyunk ráállva, az elsőnél is így csináltam, ő 21 hónapig szopizott, aztán leválasztotta magát. Soha, semmi gondunk nem volt, mindig elég volt a tej, sőt még más babáknak is jutott. Sokszor a cici elég arra, hogy megnyugodjon tőle a baba, tehát nemcsak táplálékforrás a babának. Én sem stresszelem magam és a baba sem, szerintem így a legjobb.
A kisfiam 1 hónap alatt több mint 1 kg-ot hízott a kórházból hazajövős súlyához képest, ezért a gyerekorvos azt tanácsolta most, hogy próbáljam meg kevesebbszer szoptatni, és közben pici víz+citromlé+cukor egyveleggel itatni. No, itt már mindenki maga dönti el, hogy követi-e az orvos tanácsát, én nem fogom, mert az első gyereknél szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet elrontani a babát, ha csak anyatejet kap, nem lesz ilyen ütemű a hízása, mint az első hetekben.
Kérdező, ha a babádnak is megfelel így, hát legyen...
De. Arra azért felhívnám a figyelmed, hogy lehet még olyan időszak, amikor szükséges lehet éjjel is gyakrabban szoptatni! (Ez a nagy baj az órához kötéssel.)
Egy példa: Nálunk pár hete úgy esett, hogy a fiam 5 napon át éjjel is óránként szopizott. Elég kimerítő volt... Akkor még nem tudtam, miért, de sejtettem, hogy valami komolyabb oka lehet. Mára megtudtam: hiába dupláztuk meg már a súlyunkat, még mindig heti 20 dekákat hízunk. És 1 hónap alatt 5 centit nőttünk is! (Most 4 hósan 8130 g és 66 centi.) Vagyis, a szopitúrának az is lehetett az értelme, hogy fedezni tudjuk a tápanyagszükségletet - és az is, mert ez a hirtelen fejlődés kellemetlen, fájdalmas is lehet, amit a fiam így kezelt.
Szóval, ne lepődj majd meg, ha időnként lesznek ilyen intenzív szopis éjszakák. Ezek mind azt jelzik, hogy valami nagy dolog van történőben a fejlődésben.
Annyira érdekes hogy itt a neten mindenki igény szerint párti tehát akár fél óránként óránként is szoptat, a védőnőm és a házi orvosom rendszer párti, a szoptatós tanácsadóm igény szerint párti, az anyukák akik a környéken hasonló korú csecsemőt szoptatnak rendszer szerint csinálják... Még jó hogy ekkora az egyetértés...
Szerintem mind a kettőben van valami, de abban is lehet valami hogy a baba túl eheti magát és, hogy nem jó ha mindig van a gyomrocskájában valami... bár a sz.tanácsadó szerint nem eheti túl magát ... hát nem tudom én sem csak akkor eszem amikor éhes vagyok(sajnos) és igen is ha valami finom és túl sokat eszem akkor fáj a hasam és bár jól esik fél óra múlva ráenni nem biztos hogy ez jó...
Igény szerint.
én sem 3 óránként vagyok szomjas vagy éhes.
Elég mérges lennék arra aki azt mondaná mikor inni szeretnék, hogy édes drágám gyere játszunk még egy kicsit még most nem ihatsz mert nem telt le a 3 óra.
:))
Nekem egy kislányom van, már "idős" a szopihoz, 2,5 éves.. Mindig az Ő igénye szerint szoptattam, és sosem méregettem, hogy hány grammot evett, és hány grammot hízott pl. 1 hét alatt, csak a védőnéninél mértük a súlyát, hosszát havonta.
Gyönyörűen fejlődött (fejlődik), egészséges, szép kislány, a világon semmi baja! Én nem vagyok híve a 3 óránkénti etetésnek, éjjel főleg nem! Ha Ő felébred, akkor oké, de Én sosem keltettem volna fel, hiszen ha éhes lesz úgyis felébred, és kéri a cicit! :)
Abban sem vagyok biztos, hogy azért hízott csak ennyit 1 hét alatt, mert keveset szopizott, elképzelhető, hogy "gyenge" a tejed, nem elég tápláló. Én rengeteg igazi krémlevest ettem, turmixokat ittam, sok gyümit, zöldséget, húsokat, hogy jó "zsíros" legyen a tejem, és minél táplálóbb legyen a kicsimnek! Ja, az Elevitet továbbra is szedtem szinte végig amíg csak szoptattam, és nem tápláltam hozzá.
Én semmi extrát, kalóriadúsat nem eszem, mert nem szeretném növeszteni a saját fenekem. De, mégis nagyon hízik a fiam.
Ha valaki esetleg azon aggódik, hogy nem elég zsíros a teje, hát ügyeljen arra, hogy a baba a hátsótejet is rendesen kiszopizza. Ennyi a "titok".
Egyébként mindenki teje megfelelő összetételű, tápláló, zsíros stb. Olyan jó lenne, ha ezt végre mindenki elhinné...!
És Kérdező, pont hogy az a jó, ha mindig van valami a gyomorban! Szerintem emlékszel még az iskolai tanulmányaidból az emésztőnedvekre, pl. a gyomorsavra - és arra a kellemetlen érzésre, hogyan mar, ég a gyomor, ha már nincs benne semmi feldolgoznivaló.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!