Adjunk vizet a babának, vagy ne?

A fiam 6 hónapos lesz ebben a hónapban. Ha a fene fenét eszik is, vagy piros hó esne sem tudnám a cicimet a szájába dugni, ha nem éhes. Kettőt beleszív és ordít, azt a két kortyot is visszabukja, a vizet viszont nyakalja.
Szerintem ez babafüggő.
Egyébként én Veled értek egyet kedves kérdező. Imádom szoptatni a fiamat, pláne, hogy a nagyobbikkal nem mentünk semmire, tök kudarc volt, de én sem vagyok megszállott, hogy fél óránként szoptassak, főleg a 3 éves nagy mellett, na és szeretek kimozdulni itthonról, és nem az a fajta vagyok aki lépten nyomon előkapja a cicit.

Az én 2 hónapos babám sem kap vizet.
Úgy tudom, hogy minden más folyadék ( víz, tea) lemossa a belek faláról az immunglobulinokat. Amik az un. anyatejes védettséget nyújtják a csecsemőknek. ( Sajnos a picim elég hasfájós volt, kínomban én is adtam neki, mecsek teát, infacolt, espumisant, édeskömény teát.-persze semmi sem segített, ugyhogy inkább nem adok semmit, csak séta, hordozókendő, masszázs. Ill. amióta nem eszem tejterméket és figyelek arra, hogy 3 órán belül ugyanarra a mellre kerüljön vissza, szinte megszüntek a panaszok.)

Szerintem ez gyerekfüggő.
Én akkor sem tudnám két etetés között megszoptatni,ha fejreállnék,egyszerűen nem kell neki,viszont izzad mint egy ló,a vizet meg elfogadja.
ilyenkor mi van? Ha nem lenne szomjas,gondolom nem inná meg a vizet.Nem tudom beléerőszakolni a tejet,nincs mit tenni.

Szerintem a szoptatott babát is meg kell kínálni vízzel -mondjuk pohárból, ha cumisüveget nem akar az anyukA.
Adjuk meg a lehetőséget Nekik, hogy ihassanak, ha szomjasak. Nem lehet félóránként mellre tenni.

Nekem a babám mostanában valószínűleg a meleg miatt kevesebbet eszik, a vizet elfogadja 2 szopi közt, sőt úgy cuppan rá, mint aki tényleg nagyon szomjas. Kínáltam én cicivel is, szó ne érje a ház elejét, mert engem is megzavart hogy le akartak beszélni a víz itatásáról, de nem fogadta el a cicit ha jól volt lakva. Mostanában még a szopikor is kevesebb tejet szív. Estefelé jobban eszik.
Vizet imádja, én óránként megkínálom a nagy melegekben, és kortyol párat. Szerintem ez igenis JÓ!

