Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » 5 hónapos kisbabám most...

5 hónapos kisbabám most először fogyott 1 hét alatt (100 gr-ot). Kellene neki pótlást adnom?

Figyelt kérdés
Anyatejes születése óta és kicsikét megijedtem a mérleg láttán. Attól tartok, nem elég neki, adjak neki a mélyhűtőből anyatejes pótlást? Nemsokára kezdjük a hozzátáplálást, de addig ki kellene húzni még valahogy.
2012. ápr. 13. 14:30
1 2
 1/12 xStefix ***** válasza:
74%

Először keressük meg az okot szerintem...

A fogyás az biztosan fogyás? Vagyis ugyanakkor mérted, ugyanúgy?

Változott valami a babád napirendjében, szokásaiban? A szopizásában?

2012. ápr. 13. 16:26
 2/12 anonim ***** válasza:
Ha most vetted észre először akkor még ne ijedj meg.De ha továbbra is fogy akkor igenis adjál neki pótlást.
2012. ápr. 13. 16:32
 3/12 A kérdező kommentje:
kb. 2 hónapja nem mérem már minden étkezés előtt és után, az utóbbi napokban a széklete is egyre ritkább (néha napi 1). Hogy mi változott, azt így nem tudom pontosan. Nyűgös a napközbeni alvások előtt (de ez már jóideje így van), kicsit korábban kel. Mit kellene figyelnem?
2012. ápr. 13. 17:07
 4/12 xStefix ***** válasza:
69%

A ritkuló széklet általában normális, mert egyre jobban hasznosítja a szervezete az anyatejet. Ha kakilásnál nem kínlódik vagy nem változik meg hirtelen nagyon az állaga, akkor vélhetően nincs gond, akkor sem, ha idővel esetleg több nap is kimarad majd kaki nélkül.

A nyűgösség és korai kelés lehet az időjárástól is, de attól is, hogy mostanában aktívabb korszakában van... ?

Tudd, hogy 4-6 hónapos kor között általában nagyfokú mozgás- és idegrendszeri érés zajlik, vagyis ilyenkor sok minden fel szokott borulni. A baba hirtelen többet szopizhat, vagy épp kevesebbet, újra kelhet éjjel, nyügisebb lehet, kevesebbet alhat.. bármi, amit eddig nem tapasztaltál.

A baba ekkortájt kezd igazán érdeklődővé válni a külvilág felé, mindenre figyel, minden elvonja a figyelmét - és mivel a látás "vezényli" a mozgások fejlődését, mostanság kezdenek el vehemensen hadonászni, nyúlni, forogni stb. Mindez a külső és belső munka pedig sok energiát igényel; vagyis gyakran jár ezzel együtt gyarapodás-csökkenés, stagnálás is, hiszen most nem a növésre megy el bevitt tápanyag.

Namost, az, hogy a te babád egyszeri alkalommal 10 dkg-t fogyott, még nem feltétlenül jelent bajt; de a fogyásra azért mindenképp érdemes már odafigyelni. De, a súly alakulása önmagában még nem ad biztos információt arról, hogy komoly baj van-e, vagy csak a Természet dolgozik. Ezért kérdeztem, hogy bármi más "gyanúsít" is észre vettél-e nála, ami miatt aggódsz.

2012. ápr. 13. 17:19
 5/12 A kérdező kommentje:

xStefix

Nagyon szépen köszönöm! Megnyugtató, amit írtál. Kedden van fordulónap, így remélem, hogy nem lesz megint mínusz a mérlegen!

2012. ápr. 13. 17:22
 6/12 xStefix ***** válasza:
Szívesen. Majd írj azért, hogy hogy alakult a mérés, kíváncsi vagyok.
2012. ápr. 13. 17:48
 7/12 anonim ***** válasza:
A dokik általában havi súlygyarapodást szokták figyelni. Ha csak egy héten fogyott akkor nem gond, még akkor sem ha a következő héten stagnál. De ha tovább fogyna fordulj orvoshoz.
2012. ápr. 13. 21:28
 8/12 anonim ***** válasza:
Tipikus fogzási tünet, mint mondtad hogy nyűgös is. Ne aggódj, amikor elkezdődik a fogzás általában a babáknak nem olyan az étvágyuk mint előtte. De ha folyamatos a súlycsökkenés mindenképp kezd el a hozzátáplálást egy kis gyümölccsel, ha az sem válik be fordulj orvoshoz, mert ebben a korban szokott előjönni a reflux betegség.
2012. ápr. 18. 10:21
 9/12 xStefix ***** válasza:
Kérdező, hogy álltok?
2012. ápr. 19. 09:47
 10/12 A kérdező kommentje:
na,voltam ma a védőnőnél és arra jutottunk, hogy megpróbálom felhasználni a mélyhűtőben lévő adagokat. 3 hét alatt az itthoni mérleg szerint nem hízott 200at sem! nemsokára itt a 6 hónapos vizsgálat, meglátjuk a doktornő mit mond, addig próbálkozom kicsit felhízlalni a KisManót!
2012. ápr. 19. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!