Hogyan győzhetném meg? Úgy sajnálom, h elszúrja. Annyira befolyásolható.
A sógornőmről van szó. 1 hónapos a kislánya.
Anyósom(az ő édesanyja)szerintem nagyon rossz tanácsokat osztogat neki. A sógornőm nagyon kedves természet, ragaszkodik a szüleihez és mindent elhisz az anyukájának. Vagyis szerintem nyilván nem hiszi el ezt már, de mégis hallgat rá.
Anyósom állandóan azzal jön, hogy nagyon fontos a napirend kialakítása a kisbabánál. Vagyis 3 óránként etetni, hamarosan 4, mert már nagyobb..
Szegény meg hallgat rá és már apad a teje.
Én többször próbáltam neki segíteni, s kimondtam azt is, hogy egy hülyeség, amit Anyósom mond. De ő annyira erőszakos természet. Segíteni akar, jóindulatú, de nagyon makacs. Próbáltam már olyanokat is mondani sógornőmnek, hogy az anyukája őt pl nem is tudta szoptatni, férjemet is csak 3 hónapig, ne hallgasson rá, ma már elavult módszereket tanácsol neki.
Én 15 hónapja szoptatok, próbáltam diszkréten már segíteni, de nem volt eredménye. Anyósom erre mindig azt mondja, hogy ő csak jobban tudja nálam, hogy mi a jó. Pedig az élet engem igazolt. Én kizárólag igény szerint szoptattam, képben voltam a növekedési ugrással kapcsolatban, stb, rengetege.(net olvastam a témával kapcsolatban, hogy jól csináljam.(nem nagyképűségből mondom, de nekem ez nagyon fontos.) De ha mondom, hogy szerintem hogyan kellene csinálnia, akkor Anyósom rögtön mondja a magáét, hogy persze, én könnyen beszélek, hatalmas mázlim volt, hogy nekem volt tejem és sikerült. Közben ez nem mázli kérdése, hanem tudatosság kérdése. Nekem is elapadt volna, ha úgy csinálom, ahogyan ő tanácsolja. (rengeteg vitánk volt a kisfiam születése után, mert nekem is ezt a szöveget nyomta, csak én elküldtem melegebb éghajlatra. ) Ugyanez a szitu a sírni hagyással is. Rábeszélte a sógornőmet, hogy az fontos, mert így tanul meg egyedül aludni a baba, ha kiveszi az ágyból, akkor a baba rafináltam mindig ki fogja ezt használni..:S És hallgat rá, pedig tudom, hogy amúgy nem csinálná ezt a gyerekével.
Szerintetek mit tehetnék? Tudom, hogy nem az én gyerekem, de annyira zavar, h így elszúrja...
Bocsánat, h ennyire hosszú voltam, de ki kellett írni magamból..
Kedves Kérdező, hát most kicsit átélheted, milyen nehéz is a tanácsadók munkája! ;)
Nagyon rossz időnként azt látni, hogy a másik anyuka "rosszul" csinál valamit (mert sokszor van, hogy tényleg nem jó, akárhonnan is nézzük) és/vagy nem is hajlandó befogadni a segítő tanácsot. Komoly felelőssége van annak, aki ilyen területen mozog és nagyon nem mindegy, mit és főleg hogy HOGYAN mond!
Ha a sógornőd kérdez tőled, az már mindenképp jó jel, ragadd meg ezeket az alkalmakat! Türelmesen és segítőkészen válaszolj neki. Szerintem próbálj mind az eszére, mind az érzelmeire hatni; ahogy a helyzet hozza. De. Nem hiszem, hogy az anyóst különösebben bele kellene vonni ezekbe a dolgokba. Ha ő is fültanú, az más helyzet, de ha nem, akkor még említeni se kellene. Az vélhetően nem túl előnyös, ha lehúzod anyóspajti tanácsait, még akkor sem, ha a sógornőd inkább rád hallgatna. Nem arra kellene kifuttatni a témát, hogy de igenis neked legyen igazad, mert ez valójában nem hatalmi harcról szól, hanem az anyuka és a baba jó kapcsolatát kellene megpróbálni elősegíteni. Szóval, koncentrálj a témára.
