Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek az én felfogásomma...

Szerintetek az én felfogásommal van baj vagy más is egyetért velem? Bővebben lenn leírtam mindent!

Figyelt kérdés
Kislányom most 6 hónapos. Nagy örömömre rengeteg tejem van. Sokat tudtam adni más anyukáknak is, amit nagyon szívesen teszek és természetesen semmit sem kérek érte. Nem lenne szívem pénzt elfogadni ezért, hisz nekem semmibe sem kerül. Le szoktam fejni és így szokták elvinni tőlem. kb. 3 és fél hete született a falunkban egy koraszülött kislány. Anyukájának nem indult be a teje és én fel is ajánlottam a segítségem. De az anyuka olyan kéréssel fordult hozzám, hogy ő inkább elhozná a babáját és szoptassam már meg, hogy ebből az érzésből ne maradjon ki a babája. Én erre nemet mondtam, ami kicsit rosszul esett neki de nem szólt semmit. Hülyén gondolom, hogy nem jó, ha más anya szoptat egy babát? Nem ahhoz az anyához fog úgy ragaszkodni? Lehet hülyén érzem, de az én cicim az én lányomé! És még attól is tartok, hogy a kislányom nem "szeretné" már annyira a cicit ha más babával mis osztozna rajt.
2012. márc. 14. 16:29
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

A kislányodnak biztos nem lenne ezzel semmi baja, a másik baba sem ragaszkodna hozzád jobban, mint az anyjához, de teljesen érthető, hogy nem szívesen szoptatnál más babát.

Van, aki simán megszoptatna idegen,vagy rokon babát, más meg nem, ennyi.

2012. márc. 14. 16:38
 2/13 anonim ***** válasza:
90%

Nincs baj a felfogásoddal, igazad volt. A szoptatás intim dolog, babára és anyukájára tartozik. A tej más, és itt szét kell választani a kettőt.

A tej az egészség érdekében fontos táplálék.

A szoptatás, mint tevékenység egy rituálé, amivel a lelki táplálékot adod saját babádnak.

Nekem is furcsa lenne, ha más baba szopizna tőlem. Valahogy idegen a dolog, nem tudom...van, akit nem zavar, de ritka.

2012. márc. 14. 16:39
 3/13 anonim ***** válasza:
48%

Első vagyok, lehagytam: a gondolatmenetedet nem értem annyira, ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a cici a lányodé, de a tejed is!Azon is osztozkodik!

Az ellenérzésedet a lányodra vetíted ki, de nem kell magyarázkodnod, így is felajánlottad a tejed!

2012. márc. 14. 16:41
 4/13 anonim ***** válasza:
58%
szerintem elég fura kérés, én a baba anyukáját nem nagyon értem. Még ha nem is lenne tejem sem biztos, hogy adnám neki másét, nemhogy szoptassa is más :s
2012. márc. 14. 16:53
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy a te babádnak, vagy a másik babának bármi hátránya is származna ebből, de a te érveidet megértem teljesen.

A másik anyukának pedig azért nem szabadna megsértődnie, mert a kisbabája anyatejet kaphat, és már ezzel sokat segítettél!

Szerintem ne emészd magad a dolgon, mert így is sokat tettél értük.

2012. márc. 14. 16:53
 6/13 anonim ***** válasza:
84%
Én azt sem értem, hogy a gyakorlatban ezt hogy akarta kivitelezni? 2,5-3 óránként elvinné hozzátok a babáját, vagy mi? Mire hazaér fordulhat vissza. Vagy csak kipróbálni, hogy "ne maradjon ki az élmény a baba életéből"?? Az meg kb olyan, hogy na tessék lányom, ez az, amit te nem kaphatsz meg.
2012. márc. 14. 17:13
 7/13 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem teljesen rendben van amit az anyuka kért tőled,de az is,hogy ha te nem akarod.
2012. márc. 14. 17:54
 8/13 anonim ***** válasza:
74%
A szoptatás egy nagyon intim és szép dolog, de ha az a baba "csak" anyatejet kap és nem cicit, még nem lesz érzelmileg labilis ember. Szóval nem ezen múlik. sok helyen olvastam már, hogy pl. a tápszeres babák anyukái se érezzék kevesebbnek magukat, 1-1 szeretetteljes ölelés, puszi, simogatás, mosolygás....ezek ugyanúgy segítik a mély kötődést. Valahogy én ezt így látom. Nem is az hogy "az én cicim csak a gyerekemé", hanem valahol nincs értelme a kérésnek....
2012. márc. 14. 19:50
 9/13 anonim ***** válasza:

