Miért vált szokássá, hogy két nevet adjunk a babának?
Két keresztnévre vagy két vezetéknévre gondolsz?Két keresztnevet azért szoktak adni,hogy tudjon nagyobb korában választani,vagy esetleg megkapja az apukája/anyukája/nagyija nevét is,meg egyet,amit a szülők választanak csak mert tetszik.Az én lányomnak egy keresztneve van,mert neki a meg vezetékneve van kettő.Mégpedig azért,mert ritka nevem van,apukámnak meg nincs fia,és az iránta való tiszteletből kapott két nevet.Majdnem elsírta magát,mikor mondtam neki,hogy megkapja az én nevemet is,pedig sosem kérte vagy utalt rá.
2011. júl. 17. 21:44
Szia
Az en lanyomnak 2 keresztneve van.Nekem es a 2 testveremnek is 2 keresztnevunk van.Anyukamnak es az O 3 testverenek is 2 keresztneve van sot a nagymamanak es az O testvereinek is.
Apukamnak csak 1 van viszont a lany testvereinek 2.
Apukam azert kapott csak 1et mert apukaja nevet kapta aki az apukaja nevet kapta es aki az apukajaet es igy tovabb.
unokatestvereim is 2 keresztnevet adtak (anyaiagon).Ez nalunk egy csaladi hagyomany.
Sot ugy szokas nalunk, hogy kap egy hosszabb es egy rovidebbet.A hosszab az elso a rovidebb a masodik keresztnav.En nem fogom megszakitani ezt a regi hagyomanyt az biztos, mar tudjuk a kovetkezo gyermekunk nevet ha fiu ha lany lesz :)
2011. júl. 17. 21:49
Mi azért adtunk kettőt, hogy tudjon majd választani, ha nagyobb lesz.
2011. júl. 17. 21:51
4/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Így már kicsit logikusabb. Az első válaszoló szerint, hogy választhasson, a második válaszoló családjában meg szokás. :) Viszont én úgy tapasztaltam, páran nagyzolásból, vagy nem is tudom sznobságból adják a két keresztnevet.
Az öcsémnak azért van két neve, mert összevesztünk mi legyen neki, de fölösleges volt amúgy, mert csak az elsőt használjuk mivel azt szokta meg, így anyámnak lett igaza, bár ő végig mondogatta: nem tudom mit izéltek, úgyis tőlem fogják megkérdezni, mi legyen a neve...
2011. júl. 17. 21:55
Kisfiam Zoltán Nándor. Apukája Zoltán. A Nándor pedig apukám. Mivel úgy néz ki hogy sógornőm nem nagyon akar babát, pedig már 30 éves, de a 6 éves tervébe nincs még benne. Mivel tudom, hogy apukám nagyon szerette volna, ha valaki még tovább viszi a Nándor nevet, így számomra természetes volt, ha fiam lesz, akkor Nándor is lesz. Meglepi is volt számára, mert csak a Zoltánt tudta. Csak a szülőszobán tudta meg, amikor bejött megnézni a babát, hagy ne mondjam, ha nem szégyellt volna sírni a szülésznő és a dokim előtt, akkor sírt volna a meghatottságtól, annyira jól esett neki. Ezért lett 2 nevű a kisfiam.
2011. júl. 17. 21:55
nálunk ez volt: fiamnak mindenképpen szerettem volna a férjem nevét is-náluk visszamenőleg mindenki gábor- de ő nem akart ah a fia gábor legyen. így lett 2 neve. lányunknál meg már eleve 2 lett,ha már a fiunknak 2 van.
ennyi :) semmi nagyzolás :)
2011. júl. 17. 21:58
8/22 A kérdező kommentje:
rövid vezetéknév és tetszett együtt kimondva a két keresztnév,ennyi a nagy történet:)egyébként mindkét nevét használjuk:)
2011. júl. 17. 22:14
Rövid egy tagú vezetéknevünk van, a második neve a fiamnak is elég rövid olyan furcsán rövid volt kimondva plusz megálmodtam a második nevét, nem hagytam magam lebeszélni róla.
Oké hogy sokan nem is tudják mi a második neve de én és a család igen, meg ő is ha nagyobb lesz.
A lányunknak első nevét apa választotta (megegyeztünk hogy ha végre kiscsaj akkor ő választhat) a másodikat én mert ezt már régen eldöntöttem hogy lesz egy olyan nevű lánykám de az a keresztnév teljesen rosszul hangzott a vezetéknevünkkel.
Nincs benne nagyzolás én úgy érzem:)
2011. júl. 17. 22:40
Kapcsolódó kérdések: