Kinek mi a véleménye? Tényleg pótolnom kellene az anyatejet tápszerrel?
Én arra hívnám fel a figyelmed, amit csak az első két válaszoló írt, pedig nagyon sokat segít: hogy a babád jól érzi magát!
2 nagyobb gyerek után már biztosan van annyit tudásod és jól működő anyai ösztönöd, hogy ráérezz, ha valami nem stimmel. Nyilván ne a tesókhoz hasonlítsd őt (annyira), mert minden gyerek más, hanem saját magához. Látsz rajta valami változást? Van valami, ami aggaszt újabban? Másképp csinál valamit, mint eddig? stb.
Persze nyilván változik ő is folyamatosan, hiszen fejlődik:) - de ez csak akkor figyelmeztető jel, ha valami rosszat érzel mögötte. Én mindenképp arra bátorítalak, hogy a megérzéseidre hallgass, hiszen eddig is sokat segítettek neked a gyereknevelésben.
Egyébként az alapján, amit eddig leírtál, én is arra hajlok, hogy a babád egyszerűen ilyen típus és nincs szükség tápszerre. Sőtpláne ha még ennyi tejed is van! Akkor inkább azzal pótolj, ha már muszáj lenne.
De mondom, még mielőtt összezavarodnál itt a csendben éhező babás eszemecserét olvasva, gondold végig ezeket. Jó, ha az anyuka logikázik és figyeli a gondokat, de az ész képes néha oda is rosszat látni, ahol nincs. És ilyenkor segít az ösztön, ami meg fogja súgni, mit tegyél! :)
Kedves 08:05 válaszoló. Az én lányom este 9 (fél tíz)-től alszik másnap reggel 6-ig (akkor etetés) utána még alszik kb. 9-ig. (van, hogy 10-g, vagy hogy fél kilencig)
Ez körülbelül: 12 óra szintén nálam is.
Nappal alszik kb. 3x 40-60 perceket.
Tehát szerinted ez sok és lehet amiatt alszik sokat, mert gyenge és keveset kap enni?
Nem hinném, ugyanis a babák alvásigénye
1 hóig 16-20 óra
1-18 hónapig, 15-18 óra.
Az én babám is szinte minimális mértékben gyarapszik és nem kapott még tápszert
születési súly 3150
kórházból kihozva 2900
most, 4 hósan 5700
kis husi életvidám nyugodt csendes kislány
Két egyforma baba nincs. Az biztos hogy az éhes baba visít mint a kismalac. Ez az egyetlen dolog amibe nem nyugszanak bele. Ha van tej, sőt még az anyuka fejni is tud, nem létezik, hogy a baba éhes legyen.
Ha 12 órát végig tud aludni, kizárt hogy éhezik.
Második lányom nyolc hetes, pár hete lázas voltam, és átmenetileg a láz miatt kevesebb volt a tejem...elég hangos volt az a pár nap, mert az én kincsem akkora patáliát csapott, hogy csak néztünk a férjemmel, pedig láttunk már egy két kiborulást a nagyobbiktól, de ez mindenen túltett. Csak akkor hagyta abba, mikor cicit kapott. Két nap kellett mire megint lett elég tejem. Ráadásul mivel kevesebb tejem volt, nem is bírt ki három-négy órát, hanem félóránként cicit kért.
Én annyit tudok, hogy az utóbbi időben keveset evett a babám (mértem), de nem nyűgösködött, ő is magától fejezi be a szopit és elfordul. Volt hogy már el sem kezdte a másik cicit, vagyis mintha nem akarná. Azonban nem hagyott nyugodni a dolog, és az elmúlt 1-2 napban közvetlenül szopi előtt kipróbáltam, hogy fejéssel indítom be a dolgot, és már a beindult mellett adom oda. Most minden ugyanaz látszatra, de jóval többet eszik. Valószínűleg beindítom a tejcsatornákat, nem megy el a kedve a szopitól már az elején.
Próbáld ki! Hátha keveset eszik,mert nem jön neki jól, vagy ilyesmi ,de még nem farkaséhes, ezért nem látsz rajta semmi különöset.
