Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Más is járt már így? Nagyon...

Más is járt már így? Nagyon szomorú vagyok!

Figyelt kérdés
Három hónapos a kisfiam és egyik napról a másikra elmegy a tejem.Először csak észrevettem, hogy hat órás esti alvás után már nem csöpög a tejem.Aztán már az egyik mellem már kevesebbet kezdett el termelni, mára meg már délutánra sem marad tejem.Miért megy el ilyen könnyen?Mit tehetek hogy visszajöjjön?Nagyon el vagyok keseredve.
2012. szept. 8. 16:37
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ne keseredj el, mert a stressz tényleg apasztja a tejet.

Azzal tehetnéd a legjobbat, ha igény szerint szoptatnád a babádat, szopi után pedig nem görcsölnél a fejéssel. 3 hónap alatt a mell tejtermelése beáll, egyensúlyba kerül a baba igényeivel. A szoptatás során éri olyan és annyi inger a melleket ami a tej termeléséhez szükséges. A fejés már csak erőlködés. A fejés igazából arra szolgál, hogy a túltelídődött melleket megszabadítsa a feleslegtől. A baba által kiváltott szopási inger során indul meg a tejelválasztás. Nekem nagyon kicsi melleim vannak, terhesség alatt is alig nőttek, soha nem tudtam szopi után fejni, az első hónap után fogásra teljesen puhának és üresnek éreztem a melleimet. A szoptatási tanácsadóra hallgatva igény nyerint üttyre-füttyre, éjjel-nappal mellre tettem a babámat, nem fejtem, nem mértem mennyit szopott, csak szoptattam. 22 hónapig. Ekkor választódott le a fiam magától.

Szépen gyarapodott, egészséges.

Azt tanácsolom, hogy csak azzal törődj, hogy tedd mellre a babádat amikor csak kéri, az sem baj ha két mellből szopik, én is két mellből szoptattam, állandóan "forgalomba volt" mind a kettő.

Sok sikert!!!

2012. szept. 9. 08:16
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
HA szopi után le tudsz fejni 20 mlt, akkor a baba eleget tud enni! (én még ennyit sem tudok és a babám hízik rendesen!)HA nem sír szoptatás után hanem elégedett akkor ne görcsölj a fejéssel! Felesleges! Fejni csak akkor kell ha úgy érzed annyira tele van a cici, hogy bekeményedik. Egyébként egyáltalán nem szükséges! Szoptasd minél többször a babát, ahogy már mások írták, koncentrálj a babára ilyenkor, vonuljatok félre attól indul meg a legjobban a tejcsi!
2012. szept. 9. 08:26
 13/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a biztatást, sokat fogom cicire tenni!!Remélem átvészeljük ezt a hetet és újra beindul a tejcink!
2012. szept. 9. 08:41
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Én sohasem fejtem. Két ciciből szoptattam mindig a két gyerekem. Feküdj sokat, pihenj. SZERETGESD A GYEREKED. Kétóránként rakd cicire, akkor is, ha alszik. Nem kell felébreszteni, hanem rakd a cicid elé,- arcát megérintve, oda fog fordulni, s bekapja, szopizni fog, s nem valószínű, hogy felébred.
2012. szept. 9. 11:33
 15/26 A kérdező kommentje:
...én feladom.Teszem kétóránként meg másfél óránként a cicire a gyereket, de semmi.Egész nap bőg hogy éhes.Mikor cicire rakom szívja, bemérgeli magát hogy nem jön, cibálja a bimbómat és dühös.Jelzem joggal. Én lehet hogy nyugodtabb lennék hogy ha tudnám hogy jól van lakva.Viszont ami érdekes hogy próbálok neki adni üvegből és bömböl miatta és csak löki kifelé a cumit.Na, és akkor most tudjam hogy mi is a baja és hogy is tudnám jóllakatni a gyereket.Kész vagyok teljesen!!!
2012. szept. 9. 20:10
 16/26 anonim ***** válasza:
:( Beszélj a védőnőddel, kérd meg, hogy menjen ki hozzátok, nézze meg, hogy szopik a baba, hátha rájön mi a gond és tud tanácsot adni!
2012. szept. 9. 21:19
 17/26 anonim ***** válasza:
Vagy próbálj innen segítséget kérni: [link]
2012. szept. 9. 21:32
 18/26 anonim ***** válasza:

