Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan győzhetném meg? Úgy...

Hogyan győzhetném meg? Úgy sajnálom, h elszúrja. Annyira befolyásolható.

Figyelt kérdés

A sógornőmről van szó. 1 hónapos a kislánya.

Anyósom(az ő édesanyja)szerintem nagyon rossz tanácsokat osztogat neki. A sógornőm nagyon kedves természet, ragaszkodik a szüleihez és mindent elhisz az anyukájának. Vagyis szerintem nyilván nem hiszi el ezt már, de mégis hallgat rá.

Anyósom állandóan azzal jön, hogy nagyon fontos a napirend kialakítása a kisbabánál. Vagyis 3 óránként etetni, hamarosan 4, mert már nagyobb..

Szegény meg hallgat rá és már apad a teje.

Én többször próbáltam neki segíteni, s kimondtam azt is, hogy egy hülyeség, amit Anyósom mond. De ő annyira erőszakos természet. Segíteni akar, jóindulatú, de nagyon makacs. Próbáltam már olyanokat is mondani sógornőmnek, hogy az anyukája őt pl nem is tudta szoptatni, férjemet is csak 3 hónapig, ne hallgasson rá, ma már elavult módszereket tanácsol neki.

Én 15 hónapja szoptatok, próbáltam diszkréten már segíteni, de nem volt eredménye. Anyósom erre mindig azt mondja, hogy ő csak jobban tudja nálam, hogy mi a jó. Pedig az élet engem igazolt. Én kizárólag igény szerint szoptattam, képben voltam a növekedési ugrással kapcsolatban, stb, rengetege.(net olvastam a témával kapcsolatban, hogy jól csináljam.(nem nagyképűségből mondom, de nekem ez nagyon fontos.) De ha mondom, hogy szerintem hogyan kellene csinálnia, akkor Anyósom rögtön mondja a magáét, hogy persze, én könnyen beszélek, hatalmas mázlim volt, hogy nekem volt tejem és sikerült. Közben ez nem mázli kérdése, hanem tudatosság kérdése. Nekem is elapadt volna, ha úgy csinálom, ahogyan ő tanácsolja. (rengeteg vitánk volt a kisfiam születése után, mert nekem is ezt a szöveget nyomta, csak én elküldtem melegebb éghajlatra. ) Ugyanez a szitu a sírni hagyással is. Rábeszélte a sógornőmet, hogy az fontos, mert így tanul meg egyedül aludni a baba, ha kiveszi az ágyból, akkor a baba rafináltam mindig ki fogja ezt használni..:S És hallgat rá, pedig tudom, hogy amúgy nem csinálná ezt a gyerekével.

Szerintetek mit tehetnék? Tudom, hogy nem az én gyerekem, de annyira zavar, h így elszúrja...

Bocsánat, h ennyire hosszú voltam, de ki kellett írni magamból..

2011. márc. 29. 19:01
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
15%

mit szúr el???

ugyan már, miért olyan ördögtől való a 3óránkénti szoptatás? annyi idő alatt telik meg a mell is. ha óránként a melledre pakolod a babát, ugyan mennyi tej lehet benne?!

és az miéprt rossz, hogy a baba megtanul egyedül elaludni? sokkal jobb mindenkinek. csak most divat az együtt alvás, meg hogy nem baj, ha a baba nem alszik éjjel még 1 éves korában sem...

és igen, a napirend nagyon fontos. jobb, mint a káosz.

2011. márc. 29. 19:45
 2/42 anonim ***** válasza:
72%

Nem gondoltam volna, hogy a jószándékú kérdésedre ilyen sok idő alatt csak egy válasz érkezik, az is ilyen...

Sajnos nem tudom, hogyan tudnád meggyőzni. Ha az a típus, aki szerint a rend és fegyelem fontosabb, mint az egyhónapos baba érdeke, ha aközé a sok anya közé tartozik, aki szerint az újszülött már manipulál, ezért inkább vele párhuzamosan zokog a másik szobában, de ki nem venné, akkor azon kívül, hogy reménykedsz, hátha, nem tudsz mit tenni.