Ebből kiindulva rengeteg ember nem kötődne az anyjához,aki valamilyen okból nem tudja vagy nem akarja szoptatni a babáját.Szerintem a kötődés valahol ösztönös dolog,és inkább azon múlik milyen családban nő fel valaki,mennyire szeretik. Gondolj bele,vannak akiket egész gyerekkorukban gyepáltak az alkoholista szüleik,mégis kötődik hozzájuk,felnőttként is visszamaradnak ilyen olyan lelki gondjaik,problémáik,amiért ez a kötődés,szeretet nem volt kölcsönös.

Vagy vegyük az apukákat,őket én még nem láttam szoptatni,mégis kialakul a kötődés oda-vissza:D (normális esetben)

Egyébként számomra nem annyira furcsa az anyuka kérése,sőt én ezért nem vetem meg,ő nyilván a legjobbat szeretné a babájának és félreteszi az esetleges ellenérzéseit emiatt.

Az is rendben van,hogy neked ez nem fért bele,teljesen érthető.Szeirntem nem elitélendő az sem,ha megszoptatja valaki más gyerekét.

Számomra inkább az furcsa,vagyis ellentmondásos ,hogyha valaki hangsúlyozza mennyire fontos lenne az anyatej a babájának,de neki nincs,mégsem fogadja el ha valaki felajánlja.(megbízható helyről,vagy gyüjtőállomásról).Ezzel sincs baj,csak számomra furcsa,hogy valaki nem él ezzel pedig fontosnak tartja.

2012. márc. 14. 23:29
 10/13 xStefix ***** válasza:
65%

Amit a gyakorlati oldalra javaslok: ajánld az anyuka figyelmébe a Szoptanít vagy SNS készüléket! (Egy szopis tanácsadó segítségén kívül persze.)

Ezzel, ha végülis ezután sem lesz teje, az általad vagy mástól kapott anyatejet a saját mellén adhatná a babájának. Így se neki, se a picinek nem kéne lemondania a szopiról. Szerintem az ő esetükben ez lenne a legjobb megoldás!

A te érzéseidhez: ha te úgy érzed, nem szeretnéd, akkor ne tedd. Bár vannak anyukák, akiknek ez nem gond, szívesen szoptatják más babáját, de ez nem kötelező érvényű, sőt. Ne érezd magad rosszul azért, mert így vagy vele; csak mondjuk finoman közöld ezt vele!

És esetleg gondold végig azt is, hogy bár neked furcsának tűnik az anyuka kérése, ha te az ő helyében lennél, vajon nem próbálnál-e meg mindent azért, hogy a picid a legjobbat kapja? De, gondolom, igen. És lehet, hogy neked más ez a "minden"; de ennek az anyukának még akár ez is beletartozik. (Ez pedig alapból nem rossz, nemde?)

Vedd észre, hogy ez az anya, bár ő maga nem tud szoptatni, ettől függetlenül tökéletesen tisztában van azzal, hogy nemcsak az anyatej, hanem maga a szoptatás is mennyire lényeges dolog a (kora!)babájának! És ez szuper! (Halkan mondom, őszintén örülök, amikor ilyesmit olvasok, hogy vannak ilyen anyukák is.)

Persze maga a kérés egyeseknek furának tűnhet, pl. ha te magad másmilyen típus vagy, de kívülről nézve szerintem nincs benne kivetnivaló. Csak annyi most a probléma, hogy épp nem te vagy az az anyuka, aki segíteni fog neki ebben, mert te mást érzel helyesnek - de az ő érzése, vágyai teljesen rendben vannak ettől függetlenül, mert a pici érdekeit nézi. (Ahogy te is a tiédét.)

2012. márc. 15. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!