Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért vált szokássá, hogy két...

Miért vált szokássá, hogy két nevet adjunk a babának?

Figyelt kérdés
Számomra teljesen fölösleges, mert nem vagyunk nemesi család. Nem is szeretnék később problémákat, elírásokat, stb. Ráadásul több lány ismerősöm is van akit mindig kiröhögtek a napló vagy névsor olvasásakor, mert hát elég röhejes volt a második nevük. Persze, ha másoknak ez tetszik hajrá, csak érdekel miért lett ilyen fontos.
2011. júl. 17. 21:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

apum a háborúban eltűnt nagybátyja után kapta az első k.nevét-amit megjegyzek nem használt.

Anyumnak is kettős neve van. a Bátyámnak és nekem is (nagyszülőknek tetszettek a második nevek).

a bátyám lánya egy nagyon kedves gyermekorvosunk után lett elnevezve második névként.

az én lányomnak egyet akartam, de korababa lett és mikor kiemelték őt kérdésemre a műtősnéni azt mondta: olyan mint egy kis pöttöm panna...Így lett a második neve Panna.

ha fiam lett volna kettős neve lett volna a családi hagyomány miatt. Nekem sosem volt bonyolult ettől a hivatali életem. sosem kérték hogy leírjam és én nem is írtam. ráadásul a férjem vezetéknevét vettem fel -né képzővel, szóval lenne mit írni :)

2011. júl. 17. 23:12
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

a kislánynak nagyon egyszerű okokból lett 2 neve:

nem tudtunk apukával megegyezni :)))

2011. júl. 17. 23:39
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Én mjuk egy nevet fogok adni a gyerekemnek, és nem engedem h bárki beleszóljon, ha már én szenvedek h megszüljem, követelek annyi előjogot, h én döntsek :)
2011. júl. 17. 23:46
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk azért lesz két neve a picinek, mert páromnak nagyon megtetszett egy lány név és nem enged belőle. Szép név nem mondom, szép a jelentése, de olyan fura még is és nem magyar. Így kap egy második nevet is, ami magyar. Később eldöntheti melyiket szeretné használni.
2011. júl. 18. 07:10
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk azért lett két neve a fiamnak, mert apósom nagyon szerette volna, hogy az ő nevét kapja az első fiú unokája. Sajnos a terhességem alatt elhunyt apósom, így a fiam megkapta az ő nevét (ez van elől) és megkapta amit mi szerettünk volna.
2011. júl. 18. 08:57
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a férjem szerette volna a két nevet. Náluk a családban neki is, tesójának is egy neve van, nálunk nekem is, húgomnak is, de anyumnak két neve van, és az ő anyjának is. Én nem szerettem volna a két nevet, mert nekem is jó volt, hogy nagyon rövid a nevem, az egész összesen 7 betű. :) Viszont a férjem nagyon Noémit szeretett volna a lányunknak, ám kiderült, hogy szinte napokkal egybeesik a névnapja a leendő szülinappal. Ezért végül Lilla lett, ami nekem jobban is tetszik, ám a páromnak még a Fanni név is tetszett, így lett a csöpp Szinay Lilla Fanni. Szerintem szép így, dallamos, jól csengő, és nem hosszú. És mi is úgy vagyunk vele, hogy nagyobb korában választhat, hogy melyik használja.
2011. júl. 18. 09:03
 17/22 anonim ***** válasza:

Az én lányomnak én eleve kettőt akartam, mert a mi családunkban is hagyomány, mindenkinek kettő volt.

A párom családjában viszont nem, így le is hurrogtak, hogy felesleges, meg minek kettő, és, hogy mennyire fog minket utálni, mikor majd alá kell írnia valamit stb.

Már kezdtem lemondani róla, de a párom hajthatatlan lett a kislányunk nevét illetően, pedig nekem az nem tetszett, amit ő akart.

Végül beleegyeztem, de csak úgy, ha másodiknak megkapja az én kedvencemet és ebből nem voltam hajlandó engedni!

Így lett a lányunk Fruzsina Izabella, és mivel 4 nappal később érkezett a vártál, még jól ki is szúrt magával, mert a névnapján született meg, január elsején :)

Én meg törhetem a fejem és gyűjtögethetek, mert ugye szegény gyerek nem kaphat majd egy ajándékot névnapra, szülinapra meg még karácsonyra is:)

6,5 hós a fióka:)

2011. júl. 18. 11:46
 18/22 anonim ***** válasza:
Nekem is kettő van, a második anyukámé. A lányomnak is kettő van a második a párom nagymamájának a neve akit nagyon szeretett és tiszteletből választottuk a nevét.
2011. júl. 18. 11:47
 19/22 anonim ***** válasza:

Sziasztok! Nem értem, ezt az eldönthesse, melyiket használja dolgot!

Gondoljatok bele! Ha ti 15 évig Lacinak hívjátok, akkor hiába Peti a másik neve nem fogja már használni, mert totál idegen lesz számára!!! Ez nem így működik. Képzeld el, h holnaptól más neved lenne. A nevünk is a személyiségünk részét képezi, és nem tudjuk csak úgy levetni, elképzelhető persze h valakinek annyira nem tetszik, de nagyon elenyésző hányadban, szóval ez az indok nagyon nem állja meg a helyét. Na persze nem mintha számítana amúgy, mert bajuk meg nem lesz a két névtől.

De elmesélek még két valamit:érettségikor derült ki az osztályomban h egy rakás embernek két neve van!!! Addig hallgattak erről nagyon. Aztán ott jött a megrökönyödés bizonyítvány osztáskor, h: x y z gratulálunk, mi néztünk bután, h jééééé két neved van, mire ők: Ja, de minek?

Másik: egyik nagyon jó barátom a vezeték nevét változtatta meg mert az apja nem foglalkozott vele kb soha így felvette az anyja nevét is, így, 22 évesen! Köpni-nyelni nem tudtunk, ráadásul mindig a vezeték nevén szólítottuk, és mondanom sem kell, h azóta is úgí hívjuk és emlegetjük.

Ez csak arra volt példa, ha egyik napról a másikra úgy dönt h megváltoztatja a nevét, akkor is ez max akkor vihető át a gyakorlatba, ha más kontinensre költözik, ahol még senki nem ismeri, mert a környezete nem fog alkalmazkodni a változáshoz.

Viszont az tényleg gyakori, h vita van, v egy nagyszülő nevét kapja a gyerek pluszba...stb.

2011. júl. 18. 13:58
 20/22 anonim ***** válasza:
Az utolsónak..nekem van olyan ismerősöm, akit az egyik nevén hívtak egy ideig, majd mikor felnőtt lett kérte, hogy a másikat használják. Vicces, mert a családja az előbbin, az ismerősök, barátok az utóbbi néven nevezik :)
2011. júl. 18. 14:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!