Akik ígény szerint szoptattak, annak hány hét után állt be a 3-4 órás rendszer?
Háát, szerintem attól függ, miért adod a cicit.
Ha csak evésre, akkor pár hét elég lehet.
De ha tényleg igény szerint és kizárólagosan szoptatsz, akkor nem nagyon lesz még egy jóideig olyan, hogy 3-4 óránként.. max. éjjel.
Enyém 4 hónapos, nappal kb. óránként (este gyakrabban), éjjel 2-3 óránként (hajnalban gyakrabban) szopizik. Ebből mondjuk az alvások előtti szokott "evés" lenni, úgy látom. Ált. 2 órát van fenn, utána 1-2 órát alszik. De én nemcsak evésre adok a szopit, hanem mindig, ha kéri. Eszik, iszik, alszik, nyugszik stb. vele.
Az igény szerinti szopi azért "igény szerinti" mert akkor szoptatsz amikor úgy érzed, hogy a kicsid igényli, mert pl. szomjas, éhes, álmos, vigaszra vágyik, fáj a pocak, hiányzik neki a testközelséged az illatod..........stb. Nincs órához, rendszerhez, mérleghez vagy egyéb szabályhoz kötve.
Soha, semmi nem vígasztalja, nyugtatja, elégíti ki úgy egy baba igényeit, mint a szopi.
Kívánom, hogy nagyon sokáig legyen részed ebben a csodás kapcsolatban és letre szóló élményben.
Én 22 hóig szoptattam igény szerint, éjjel 15 hóig is többször.
Nem a rendtől lesz nyugodt egy baba, hanem a te jelenlétedtől és gondoskodásodtól. Akár percre pontosan szopik, akár (időnként) kaotikusan, az fog számítani, hogy te reagálsz rá, nem az, hogy pl. mindig ugyanúgy történnek a dolgok. - Mindkettő nyugtat, ez igaz, de hosszú távon és érzelmileg nem a rendszer a jobb, hanem a biztonságérzet!
És elkapatni sem így és nem most fogod a babádat! Kényeztetni azt jelenti, hogy olyat teszel meg helyette, amire ő is képes lenne - szopizni tudna nélküled? Nem. Ez nem kényeztetés, ez gondoskodás, abból pedig sose elég egy gyereknek.
Fontold meg ezeket!
És még egy kis infó: a hőn áhított rendszert nemcsak szopival lehet ám beállítani! Már ha mindenképp te akarod irányítani a babádat... Az ébrenlét és alvás váltakozása is jó keretet tud adni a napnak - sokszor a szoptatás gyakoriságától függetlenül is.
Ugye nekünk sincs fix napirendünk, de bármilyen gyakran szopizunk, a fiam régebben 1, aztán másfél, újabban 2 órát van ébren alvás után. Mondjuk az alvásidő elég változó nálunk, de akkor se sokkal alszik el hamarabb, ha előzőleg rövidebbet aludt.
Szóval én inkább azt javaslom neked, hogy a babád jelzéseire figyelj és abból indulj ki, arra reagálj! Mivel mi is a Természet részei vagyunk, bennünk is ugyanaz a ciklikusság érvényesül: vagyis az embergyerek is ciklikusan működik, magától is, nem kell erre őt külön megtanítani. Ha hagyod, hogy ő kialakítsa a saját ritmusát, szokásait és TE alkalmazkodsz ŐHOZZÁ (nem fordítva), sokkal jobban megismerheted őt. Végső soron pedig jobban egymásra tudtok hangolódni.
Arról már nem is beszélve, hogy hányszor fog borulni a nagy nehezen felállított rendszer már az első életévben... Nem hiszem, hogy minden alkalommal ki akarsz bukni azon, hogy elvesztetted a fonalat és jaj, újra kiszámíthatóvá kell tenni az életet. Sokkal ésszerűbb, ha mindig rugalmas maradsz, mert így tudod nyomon követni a babád fejlődését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!