Igen, sokak szerint a napirend fontosabb, mint hogy legyen tejed, meg jönnek ezzel a "nagyanyáink is így csinálták" - szöveggel, miközben azt sem tudják, mit beszélnek. Kinek a nagyanyja? Akié mákteával meg pálinkás kenyérrel tömte a síró gyereket? Vagy akié hordozókendőben kötötte magára, és úgy dolgozott a földeken? Vajon "nagyanyáink" (de ez már inkább déd- és ükanyáink a századfordulón és azelőtt) stopperrel mérték, hogy kilegyen a 3 óra? Ugyan már...

Nem, a kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni, ha így folytatja, tényleg elmegy a teje, végülis nem tragédia, felnőnek tápszeren is. A sírni hagyás már nehezebb, erre magamat tudom felhozni, az elején nagy híve voltam, de az anyai ösztönök győztek, azóta is bánom azt a pár hetet.

Védőnőre, orvosra sem hallgat? Te pedig esetleg beszélgethetnél vele négyszemközt, anyós nélkül. Hátha...

2011. márc. 29. 20:11
 3/42 anonim ***** válasza:
37%

Egyetértek az előzővel a napirend nagyon fontos,és én sem vagyok hive az óránkénti mellre pakolásnak.

Veled meg abban értek egyet hogy egy 1 hónapos gyereket még nem kéne hagyni hogy álomba sirja magát.

2011. márc. 29. 20:14
 4/42 anonim ***** válasza:
16%
Az elsővel értek egyet,előző voltam.
2011. márc. 29. 20:16
 5/42 anonim ***** válasza:
79%
Ja, a mell nem 3 óránként telik meg, hanem annál gyorsabban, minél gyakrabban éri inger. Ezért szoktak fejni is.
2011. márc. 29. 20:17
 6/42 anonim ***** válasza:
76%

Hű, kedves első, látszik, hogy lövésed nincsen a tejtermelés folyamatáról, rád is igaz a mondás, ha hallgattál volna....

És napirend egy KÉT hónapos babánál? Ilyenkor hozzá kell alakítani a saját napirendet, ő még kicsi az alkalmazkodáshoz, napirendet fokozatosan kell kialakítani, nem drasztikusan..

Kérdező, sajnos nem sok mindent tudsz csinálni.

Nem tudnál úgy beszélni a sógornőddel, hogy anyós ne legyen ott? Mondd el neki, hogy neked is volt ilyen gondod, szakemberhez fordultál, és az ő tanácsait követve szoptatsz már 15 hónapja.

Csak ne legyen ellenpéldának anyós:( Kérdezd meg Ő miot szeretne, és biztasd, hogy az anyai ösztöneit kövesse, mert azok nem csapják be, és higgye el, hogy anyós jót akar, de ez az ő gyereke, rajta kívül nincs más ember, akivel kapcsolatban ilyen erősen lehetne adni a megérzésekre.

Remélem sikerül.

2011. márc. 29. 20:18
 7/42 A kérdező kommentje:

Kedves első válaszoló!

A 3 óránkénti szoptatással csak egy baj van, hogy nem a baba igényeihez igazódik. Egy babának akkor kell adni enni, amikor éhes, nem amikor lejárt a 3 óra. Te sem időhöz kötve eszel, hanem amikor megéheztél. Nyilván nem mindig ugyanakkor.

Nem azt mondtam, hogy 1 óránként kell szoptatni a babát. Hanem, hogy igény szerint! Vagyis néha 1 óra, ha ő úgy szeretné, néha 2, vagy néha 4, ha nem éhes korábban. Nem éheztetem 3 órán keresztül, vagy nem tömöm a szájába a cicit, ha ő még nem éhes.

Amúgy a kereslet-kínálat azt jelenti, hogy ha sűrűbben szopik a baba, akkor több tej termelődik! Sűrűn mellre rakod, ha nem elég neki a tej és pár nap múlva már az ő igényeihez igazódik minden, vagyis több tej lesz.

Régen Anyáink miért nem tudtak sokáig szoptatni? Rengeteg nőnek 3 hónap után apadt el a teje, mikor a babának van egy nagy növekedési ugrása! DE nem rakták sűrűn mellre a babát, ezért nem termelődött több tej, vagyis pótlást kellett adni.Így pedig szép lassan elég korán elapadt a tej.

