Ha kicsi a mellem (75B) akkor fogom tudni szoptatni a babámat? Vagy nincs összefüggés a kettö között?
Egyáltalán nem biztos, hogy nőni fog a melled a terhesség alatt. Az enyém 70B volt előtte is és azóta is. 11 hónapja szoptatom a Lányom, még mindig bőven van tejem, annyi, amennyire neki szüksége van. Az a lényeg, hogy mirigyes legyen a mell, a nagysága kicsit sem számít.
Aki pedig nem érti, hogy lehet egy pici mellű nő tejleadó: a mellben nem tárolódik sok tej, hanem a szopizás vagy fejés alatt termelődik hormonok hatására. Ezért van az is, hogy egy baba akár 2* annyit ki tud szopizni, mint amennyit le lehet szívni egy mellből. A fejő nem ingerli annyira a cicit, mint a baba és nem indulnak be annyira a hormonok.
Kicsi mellből nem kell gyakrabban szoptatni, mint egy nagyból.
75B? De jó neked! :)) Nekem is 70A van alapesetben. (szoptatás alatt most 80B-s melltartót hordok) A lányomat 2 évig szoptattam, a fiam 7 hónapos, 1 hónapja kóstolgat, amúgy csak szopizik.
Emiatt ne aggódj, nincs összefüggés a mellméret és a szopi között!
Valamiféle összefüggés azért csak lehet. tejmirigyek száma és mellméret között, de nem ilyen közvetlen, ahogy a kérdésedben feltételezed. Ugyanolyan esélyekkel indulsz. mint bárki más.
Én nem vagyok jó példa, hogy cáfoljam, mert kis mellű vagyok és kevés tejem volt, de így is azt mondom, hogy nem ettől függ.
A mellméret "csak" a tárolókapacitást befolyásolhatja, de ez megint inkább a mirigyek mennyiségétől függ, ami kívülről nem látható; pláne nem a szoptatás időszaka előtt. (Nem úgy van, hogy kicsi mell - kevés mirigy.) Ahogy feljebb is írták, a nagyobbik tejrész szoptatás közben termelődik, úgyhogy ettől még simán lehet elég tejed.
Esetleg az azért megtörténhet, hogy - ha nem fog jelentősen nőni a melled a szülés idejére sem, ill. nem fogsz dúskálni a tejmirigyekben - a kisebb kapacitás miatt gyakrabban kell majd szoptatnod. (És nemcsak az első hetekben, amikor ez még természetes jelenség, hanem esetleg hosszabb távon is.) De nem gondolnám, hogy ez gond lenne, ha egyébként lesz elég tejed. Az anyukáknak az a legfontosabb, hogy legyen elég tej, az már általában másodrendű, hogy ezért mennyit kell tenni. ;)
Addig is, ezt olvasgasd: www.lll.hu
szóval röviden, összefoglalva:
most egy szoptatási tanácsadói oldalon lévő példát egészítenék ki:
Azt írja a tanácsadó, hogy akinek kevés a teje az szoptasson minél gyakrabban, mert olyan ez mint, amikor a wc-t lehúzod, minél többször húzod le, annál több víz folyik át rajta. Na igen, de van egy bizonyos idő, míg megtelik, így van a wc-nek egy maximális kapacitása.
Tehát nekünk is van egy maximális kapacitásunk, ami szerencsés esetben kielégíti a baba igényeit úgy, hogy még tartalék is legyen.
De ez nem mindenkinél van így. (nálam pl. óránként 10 ml volt, ez 24 órára vetítve is, pedig szoktam aludni, 240 ml - édeskevés)
Ezért nem feltétlenül csak annyi történik, hogy többször kell szoptatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!