Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit tennétek a helyemben?

H.Orsolya kérdése:

Mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Nagyon úgy néz ki, hogy kevés a babámnak a tej, elég vizes is. A kisfiamnak, ha sikerül is rendesen szopiznia visszabukik elég sokat. Most már reggel 9 körül és este fürdés után tápszert kell neki adnunk, mert akkor biztos nem elég a tejci. Napközben pedig nagyon változó, és 5-6 után pedig nagyon nehéz. Van, hogy rendesen van tejem és csak úgy folyik, és van olyan nap is amikor szinte semmit nem tud enni ciciből. Ilyenkor nagyon nehéz, hogy most adjak tápszert vagy nem. Mindig ciciztetés után kap csak tápszert, amit érdekes módon nagyon ritkán bukik ki.

Szerintetek mit csináljak? Folytassam így: anyatej + tápszer.

Vagy erőltessem csak a cicit? De ha még éhes?

Vagy váltsunk tápszerre teljesen?

Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom, hogy mi lenne a legjobb, mert én is és a párom is tápszeres volt mégis teljesen egészségesek vagyunk, ugyanakkor mindenki az anyatej jótékony hatásait hangoztatja.Nagyon nehezen bírom már lelkileg ezt a bizonytalanságot. :( Segítsetek kérlek a tanácsaitokkal.

Köszönöm Mindenkinek.

6 hetes kisfiú anyukája

2012. márc. 29. 21:19
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:

Mostanában egyre ritkábban van rendes mennyiségbe tejem és az is nagyon halovány.

Bocsi az összevisszaságért, de remélem azért érthető.

2012. márc. 29. 21:25
 2/30 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is hasonló volt a helyzetem. Voltak jobb és rosszabb napok. Volt olyan hogy egy hétig hozzá sem nyúltunk a tápszerhez, aztán meg megint kellett. Nem volt semmi oka, hogy miért ingadozott ennyire a tej mennyisége. Szóval én érzésre csináltam, mert a mérlegezés nekem nagyon nem jött be. Ha úgy éreztem eleget evett, akkor nem pótoltam. Ez azért így elég macera volt, mert volt hogy nagyon éhes volt még és akkor kellett neki állni csinálni a tápszert, mert hát ugye előre nem csinálja meg az ember - nem egy olcsó mulatság, főleg ahogy nő az étvágya.

6 hónapos koráig tudtam szoptatni ezzel a módszerrel, utána már nem kellettem neki :( rájött hogy a cumisüvegből többet kap. Nem erőszakoskodtam, kétszer háromszor elutasított és utána már nem próbáltam többet, de addigra már evett szilárdat is.

Fontos hogy hízzon és ne száradjon ki, főleg hogy jön a nyár. Az anyatej a legjobb, de ha nincs elég nincs mit tenni.

Egyébként szedsz valami tejserkentőt? Nekem a ricinus communis 5 Ch bevált, amikor azt szedtem jobban volt tejem - csak nekem meg mindenféle allergiám van és amikor ezt szedtem erősebb volt az allergiám, sajnos.

2012. márc. 29. 21:31
 3/30 anonim ***** válasza:
74%
Itt fogsz kapni sok választ ami a szoptatás mellet szól. A kérdés az Te mit szeretnél. Ha szeretnél harcolni a tejért, akkor igenis szoptasd amilyen gyakran lehet és kérj segítséget szoptatási tanácsadótól: www.lll.hu
2012. márc. 29. 21:32
 4/30 anonim ***** válasza:
84%

Kedves kérdező!

Nagyon átérzem a vívódásodat, 19 hós a lányom, és nagyon élénken emlékszem ezekre az első hetekre, hónapokra.

A tejed szinte biztos, hogy nem híg, vagy vizes. Mindenkinek olyan a teje, mint amit a babájának a legideálisabb, méghozzá a legtökéletesebb hígításban, vagy épp sűrűségben...