Mivel mindenki a saját tapasztalatát írja, most utoljára összegezném azt, hogy a SZAKMA miért nem ajánlja az itatást. Ezzel nem kell egyetérteni vagy így csinálni, mindenki maga dönt, de alapos oka van és teljesen logikus, amiért ezt javasolják. Elgondolkodásra azért érdemes lehet.
- Az anyatej nemcsak étel a baba számára, hanem ital is, ugyanis 87%-a víz (a többi pedig mindenféle tápanyag, vitamin, immunanyag stb.).
- Tehát, amikor szopik, nem csak és kizárólag eszik, hanem iszik is. Pontosabban, minden "étkezés" elején iszik ill. "levest eszik", ekkor ürül ugyanis a híg, sok laktózt tartalmazó elsőtej. Ez egyrészt direkte a szomjat oltja, másrészt fokozza az étvágyat (épp erre lett "kitalálva"), ha a baba lassan éhes is lesz.
- Ha a baba csak szomjas, de nem akar enni, akkor elengedi a mellet, amikor a zsírosabb, töményebb hátsótejhez ér. Ha viszont éhes, akkor tovább szopik és alaposan kiüríti a mellet.
- Azaz, nagyon helytelen azt gondolni, hogy a szoptatás alkalmával a baba csak töményet eszik, vagy akár tömény tejet iszik "ami után a felnőttnek is jólesik a víz" (már akinek, nekem a gyomrom forog, ha rágondolok, hogy egy pohár tej után még vizet is igyak..)
- Arról nem beszélve, hogy sokan közülünk hosszabb-rövidebb idő után két mellből szoptatnak, ami azt jelenti, hogy az egyik mell teljes kiürítése (tehát a leves és a főétel) után a másik mellből is szopik a baba valamennyit - ergó, leöblíti az ebédet egy pohár szomjoltóval.
Mindez azt jelenti, hogy a baba ISZIK is szopás közben. Ezt jó lenne, ha mindenki megjegyezné!
- A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy a baba csakis anyatejet kap, semmi mást. Ebben az értelemben akkor a többség, aki eddig válaszolt, nem így szoptat.
- Amikor nagy meleg van, a baba automatikusan jelzi, ha szomjas, kizárt, hogy kínozná magát! És ha csak szopik a baba, akkor most is szopizni fog kérni - és az anyuka azt tapasztalja, hogy a baba akár óránként is mellen van a kánikulában. De nem tesz semmi rosszat, ha ilyen gyakran szoptat, sőt, a baba is hozzájut a számára szükséges folyadékmennyiséghez. (És ha valaki jó gyakorlattal szoptat, akkor már pár nap alatt utol tudja érni a gyerek megújult igényeit. Arról nem beszélve, hogy a meleg időszakban az anyatej alapból vizesebb állagú, mint mondjuk télen.)
Mindössze oda kell figyelni és megfelelően szoptatni, ennyi a kulcs. Ha ez rossz módszer lenne, akkor pl. az én lányomnak is komoly gondjai lettek volna a nyári melegben - de köszönte szépen, vígan megvolt csak tejjel, mindössze tényleg többször szopott.
- A baba nyilván nem fogja eldobni a mellet és helyette vizet inni, de az a helyzet, hogy teljesen felesleges a számára. Újszülöttkorban elég rendesen gátolhatja a tejtermelés beindulásának, mivel a pici gyomorban foglalja a helyet az anyatej elől. De nagyobb korban sem szerencsés, ugyanis folyamatosan lemosogatja a bélfalról azt a védőréteget, amit az anyatejben lévő IgA épít rá. Erről a témáról lásd pl. az allergiákat. (!!!)
- Az pedig, hogy a baba elfogadja-e a vizet vagy sem, még nagyon nem jelenti azt, hogy az jót is tesz neki! Én nagyon bízom és hiszek a gyerekekben, mert már kicsiként is ügyesen tudják jelezni, hogy mit szeretnének és mi a jó nekik - ugyanakkor, az, hogy a víz mondjuk ízlik vagy jólesik nekik, nem jelenti egyben azt is, hogy a kis szervezetüknek is megfelel!
Ugyanez van pepitában pl. a korai hozzátáplálásnál is: a 4-5 hónapos baba majd kiesik a száján arra az ételre, amit anyáék esznek (mert épp olyan fejlődési stádiumban van, hogy nagyon érdekli, amit anyáék csinálnak és utánozni akarja - de nem feltétlenül azért, mert valójában ENNI akar!), vagy akár élvezettel nyammogja a nekiadott püréket. - Aztán anyuka csodálkozva és sopánkodva látja, hogy az egész kajcsi érintetlenül ott van a bugyiban: mert a baba emésztőrendszere még nem tud vele mit kezdeni! Ez is jó példa arra, hogy ritka esetben előfordul, hogy "még a baba se tudja, mi a jó neki"; ilyenkor nekünk kell okosabbnak lenni és kímélni, amíg van rá mód.
- Az utolsó érv pedig, bár nagyon bugyutának tűnhet, azért szerintem logikus is: ha a babának vízre is szüksége lenne, szerintetek nem úgy oszlana fel a két mellünk, hogy az egyik a vízes, a másik a tejes? Gondoljátok, hogy a Természet úgy alkotta volna meg a testünket, hogy az kevésbé előnyös legyen az utód számára? Kizárt. Amennyire tökéletes táplálék az anyatej és módszer a szoptatás, annyira tökéletes az is, ahogyan a mi testünk hozzá lett alakítva a folyamathoz.
Csak van, aki ezt egyszerűen nem hiszi el, mert a "tudomány állása szerint ez meg az kell a gyereknek"...
/Ez totál szubjektív és csak részben vág ide, de én nagyon hamar megtanultam azt, hogy babagondozási és gyereknevelési kérdésekben az egészségügy kevésbé kompetens. Sőt, néha már egészségügyi kérdésekben is. Nem egy olyan bajunk volt a családban, amit kvázi mi jártunk / kezeltünk ki. Ha az orvosi diagnózisra, terápiára vártunk volna... Nekünk kell a saját orvosunknak is lenni./
- És végül: a fenti eszmefuttatáshoz hozzátartozik, hogy ha házon kívül voltunk, azért én is vittem magammal egy kevés babavizet, biztos ami biztos alapon. És párszor előfordult, hogy kapott is belőle a lányom, ha nem tudtam megszoptani. DE, ha módom volt anyatejet adni neki, vagy pláne, ha házon belül voltunk, soha nem kapott külön vizet. Azt hiszem, ez jó kecske-káposzta megoldás lett.
Mindez nem rábeszélés, mág egyszer, mindenki a saját gyerekéért felelős. De ezek tények, amiket nem lehet megkérdőjelezni. Nem kell betartani, de kiakadni rajta felesleges, mert (szerintem) abszolúte logikus összefüggések.

Csak egy elgondolás az előzőhöz:
Ha a bélfalról lemossa a víz azokat a hasznos dolgokat, akkor az anyatej, aminek a döntő százaléka szintén víz (tehát az anyaga szintén megvan) miért nem teszi mindezt....? Számomra ez azt jelentené, hogy a bélfal különbséget tesz víz és víz között.
Tehát a "szakma" mire alapozza állítását?

Miért kell ezt így túlbonyolítani???!!!
Megkínálom, ha szomjas iszik, ha nem nem, ennyi.
Ahogy már többször leírtam itt, gyerekekről van szó egyéni igényekkel, nem egy csorda szarvasmarháról...

Stefixnek igaza van,nem kell kiakadni a víz ellenzésen.NEM KELL víz egy szoptatott babának,de nem azt jelenti,hogy nem adhatunk neki.Mindenki maga döntse el.Ha már vizet adunk akkor nem beszélhetünk kizárólagos szoptatásról,nem?
Stefix válaszában van egy dolog amivel nem értek egyet,és meg is lepett,hogy ö ,mint hosszú szoptatós így gondolja a házon kívüli szoptatást.
Én akkor és ott szoptattam meg a gyerekem ahol kérte.Persze ez is egyéni döntés,de általában a hosszú szoptatósok bárhol "kidobják" a mellüket.Ez csak saját megfigyelés és tapasztalat.Nem kell vitázni ezen most 5 oldalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!