Nehéz ám más egyebet, konkrétat javasolni, mert abszolút a helyzet hozná szerintem, mikor mit mondj neki. A stílusra nagyon kell ügyelni, fontos az alázat és a higgadtság.
Ha olyan a szitu, én valószínűleg meglovagolnám a sógornő anyai érzéseit, ösztöneit is: ő mit érez, mit gondol, mit tart helyesnek a SAJÁT babájával kapcsolatban. Merthogy talán ezt kellene neki a leginkább hangoztatni, tudatosítani benne: ő a baba anyukája, neki a joga és feladata gondozni őt. Oké, hogy anyós is segíteni szeretne, ez dicséretes. De mindenki maga dönt a saját gyerkőcéről. Egy másik topikba írtam nemrég, de ide is leírom, mert szerintem fontos üzenet lehetne akár neki is: Ne tegyen olyat, amivel nem ért egyet, ne fogadjon meg olyan tanácsot, amivel kapcsolatban már zsigerből, ösztönösen fenntartásai vannak! Az anyai ösztön ritkán súg rosszat - bízzon inkább abban.
Neked pedig: ha néhányszori beszélgetés után is úgy tűnik, hatástalan vagy, inkább csendben vonulj vissza a háttérbe. (Ki tudja, hátha még szükség lesz rád később!) Szerintem nagyon becsülendő, hogy segíteni próbálsz neki, minden tiszteletem a tiéd, de való igaz, hogy ez az ő életük. Nem dönthetsz helyette, ha ő nem szeretné. Megértem, ha kicsit szomorú vagy, mert talán az a legnehezebb ilyenkor, hogy az ember visszafogja magát, pláne, ha saját hite szerint "jó ügyért száll harcba". De végső soron/esetben tiszteletben kell tartanunk a másik utolsó szavát.
És a sógornődnek tényleg nincs véleménye vagy csak Neked nem szeretne ellentmondani?
Én magamból indulok ki... tesóm igény szerint szoptatott, sógornőm szintén, mindig kaptam a jó tanácsokat és olvastam is. Az én babám magától nem állította be, hogy mikor szeretne enni, de ahogy kb 3 óránként kapott enni (2,5-3,5), hirtelen minden megjavult. Átálltunk 3 nap alatt erre a rendszerre, és hopp: a babám jóllakott és ő is így igényelte a tejcsit. Tudtam, mikor fáradt stb. Kaja, pelus, játék, alvás követte egymást és mindketten kivirultunk.
Az én babám rafkós volt... tényleg. Ha apa ment be cumit adni a szájába, mikor felriadt, akkor visszaaludt még 2 órára, ha én fél órára. És nem az éhség miatt! Szóval igen, el lehet kapatni babákat, szerintem nevelni kell azt a picit, persze finoman, szeretettel. Csórikám honnan tudná, hogy mi az a periódus stb.
Szóval szerintem ha kérdése van, mondd, hogy miként csináltad a Te babáddal, hogy jött be. Esetleg add meg a La leche Liga honlapját, hogy neked mennyit segített stb. De ne legyen rossz érzése, hogy valamit elszúr, mert akkor aztán biztos nem lesz teje.
Nekem pont ilyen 4 éves korig szoptató sógórnőmtől már utáltam az egész szoptatás témát, mert mindig ez volt porondon minden családi ebédnél. Hogy együtt kell aludni, hordozni stb... Ami nekik jó, de mi nem vagyunk ilyenek. Nálunk külön alszik a baba (ringatás nélkül), utálja kendőt, csak kengurut szereti és a szopi és napirend is elég kötött, mert a babámnak a többi dolog nem jött be. Csak el kell fogadni a dolgokat. Babája válogatja.
