Más is járt már így? Nagyon szomorú vagyok!
Van, hogy úgy érzem, hogy tök üresek a melleim, de a baba még mindig tud belőle enni. Csak ámulok és bámulok, hogy honnan a túróból jön???
Tedd többször a babát cicire. Bármikor bármeddig. Már nekem se az a hatalmas tejjel telt a cicim, még is jól lakik az 5 hónaposom, aki 9 kiló fölött van (kb két hete volt 9 kiló), és 72 centi, és csak anyatejes 6 hetes korától (addig tápival kiegészítettem). Fogalmam sincs hogy mennyiket eszik és hányszor. Még eddig nem számoltam. Csodálkoznak is a védőnők, hogy nem tudom ezeket?
A másodiknak teljesen igaza van. Fejlődési ugrás van a babusnál. Tedd kétóránként mellre két napig. A második, vagy a harmadik nap úgy be fog durranni a melled, hogy a kezed is alig bírod megemelni.
Én mind a két gyermekemnél így jártam. Szoptatási tanácsadó adta ezt az ötletet. Az elsőnél még sírtam is, a másodiknál már nem görcsöltem.
Mikor mondta a védőnő, hogy nem fejlődik a gyerek, kétóránként cicire raktam, s a következő mérésnél behozta a lemaradását. :)
Ez a fejlődési ugrás 3-4 hónapos korban van. HA sűrűbben rakod mellre a kicsit, az azt jelzi a testednek, hogy a baba éhes, ezért - kb 2 nap alatt- tud reagálni a szervezeted, és elkezd több tejet termelni.
Én a második gyermekemet 2,5 éves koráig szoptattam, és csak az első pár hónapban volt duzzadt a cicim, később olyan puha volt, hogy senki meg nem mondta volna, hogy szoptatok, és a tej sem csöpögött-később belőle, de az első kicsimnél sem, őt 1.5 évig szoptattam.
Hogyan, milyen rendszerben szoptatod a babádat? Adsz neki vizet/ teát? Gyarapodik megfelelően? Nyugodt?
Ha azért gondolod, hogy elmegy a tejed, mert nem csöpög, akkor ne izgulj, a nem csöpögés legtöbbször azt jelenti, hogy beállt a "kereslet- kínálat" egyensúlya, azaz pont annyi tej termelődik, amennyire a babádnak szüksége van:).
Vagy van más tünet is? Írd le, légyszi, minél részletesebben a szoptatási szokásaitokat, hátha megtaláljuk mia hiba, ha egyáltalán van:).
Értem.
No:):
délutánra, estére kevesebb tej termelődik mint napközben, deez a tej zsírdúsabb, laktatóbb., tehát kevesebbtől is jóllakik a baba.
Az igény szerint szoptatott babáknál nincs értelme a gr/ szopás mérésének, hiszen amikor igazán éhesek sokat szopiznak, ha "csak" isznak, testközelség iránti igényüket elégítik ki, akkor keveset, tehát ne hasonlítsd a "programozott " evéshez az adagokat:).
Azt se figyeld, hogy más babák mennyi grammokat esznek, sőt, meg kéne próbálnod hanyagolni a méregetést, nagy stresszforrás, amire Neked most semmi szükséged.
Pont 3 hónapos korban szoktak a babák "kinyílni" a világra, intenzívebben mocorogni, ezért előfordul, hogy lelassul a gyarapodás, ezzel semmi gond, szépen alakul a babád:), hiszen már majdnem megduplázta a születéskori súlyát:)!
Aztán itt jön a már dentebb említett növekedési ugrás. Ilyenkor fokozottan kell figyelni, hogy a baba a lehető legtöbbet legyen mellen, mert a mellbimbót érő inger segíti a tejtermelést. Van, akinél 1- 2 végigszoptatott nap után felzárkózik a tejtermelés a kereslethez, van, hogy több idő szükséges. Azt szoktuk ilyenkor ajánlani, hogy amennyiben lehetséges(most semmi más nem számít, a mosatlan megvár:) ), pihenj le, feküdj akár, vedd magad mellé a kicsit, igyál sokat és szoptass. Első éhségjelr tedd mellre a babát(alvás közben pl. cumizó mozdulatok, nyugtalankodás, "keresés"), ne várd meg, hogy hangot adjon az éhségnek. Sok kicsi félálomban, álmában is elfogadja a mellet, ebben az időszakban ez nagy segítség, mert megnövekedik a szoptatások ideje, száma, így több inger éri a mellbimbót, több tej ürül, ergo több tej termelődik.
Fejni tudsz? Szoktál?
Próbálom minél többet a cicire rakni, de még nem látom a javulást.Sőt ma reggel megint kevesebbet tudtam lefejni 20ml-vel.Pedig tegnap is egész nap a mellen volt.Fejni is szoktam az evések után.Van avent elektromos fejőm.Azzal szoktam reggel a nagyját kifeni és ami még marad azt kézzel fejem le.Szépen megtanultam kézzel fejni,azzal tudom a legtöbbet "kiszedni" a ciciből.Napi 6x 7x szoktunk enni.Eszem a more milk kapszulát.Vettem urtica urens homeo bogyót.Sokat iszok általában vizet, nem díjazom a cukros löttyöket.Sok sört iszok most, vettünk maláta sört is napi 2x iszok azt is.Tényleg úgy érzem, hogy megteszek mindent annak érdekében hogy tudjak szoptatni.Nem görcsölök csak egyszerűen vágyok a baba közelségére a meghitt kapcsolatra.
Még azt nem értem hogy ha csak növekedési ugrás lenne akkor nem a mennyiség csökkenne hanem a baba igénye nőne.Szóval ezért gondolom azt hogy apadni készül a tej.Mert nem a meglévő lesz egyszeriben kevés hanem a meglévő kezd fogyóban lenni.Ja, és még azt el kell mondanom hogy PCO-szindrómás vagyok és arra is gondoltam hogy lehet hogy a hormonok miatt kezd csökkenni a tej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!