Elvileg azt mondják, hogy ne engedj, és szoptass, és akkor lesz elég tejed. ja. De mi van a lelkeddel? Meddig kell elviselni, hogy érzed/látod, hogy a gyereked még enne, de nincs elég neki? Én nem gondolom, hogy 2012ben ebből ekkora lelkiismeretfurdallást kéne csinálni a kismamáknak.

Ha Te úgy érzed nem bírod, akkor adj neki tápit, de ne hagyd abba a szoptatást sem, lesz ameddig lesz tejed, mert azért az immunanyagok jól jönnek...:-)

Én csak leírom hogy csináltam:

ugyanígy voltam mint Te, sajnos a cumisüveg miatt 4 hós korára teljesen elutasította a cicit a lányom. De én anyatejet akartam neki adni, így vettem egy gépi mellszívót, és 9 hós koráig napi 8x fejtem, éjjel is. Volt hogy majd elájultam éjjel, mikor fel "kellett" kelnem, de nem tudtam abbahagyni, mert ha éjjel nem fejtem, akkor 2-3 nap alatt felére csökkent a napi tejmennyiségem.

Volt, hogy elég volt, de azért általában pótolnom kellett tápival még így is, de csak csináltam mint egy megszállott.

Majd a férjem tette az i-re a pontot, mert már se élő se holt nem voltam, viszont a lányom majd kicsattant. :-)

Így utólag azt mondom, hogy meg voltam bolondulva, tuti nem voltam 100:-DDD, de nagyon nagyon örülök, hogy végigcsináltam mégis.

ha lenne még 1 babánk, már nem lennék ennyire megőrülve az anyatejért...de megpróbálnám a szoptatást, de tuti nem sírnék miatta annyit, mint a lányomnál.

gy csináld, ahogy az ösztönöd diktálja, ne törődj a rosszindulatú megjegyzésekkel, ha nincs tejed, akkor nincs és kész, mikor meg van, akkor örülj neki, és adjad a babádnak.

Ha teljesen elmegy, akkor sincs semmi, millió gyerkőc nőtt, és nő fel tápszeren, semmivel nem vagy kevesebb anya, ha tápszert kap a babád!

Te csak bízz magadban, és azt adj neki, amit jónak látsz! A Te gyereked, a Te életed, és biztos hogy úgy fogod csinálni, ahogy a gyerekednek a legjobbnak gondolod!

Kitartás!

2012. márc. 29. 21:43
 5/30 anonim ***** válasza:
80%

Először is ne aggódj, minden rendben lesz!

Én is átéltem szinte ugyanazt, amit leírtál. A megoldás, ami nálam bevált: magasról tojni a sok "okos" véleményre, hogy éhes, a gyerek, hogy vizes a tejed, hogy sosem lesz elég... A legjobb amit tehetsz, ha nem stresszelsz és minél többször szoptatod a babádat! Nálunk az elején előfordult, hogy napi 12-14x is evett! A tej folyamatosan termelődik, minél több az inger, annál több, de nem megy egyik napról a másikra. És ami még nagyon fontos:

1. attól, hogy úgy érzed, nincs elég tejed, még nem biztos, hogy nem lakik jól tőle a kicsi, mert pl. a délutáni tej tápanyagtartalma magasabb, mint a reggelinek,

2. ne higgy azoknak, akik szerint a lefejt tejen látszik, hogy "vizes"! Ez egy oltári baromság, engem is riogattak vele, ha "vizesnek" néz is ki, az semmit sem jelent, csak a babád gyarapodása számít!

8 hónapja szoptatom a kislányom, csak anyatejes.

Nagyon jó tanácsokat találhatsz az lll.hu-n, + tapasztalt anyukák tel.száma is ott van, szívesen segítenek!

