Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mi egészséges étel-ital és mi...

Mi egészséges étel-ital és mi TILOS a szoptatós anyukáknak?

Figyelt kérdés

2012. ápr. 24. 20:26
1 2
 11/11 eszterke4 ***** válasza:

Alapvetőleg ugyanaz az egészséges ill. egészségtelen, mint bárki másnak, csak a baba miatt egy szoptatós anyuka általában jobban törődik ezzel, mint aki nem szoptat. Alkoholt persze mértékkel sem szabad.

A hasfájósság csak addig probléma, amíg nem tud annyit mozogni magától, hogy a szelek könnyen távozni tudjanak. Ugye ezért kell böfiztetni is.

(Szoptatós teát tényleg nem jó inni, mert a tej mennyiségét nem növeli, de sokszor okoz hasfájást a babáknak. Akkor lesz elég tej, ha annyit szophat a baba, amennyit ő akar.)

Akkor is probléma, ha a babaának hasmenése van attól amit eszel, mert ugye az csúnyán ki tudja csípni a fenekét.

Illetve, akkor probléma, ha a baba allergiás vmire, mert amit te eszel, ő is azt kapja. A tejen keresztül minden átmegy. Mi sajnos ebben a cipőben járunk, úgy derült ki, hogy lett egy ekcémás folt az arcán, ami nem akart elmúlni magától. Ez egy éve volt, már nem ekcémás, vega teszt segítségével kiderítettük, hogy mi a fő allergénje, és még mivel van telítődve a szervezete. Nagyon át kell gondolnom, hogy mikor mit eszünk, mert még mindig szoptatom, persze eszik is. A lényeg a változatosság, és a mértékletesség, hogy ne telítődjön a szervezete semmivel túlságosan, mert szinte minden allergizálhat, főleg, amivel jól lehet lakni... és az adalékanyagoktól való tartózkodás (ízfokozó, édesítőszer, színezék...) Ezeket érdemes betartani allergiás probléma nélkül is, csak nagyon nehéz.

Ha allergiás problémátok van (pl. bőrprobléma, légzőszervi probléma), vagy vmi a szoptatással kapcsolatban (van sok tapasztalatom), szívesen segítek Neked, vagy persze másnak is. Ha gondolod, írj nekem privát üzenetet. Minden jót!

Ui.: Vki írta, hogy a teljes kiőrlésű dolgok jók, én is ezt hittem sokáig, de sajnos ez nem igaz. Nekem bélérzékenységem van (elég nehéz volt rájönni, hogy mi a bajom, mi okozza a tüneteimet és hogyan lehet orvosolni), sok mindentől hasmenésem lesz, ha egy bizonyos mennyiségnél többet eszem belőlük, ilyen például a rost is (nálam még a tejcukor, gyümölcscukor, bizonyos savanyú dolgok, a zsírok és olajok is). Másoknak, akik szintén bélérzékenységben szenvednek lehet, hogy pont székrekedésük van, vagy puffadnak, esetleg fáj a hasuk. A teljes kiőrlésű kenyérben, péksütikben rettenetesen sok rost van, ráadásul elég durva rostok. A fokozott rost bevitel segíthet, ha vkinek székrekedése van, de már nem vagyok abban biztos, hogy annak a rostnak az ő esetükben durva korpának kell lennie (a zabkorpa kíméletesebb). Egyre többet lehet arról hallani, hogy mégsem egészségesek a teljes kiőrlésű dolgok. Sajnos, bébiételekbe is beleteszik, pedig a babák bélrendszere még nagyon érzékeny. Nagyszüleink idejében is fehér kenyeret ettek az emberek, most sok év után megint fehér kenyeret eszek én is mértékkel, de adalékanyag menteset. Azt szokták mondani, hogy a három fehér méreg a só, a cukor, és a fehér liszt, pedig mindet lehet enni, csak keveset, és az sem mindegy, hogy milyet. Ezt csak azért írtam le, hogy akinek normálisan működik az emésztése, annak nincs szüksége túl magas rostbevitelre, elég ha normális mennyiségű nyers ill. párlolt zöldséget eszik, meg persze gyümölcsöt, mindent ésszerű mértékkel. Mi minden étkezés előtt eszünk egy kis nyers zöldséget v. gyümölcsöt, napi 3-szor, (így vitamintablettákra sincs szükségünk, és nem is hízlaljuk magunkat felesleges kalóriákkal).

2012. máj. 7. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!