Hány napja rakod kétóránként cicire? Két napja, vagy három napja? Mert-szerintem a 3. napon már "be kéne durranjon" a melled.

Hívd fel: LLL ligát!!!!!

Honlapja: [link]

Itt találsz telefonszámokat is. Ők képzett szoptatási tanácsadók. A védőnőm se tudott nekem segíteni. Csak ők. Örökké hálás leszek nekik.

Ha nem fogyott, akkor nincs gond.

Nem ért lelki trauma, feszültség? Nem tömik a fejed azzal, hogy nem vagy képes rá? ( Pl: az anyukádnak sem sikerült, tehát neked sem fog) Kell az önbizalom, hogy a nő úgy van tervezve, hogy etesse a gyerekét. A tápszergyártók hitetik el az anyukákkal, hogy az anyatejnél jobb a mesterséges kaja. :(

Én is megjártam a poklot, a védőnő el akarta kezdeni a gyümülcsös hozzátáplálást. Sírtam egész hazaúton, úgy megijedtem. Csak az volt a szerencsém, hogy az édesanyám mellettem állt, s a férjem is, hogy meg tudom csinálni. Meg az LLL ligától is mondták, hogy a baba nem fogyott, sőt a születési súlyához képest jól is fejlett, csak fejlődési ugrása van. (végeztek valami számítást: a születési súly és a jelenlegi súlyával számítottak valamit)

Lehet, hogy a kicsi megérzi a feszültségedet. Hívd fel őket, s az ő véleményük figyelembevételével dönts. A tápszerrel sokkal több gondod lesz, mint a szoptatással.

Mikor a kicsim elkapott valami szájherpeszt, azért nem került be a kórházba kiszáradással, mert szopott. És még sorolhatnám az áldásait.

Ne add fel! Szurkolok. Ha van valami esemény írjál.

2012. szept. 9. 21:50
 19/26 anonim ***** válasza:

Találtam még valamit ami a segítségedre lehet:Előfordul, hogy a baba elutasítja az anyamellet. Szopás közben sírni kezd, megfeszíti magát és elengedi a mellet. Egy idő után egyáltalán nem hajlandó bekapni a mamája mellét. Ezt nevezzük szopási sztrájknak. Leggyakoribb oka valamilyen fájdalom, pl. fogzás, fülfájás; ijedtség, cumizavar, de a mama erős tejleadó-reflexe is okozhatja. Lehet, hogy a mama új dezodort használ, új mosóport vagy más olyan illatanyagot tartalmazó készítményt, amely zavarja a csecsemőt. A menstruáció első napjaiban megváltozik a tej íze, csakúgy, mint egyes gyógyszerek vagy egy mellgyulladás hatására. Gyakran előfordul, hogy nem jövünk rá, mi váltotta ki a sztrájkot, s pár nap múlva a kisbaba ugyanúgy szopik, mint azelőtt.

Fontos, hogy az édesanya ne bizonytalanodjon el magában, ne érezze úgy, hogy kisbabája személy szerint őt utasította el! A baba egy számára kellemetlen helyzetet utasít el, s legalább annyi törődést igényel, mint szomorkodó édesanyja.

Mi a teendő?

A kisbabának ilyenkor időre van szüksége. Fontos a sok testkontaktus, a hordozás. Semmiképpen ne erőltessük a szoptatást, ne kapcsolódjon rossz élménye a szopizáshoz! Próbáljuk minél többször félálomban vagy alvás közben szoptatni! A legtöbb sztrájkoló kisbaba elfogadja a mellet félálomban.