Kitartás, szorítok nektek! :)

2012. márc. 29. 21:45
 6/30 A kérdező kommentje:

Kb. 2 -3 hét volt mikor egyáltalán nem kellett tápszert adnom. A szoptatós teát próbáltam, de nem jött be. Hosszútávon nagyon rosszul éreztem magam tőle.

Pont ez a baj már én sem tudom, hogy mennyire szeretnék küzdeni a szoptatásért, teljesen ilyen hullámvölgyekbe jön. Egyszer úgy gondolom igenis szoptatni, szoptatni, szoptatni. Aztán mikor szegénykémmel már nem tudok mit csinálni, meg látom, hogy csak bukja ki az anyatejet (pedig már többször büfiztetem szoptatás közben) és csak sír meg sír, akkor eszembe jut, hogy lehet jobb lenne a tápszer. Meg táplálóbb is.

Köszönöm a válaszaitokat.

2012. márc. 29. 21:46
 7/30 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm Kedves 4. válaszoló. Nagyon jó volt olvasni a soraidat.

Krisztina, neked is nagyon köszönöm és próbálkozom, de nem tudom lelkileg meddig bírom még. Nehéz nem rástresszelni, bár már néha úgy vagyok vele nem baj az se ha tápszeres lesz.

Meg ami még nagyon rossz, hogy most már nagyon fáj a mellbimbóm.( ebből is tudom hogy nem mindig elég. mert a kórházba volt ilyen érzésem, amikor még nem volt tejem, de próbálkoztunk 1000-rel.) Mit lehet vele csinálni? Elviselni és kész?

2012. márc. 29. 21:57
 8/30 A kérdező kommentje:
Bocsánat, Krisztinka :)
2012. márc. 29. 21:59
 9/30 xStefix ***** válasza:
87%

Ha már bukás: úgy látod, hogy őt is zavarja a dolog? Van valami más tünete is ezzel kapcsolatban? Mert ha nem és nem, akkor nem biztos, hogy ez akkora gond lenne.

Az, hogy ezt kivédendő próbálod többet böfiztetni, mindenképp jó, de ha ez épp nem segít, az még nem azt jelenti, hogy menthetetlen a dolog. Egyrészt, a bukás sok szempontból élettani dolog, másrészt, ha épp kevésbé az, akkor is több mindennel lehet próbálkozni, hogy ezt csökkentsd, nemcsak a böfivel. (És ehhez mondjuk meg kéne vizsgálni, hogy vélhetően mi miatt bukik.)

Ezen túl pedig igazuk van a többieknek, a vizes meg nem elég tápláló tej tényleg kacsa. Minimális az esélye annak, hogy a tejed nem lenne elég a babádnak (minőségében), úgyhogy ezt itt el is felejtheted. :)

Hogy konkrétan mit tudsz csinálni, egyáltalán, hogyan állhatsz hozzá lelkileg a szoptatáshoz, abban szerintem is sokat segíthet pl. a Liga honlapja is, amit feljebb linkeltek neked. Én csak annyit mondanék, hogy én is azok közé tartozom, akik mégse adták fel és szerencsésen sikerült is visszaállnunk csak anyatejre. Úgyhogy én mindenképp bíztatnálak, hogy ha még nem próbáltad a "ligás" módszereket, adj azért magatoknak egy esélyt, hátha találsz benne hasznos tippeket.

2012. márc. 29. 22:06
 10/30 anonim ***** válasza:
100%

Egyet értek xStefix-el, a bukással nincs semmi gond, 7 hetesen sokszor az egész hátamat lebukta, a szőnyeg is úszott.:) Sokszor csak a felesleget bukják ki.

A fájdalom nehéz kérdés... Én tűrtem, de biztos van valakinek jó tanácsa. Lehet kenegetni, szárítgatni, nekem semmi sem vált be, fájt. Esetleg próbálj ki különféle pózokat a szoptatáshoz, lehet, hogy máshogy kapja be, és az segít.

2012. márc. 29. 22:13
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!