9 hónapos a kisfiam még mindig szopizunk napi 6-7-8 alkalommal még a gyümipüré és főzelék mellé is.
A kezdeti időben 1-2-3 óránként szoptattam, ha nyűgös volt és nem tudtam máshogy megnyugtatni cicire raktam, ez a mai napig így megy.
Sz@rok a háztartásra, a főzésre, a babához igazodom.
Nem hagytuk még sírni többet talán 3 percnél se.
A kisbabának kezdetben egy kommunikácója van a sírás, ha sír az azt jelenti hogy valami nem jó neki.
Én az igény szerinti szoptatás híve vagyok, és mélységesen elítélem azokat akik hagyják sírni a gyermeküket főleg az első hónapokban.
A mai anyósok a kb. 40-60 éves korosztálynak sajnos fingja nincs a szoptatásról.
14:17-es!
Komolyan izgat a kérdés, hogy ha a wc-zni kell, összeszorítod a popid, vagy hogy nem sír 3 percnél tovább? Mi van ha felriad mikor hajat mosol épp? Mit szól a férjed, hogy romokban a háztartás? És Téged nem zavar, hogy a porcicák fölött szunyókál a babád? Ha épp szexeltek és felsír a gyerek, akkor azt mondod a férjednek, hogy bocs, de most ezt abba kell hagyni?
Igen,van ilyen.Én soha nem voltam egyedül a babával mikor pici volt.Mindig volt még valaki a lakásban,így nem kellett soha sírni hagynom,mert volt aki megvigasztalja.Még mielött bárki bármit mondana,előrebocsátom,hogy nem testörségem volt fogadva,hanem pont szünidő volt,így a 13 éves lányom nagyjából otthon volt.
ami a szexet illeti,neked élvezet úgy szexelni,hogy közben sír a gyerek?Mert nekem nem.
Jesszus, mennyien hagyhatják sírni a babákat:(
Amúgy nyilván nem áll romokban a háztartása 14.17-nek, csak a gyerek az első, s amikor a baba elvan egyedül, akkor foglalkozik az anyuka a háztartással. Mért, ha a te babád sír, te simán takarítasz tovább és nem mész oda a babádhoz, hogy kézbe vedd???
Amúgy ha wc-n vagyok, akkor nyilván írhat a baba, de én nem szoktam órákig ott trónolni, 1-2 perc és kész.
Hajmosás? Ha sír és akkor kezdtem el: 1 perc, 1 perc öblítés, rá a türcsi és nyomás a gyerekhez.
Nem tudom elhinni, hogy más nem így csinálja...
Hát én mondjuk szoptatás mellett is le tudtam fogyni és minden nap kitakarítottam és ha felsírt mikor hajat mostam, hát igyekeztem, de hát mivel derékig érő hajkoronám van, mondjuk sírt vagy 5 percet legalább. Szex közben igen, kibírtam még pár percet azzal együtt, hogy sírt a baba, szerintem 5 perc sírás nem a világ. Szándékosan sose hagytam kiabálni (jellemfejlődés céljából), de hát igen, van, hogy úgy alakul, ezzel együtt lehet élni.Mondjuk hozzáteszem, hogy a nyugalom szobra, kész buddha a gyerekem, eddig nem sok lelki törése lehetett attól, hogy megmostam a hajam stb.
Szerintem egy nő amúgy igen, tud dekoratív, vékony, házias és napi szinten szexbomba lenni. Akarat kérdése. Ez a belesz@rós típus, aki mindent eldob a szoptatás érdekében... hát nekem ellenszenves... hiszen a baba az első, de szorosan követi őt a FÉRJ, akinek az igényei hirtelen hátrébbszorulnak ilyen-olyan címen... És a babának hihetetlen hamar van apára is igénye... egy elégedett és boldog apára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!