"Ha fog- vagy fülfájás okozza a sztrájkot, előfordul, hogy a kisbaba csak az egyik mellet utasítja el: nem szeret szopás közben azon az oldalon feküdni, ahol a fájdalom erősebb. Ilyenkor megpróbálhatjuk a bölcsőtartásban szopó gyermeket óvatosan átcsúsztatni az elutasított mellre, ahová így hónaljtartásban fog megérkezni. Nagyobb babát akár szembe is ültethetünk magunkkal vagy ha hanyatt fekszünk, ráhasalhat a mellünkre.

Mellgyulladás után megváltozik a tej íze, sósabb lesz. Vannak kisbabák, akik ilyenkor nem akarnak abból a mellből szopni. Ne erőltessük!

Sztrájk idején mindenképpen le kell fejni a tejet. Találjunk egy hatékony mellszívót, amivel ki tudjuk váltani a tejleadóreflexet vagy tanuljuk meg a kézi fejést. Lásd még. Az egyik népszerű kézi fejési technika, a Marmet-módszer elsajátításához, kérjük a La Leche Liga tájékoztató füzetét.

A lefejt anyatej tárolásának módjáról megoszlanak a vélemények. A tej tárolása mindig a hõmérséklet függvénye. Egy hûtõszekrényen belül sem azonos mindenhol a hõmérséklet, érdemes egy hõmérõ segítségével megmérni és ha van rá mód, beállítani. Az ajtóra soha ne tegyük a lefejt anyatejet! Táblázatunk a La Leche League International kiadásában megjelent Womanly Art of Breastfeeding és a Breastfeeding Answer Book alapján készült.

A lefejt anyatej itatásához célszerû kispoharat használni. A cumisüveg használata megzavarhatja a kisbaba szopási technikáját, valamint oda vezethet, hogy a sztrájkoló baba már nem is akar többé a szopizással bajlódni. Nem ördöngõsség megitatni pohárból egy babát! Ültessük fel a kisbabát, tegyük a szájához a poharat megdöntve úgy, hogy az ajkához érjen a tej. A baba ügyesen kiszopizza a pohárból a folyadékot. Megteszi egy régi, ún. presszós pohár, aminek vastag a fala és felfelé szélesedik, de kapható speciális mûanyag itatópohár is. Nagyobb babák már a csõrös pohárral is boldogulnak.

A szopási sztrájkot sokan összetévesztik a spontán elválasztódással, de jó tudni, hogy normális körülmények között a babák nem választják el magukat egyéves koruk előtt." Itt a link is: [link]

2012. szept. 9. 22:22
 20/26 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó!Neked is nagyon szépen köszönöm a biztatást, nagyon jól esik!!Holnap az első dolgom az lesz hogy felhívom az egyik tanácsadót, de nem tudom hogy kit hívjak.Biztos mindegyikük nagyon jó szakember, de jó lenne tudni hogy ki a legtapasztaltabb.Még csak egy napja rakom két napja rakom cicire sűrűn, de szerintem ez még kevés, mert azért nem egész nap volt rajta két óránként.Mert reggel sokat aludt a baba és nem akartam felkelteni, de három órán át nem hagytam aludni.Délután próbáltam többet rárakni a cicire.De sajna este 22-kor akartam fejni és nemigen ment.20ml jött le csak.Tökre el vagyok kenődve mert a babukám meg sírt nagyon.Próbáltam adni neki tápszert de nem fogadta el.Igaz nagyon fáradt volt mert 9 órán át fent volt nem aludt egész délután szegénykém.Remélem tudnak majd rajtunk segíteni, mert nagyon szeretnék szoptatni még nagyon sokáig.Én nagyon élvezem ezt a részét is az anyaságnak.
2012. szept. 9. 22:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!