Kinek mi a véleménye? Tényleg pótolnom kellene az anyatejet tápszerrel?
Amiket leírtál, az pont a jól táplált, jóllakott, szépen fejlődő baba esete. Ha tökéletesen jóllakik anyatejjel és van is tejed, felesleges a tápszer.
Nem sír a kajáért, nem kér többször enni. Nem hülye ő, ha éhes lesz, úgyis visít. :) Csendben éhező baba nincs. :D
Az előttem szóló leírt mindent! :D
Nálunk is hasonló volt a helyzet, nagy súlyeséssel jöttünk haza a kórházból és csak 1hónaposan nyerte vissza a születési súlyát. Nálunk is a védőnő erőltette volna a tápszert, de hál' Istennek a doktornénink szintén csak legyintett. A kisfiam 4 és fél hónapos korára megduplázta a születési súlyát.
Amíg nyugodtan elvan szopi után, akkor elég neki a tejed. Nagyon jó, amit az előttem író írt: "Csendben éhező baba nincs"
Akkor én vagyis a kislányom lesz az ellenpélda, a csendben éhező babára.
Szinte ugyanúgy hízott mint a te lányod, nappal ős is 4 óránként evett és ő is 11-12 órákat aludt éjszaka. Ő is csendes, nyugis, mosolygós baba volt. Hetennte egyszer mértem mindig fürdés előtt, eltelt 2 hét nem hízott egy dkg sem, köv héten mértem egy picivel kevesebb volt. Elkezdtem mérni evés előtt és után, reggel még 100-120 ml evett, azonban 10 óra körül és du. 2 körül 30-40 g szopizott. A védőnő azt mondta ilyen nincs, hogy ennyit eszik és elégedett. Következő nap ő mérte le (saját mérleggel, 2 háznyira lakunk a védőnői szolgálattól) evés előtt és evés után is átvittem és tényleg csak 30 g szopizott akkor is. Ekkor elkezdtem neki adni a tápszert (3 hónapos volt) és ekkor jöttem rá, hogy volt ugyan pisis, kakis pelenka, de a tápszerezés után sokkal több pisi volt. Szóval az én kislányom csendben éhezett.
Elég pici, de meg kéne nézni, hogy az ő adottsága-e ez, vagy keveset kap enni. mérj végig egy napot, minimum 500 ml kéne már neki ennyi idősen. Ha ez nincs meg, akkor jogos a védőnő felvetése, mert akkor nem a genetikai okok miatt ilyen kicsi, hanem mert kevés a tejed.
Én nem vagyok olyan biztos ebben a csendben éhezős dologban. Ha hozzászokik egy mennyiséghez ami kevesebb, mint kéne, akkor nem biztos, hogy konkrétan éhezik, csak éppen visszamarad a fejlődésben, lassabban nő kilóra és hosszra. Így kompenzálja azt, hogy a kevés elég legyen. Amit később úgyis behoz, de ha egyszer van lehetőség pótolni, akkor miért ne.
Nem feltétlenül, az enyém is sokat alszik, (ennyit azért nem, de lehet, hogy csak más a ritmusa)csak aggasztó a gyarapodása. A többi tény tudatában jelentheti, hogy esetleg azért alszik sokat.
Mindegy, segíteni akarok. Nem kell ezt követni.
Amúgy ha abban kéne tanács, hogy kire érdemes hallgatni én nem hagynám annyiban amit a védőnő mondott,mert ő is szakember. Persze idegesítő, hogy eltérőek a vélemények és nem tudod kire hallgass. Én még egyszer rákérdeznék a gyerekorvosnál a fejleményeket elmesélve. Biztos, hogy ott motozna bennem a dolog. Ez is tanács, ezt se kell követni.
Köszönöm szépen mindenki válaszát. Hát, ahogy itt olvasom, most is megoszlanak a vélemények. Mérlegem nincs, az első gyerekem után megfogadtam, hogy soha többé nem is lesz. Ott annyira beparáztattak már az elején, hogy már- már depressziós lettem, úgy éreztem, nem vagyok jó anya. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ő 5,5 hónapos koráig anyatejes baba volt, utána teherbe estem, sajnos már nem fogadta el a mellemet. De, mint kiderült, a hozzátáplálás és a tápszer sem lendítette meg a súlygyarapodását, ő mindig is egy magas, vékonyka pici lány maradt.
A második gyerekem egy kifejezetten cicimániás fiúcska volt. Ő mindig meghízta a minimumot, de nyolc hónapos korára elapadt a tejem. Vagyis annyira kevés lett, hogy éjjelente óránként kelt enni. Akkor döntöttem, úgy, hogy inkább adok neki tápszert. Azóta átalussza az éjszakákat, úgyhogy jó döntésnek érzem. Most tanácstalan vagyok, mert a tapasztalatom az, hogy egy baba jelzi, ha baj van. Én is úgy gondolom, hogy éhező mosolygó baba nincs. De ez a kis angyalka tényleg alig- alig sír. Leginkább akkor jelez, ha éhes, amit természetesen azonnal orvosolok. Ez ált. 4 óránként történik meg. Amúgy nem alszik még mindig 4 órákat. Hol csak nézelődik, hol játszószőnyegezik. De nem igényel babusgatást, nem kell ringatni, szépen elalszik magától ha fáradt. Amúgy a mérlegelésre még annyit tudok reagálni, hogy az előző mérés után is nagyon idegesített, hogy csak ennyit hízik. Így fejtem folyamatosan a maradékokat a mellemből ki, hogy lássam elég-e. Nos az utolsó etetések után, ált. 100-150 ml-ket tudtam még lefejni. És így aludt 12 órát. Természetesen beszélek a gyerekorvossal, ahogy tudok. Jelenleg szabadságon van. Bár őt ismerem annyira, hogy csak legyinteni fog rá. Rezzenéstelenül felírja a tápszert, ha arra kérem, de nem fogja ajánlgatni még.
Szia!
Az én Babámnak szinte ugyan ezek a paraméterei, Ő 3160 grammal született, és sovány volt az 56 centije mellett. Igaz, én mérem a súlyát naponta, sőt, evések előtt - után is, és mindig az van, ha keveset, mondjuk úgy 40-50 grammot szopik, nagyon hamar nyűgös lesz, és akkor muszáj megszoptatnom újra.
Szerintem amiket leírtál, egy teljesen egészséges és kiegyensúlyozott baba jellemzői, akit vétek lenne tápszerrel mesterségesen "hízlalni". Hidd el, ha éhezne, akkor elfogadná a cicit, amikor kínálgatod és nem fordítaná el a fejét ... Egyetlen csecsemő sem koplaltatja magát! Igaz, hogy nem egy óriásbébi, de ha baja lenne, annak lennének más tünetei is.
Bár a mai tápszerek már nagyon jók, de az anyatejnél nincsen tökéletesebb táplálék a baba számára!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!