Ez persze csak egy tipp az én tapasztalatom alapján.
08:05 vagyok
Már egyszer leírtam, hogy a körülményekből gondoltam , hogy talán emiatt alszik sokat. Most írjam, hogy az én babám is sokat alszik, nem is eszik vészesen sokat, mégis 7 kiló épphogy betöltött 3 hónaposan? Persze ez meg a felső határ és mindegyik baba más ütemben fejlődik.
Ezek szubjektív dolgok, nem kell leharapni a fejem, mert próbáltam tanácsot adni. Igaz ami igaz, a kérdezőnek már sokkal több tapasztalata van, de ha egyszer kérdezett.
A lényeg, hogy legyen mindíg pisis, és kakis pelus. Utóbbi nem olyan fontos. Ha minden nap van elég pisi, akkor a babának elég a tej amit szopizik. Az hogy ő ettől mennyit, és milyen ütemben hízik, már a baba anyagcseréjétől függ. Pl nagyobbik lányomnál méregettem még mennyit eszik...három hónaposan még mindíg 80 grammokat szopizott, én a plafonon voltam, hogy ez kevés,a lányom meg egy kilókat hízott havonta. :D A másodikkal már teljes mértékben hidegen hagy, hogy mennyit eszik, naponta hányszor, és milyen időközönként. Pisi, kaki van minden nap, szépen fejlődik.
Van olyan baba, aki rengeteget eszik, mégis kisebb mértékben gyarapodik a súlya, de ez csak azért van, mert gyorsabb az anyagcseréje. Pont mint a felnőtteknél. Mi sem vagyunk egyformák. Én pl naponta háromszor eszem, keveset, nem hízom, nem fogyok, nem éhezem. Ha többet ennék híznék. A párom meg napi ötször eszik, nagy adag kaját ( olyan két embereset :D), és mégis tartja a súlyát. Ő nagyon nehezen tud hízni is mert nagyon gyors az anyagcseréje. A babák súlygyarapodásánál is erről van szó, nem érdemes ezen görcsölni. :)
Ha már számok: a lányom egy időben (olyan fél éves kora körül) kerek kettő hónap alatt volt képes 20 grammot hízni! Persze engem is piszkáltak a tanácsadáson, adták a receptet, én meg szépen kidobtam hazafelé. :) Merthogy közben csak azt felejtették el megnézni (ami nekem is csak otthon tűnt fel utána), hogy a gyerek ugyanazon időben 5 centit nőtt. Pedig egyetlen oszloppal van arréb a kiskönyvben, még lapozni se kell. Hát oda ment el az energia!
4 hós kora körül duplázott, aztán viszont pont pöccre 1 évesen triplázott, +30 grammal. De eközben (saját magához képest) rendben fejlődött.
Szóval ennyire nem szabad kizárólag a hízást alapul venni. Ez csak egy iránymutatás, egyetlen tényezője annak, hogy hogyan zajlanak a dolgok. Sokkal ésszerűbb az összes jellemzőt együtt figyelni, pontosabb képet ad.
És szerinted miből nőtt hosszra ennyit? Tán napenergiából??? Elárulom neked, az első évben kerek 28 centit nőtt hosszra, ami lány létére egész szép teljesítény. És jelenleg is kb. fél évvel magasabb, mint a kora, teljesen arányos testalkatú.
Arról nem beszélve, hogy azért ő is kb. fél évesen kezdte az új mozgásformákat, igaz, gyógytornás rásegítéssel. De az is elvisz egy csomó energiát, ha nem tévedek.
Istenem, ne legyetek már ilyen fafejűek! Ez elképesztő. :(
De mindegy, én inkább hiszek magamnak, aki 40 hónapja képes vagyok szoptatni (tehát talán valamit jól is csinálok), mint olyanoknak (akár orvos, akár nem), akik nem értik ennek az egésznek a lényegét. Mindenki döntsön a saját belátása szerint.
És a kérdezőt akkor is arra bíztatom, hogy bízzon a megérzéseiben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!