Igény szerinti szoptatás, de ilyen sűrűn?
Lassan két hetes a kislányom és mindenki az igény szerinti szoptatással jön! Ez jónak is tűnik, hiszen szerencsére a cici mindig megnyugtatja és szopizik is, persze a végén már alig alig nyel, majd ha kiveszem a szájából, elalszik, illetve addigra már alszik is. :) Sokszor előfordul, hogy akár egy akár két mellből etetem, fél óra vagy egy óra után sír és megint enne. Van elég tejem és tápláló is lehet, hiszen a széklete és a kutacsa állapotából mind a dokinő és a védőnő is ezt állítja.
Meddig mehetek el az igény szerinti szopikban? Mikorra áll be egy rendszer? nem szeretném elkapatni, de ha etetés után egy órával sír, és tiszta a pelus, nem büfizik, a cumi sem kell neki, stb akkor csak a szopi után alszik el ismét. Ti hogy voltatok ezzel???
Az én kisfiam még ettől is gyakrabban kérte a cicit... szinte már semmi mást nem tudtam csinálni mert szó szerint egyfolytában cicizni akart. Vannak ilyen babák, akiket nem lehet igény szerint szoptatni...
A megoldás az volt amit a védőnőm javasolt, ne igény szerint szoptassam, hanem 2,5-3 óránként. Az eleje nagyon nehéz volt, de végül átállt erre a rendszerre, így is majdnem 1 kilót hízott 6 hós koráig havonta...
Én próbálkoztam ezzel az elején, de rá kellett jönnöm, hogy ez baromira nem nekem/nekünk való.
A kórházban úgy ki voltam merülve a fáradtságtól és a stressztől, hogy 3-4 óránként evett a lányom. Sűrűbben is mellre tettem volna, de állandóan jöttek kötözést cserélni az égett kezem miatt, ami jobb eseteben 1 órás procedúrát takart, majd 20 perc pihentetést egy gélben.
Szerencsére a lányom ezt nem vette zokon és hízással jöttünk ki a kórházból.
Itthon próbáltam az igény szerintit, de a lányom 3-4 órákat aludt egy huzamba, majd felébredt enni és aludt tovább. A gyerekorvos közölte, hogy keltegessem fel gyakrabban enni, de ezt egyszer megtéve úgy üvöltött a gyerek, mintha ölném. Na ezek után úgy döntöttünk a párommal, hogy nincs az a pénz, hogy felkeltsem. Így is sokan lehurrogtam, hogy miért zavarok egy alvó babát?! És igazuk volt.. felesleges, tudja, hogy neki mikor kell ennie.
Így maradt a 3-4 óránkénti szoptatás. Végül elapadt a tejem a sok stressztől (kezem miatt) és félig tápszeres lett a sok lefagyasztott tej mellett. Akkor kezdte átaludni az éjszakát (7 hetes kora) és onnantól volt egy kb.-i napirendünk.
Ez idővel, ahogy nőtt kezdett változni, de nem borult fel szerencsére még soha.
Átlagban egyébként 6 hónapos korra kell a napirendnek kialakulni, de ismerek olyan gyereket, aki most megy bölcsibe és még mindig nincs két egyforma napjuk!
Ha pedig csak komfort cumizni akar a gyermeked (hamari megéhezés gyanúd miatt), akkor adj neki egy cumit a szájába és nézd meg, hogyan alakul utána a dolog?!
Ha tovább sír, akkor éhes, ha megnyugszik, akkor pedig csak egy kis cicire vágyott a további alváshoz!
Nagyon picike még a babád, neki Te jelented az átmenetet az anyaméh és a külvilág között. Hogy jön ez a szopihoz:)? A szoptatás nem csak ennivaló, hanem innivaló és megnyugvás is számára. Hidd el, amint elkezdi érdekelni a külvilág, nem fog ennyit szopizni. Addig meg ez a legjobb, amit tehetsz:). A szoptatás, különösen a gyerekágy alatt a Te szervezetedre is jó hatással van, a mellretételkor termelődő oxitocin ugyanis segíti a méhedet a visszahúzódásban, a gyakori mellretételtől sokkal kisebb az esélye a mellgyulladásnak...
A tejed pedig akkor lesz elegendő, ha elég inger éri a mellbimbódet, amikoris prolaktin hormon termelődik, ami felelős a tejtermelésért.
Ha valamiért mégis nehéz Neked a sok szopizás, akkor próbáld ki a hordozókendőt, ahol úgy is testközelben lehet a kicsi hogy nem szopik, illetve könnyű megtanulni a kendőben való szoptatást, ami óriási szabadságot jelent.
Igény szerinti szoptatás ügyében pedig inkább olvasd a La Leche Liga oldalát és a Szoptatásért.hu- t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!