Nehezen tudom elhinni, hogy erről még nem hallottál. (bár szerintem vagy a középkorú generációhoz tartozol, vagy nincs babád.) Megkérdezhetem, hogy mennyi ideig szoptattál? Bár elhiszem, hogy néhány nőnek így is sikerül sokáig szoptatniuk, pedig 3 óránként szoptatnak szigorúan. (hozzáteszem, biztos vannak olyan babák, akik 3 óránként éheznek meg mindig......)

S hogy mit szúr el?

Ha minden szuper jól működne, akkor nem lenne baj a szigorúan időhöz kötött szoptatás a sógornőmnél. De apad a teje! Vagyis nem működik a módszer. Akkor pedig változtatni kell, ha tovább akar szoptatni.

Ha működne, meg sem szólaltam volna.

Az szerintem is jó, hogy megtanul a baba egyedül elaludni, ne forgasd ki a szavaimat. Persze, hogy az a cél. De nem úgy, hogy lerakom a gyereket, keservesen sír, de hagyom sírni, nem megyek be hozzá, nem vigasztalom, nem ringatom. Ez egy szörnyű módszer.

Azt sem mondtam, hogy egy ágyban kell aludni a babával, csak azt, hogy nem szabad hagyni sírni a kiságyban.

(az én kisfiam is egyedül alszik a kiságyban, csak ritkán alszik velünk. Ritkán van rá igénye, de ha sűrűbben lenne, hagynám, hogy velünk aludjon.)

A kisbaba nem idegesíteni akarja a szüleit, hanem szüksége van rájuk bizonyos szituációkban!

Az én babám nagyon sírós, hasfájós volt az első 1,5 hónapban. A család azzal jött, hogy soha nem tanul meg egyedül aludni, mert mindig bemegyek hozzá, ha sír. Ehhez képest 2 hónapos korától már tuti , hogy szépen elalszik egyedül, kicsit még éneklek, simogatom, néha visszamegyek, de pár perc és elalszik. Pedig mindig odamentem hozzá, ha sírt. És mellette megtanulta, hogy ha valami baja van, rám számíthat, nem hagyom magára.

A napirendről pedig: nagyon fontos egy gyereknek, megint kiforgattad a szavaimat. De nem egy 2 hónaposnak! Neki még az a fontos, hogy az anyukája mindent megtegyen neki és vele legyen, nem az, hogy hánykor eszik. Egy újszülöttnek ez az igénye. Nem a napirend!

A napirendünk is úgy alakult ki, hogy csak az ő igényeit néztem. Az első 2 hónap nehéz volt. De utána kialakult magától, nem erőszakkal csináltam!

Egy újszülöttnek szüksége van az igény szerinti szoptatáshoz és ahhoz, hogy ne hagyják magára a szülei, ha ő nem szeretné. Attól még nem lesz elkényeztetett a gyerek, viszont lesz egy csodás Anya-Gyermek kapcsolat.

2011. márc. 29. 20:26
 8/42 anonim ***** válasza:
28%
Na, még egy ősanya. Miért gondolod, hogy csak az a jó, a tökéletes gyermeknevelés, amit te csinálsz? Fogadd el, hogy minden gyerek, minden anya más (habár mindenkit a szeretet vezérel) és neked a világon semmi közöd nincs ahhoz, hogy neveli a gyerekét a sógornőd! Könnyen meglehet, hogy a végén jobban jön ki az egészből mint te. Nincs tökéletes gyereknevelés, nincs tökéletes módszer. Majd ha segítséget kér a sógornőd akkor segíts, de ne üsd bele az orrodat más dolgába!
2011. márc. 29. 20:29
 9/42 A kérdező kommentje:

Bocsánat, nem akartam kioktató lenni, kicsit felhúztam magam a témán.

Ilyenkor sok kisbabát annyira tudok sajnálni...

A sógornő, azt mondja, hogy egyetért velem, de Anyós a szomszédban lakik, állandóan ott van és neki nem mer ellent mondani.

Azt mondja neki Anyós, hogy ő még kezdő anya, nem tudja mit hogyan kell csinálni és majd belátja, hogy igaza volt.

Na jó, naiv vagyok. Ha valaki nem érti, hogy mi lenne a gyerekének a legfontosabb, azzal nem lehet mit csinálni.

Csak tudom, hogy befolyásolásra csinálja így a dolgokat a babával, az anyai ösztöne mást diktál.

2011. márc. 29. 20:34
 10/42 A kérdező kommentje:

20.29-es!

Segítséget kért tőlem, de aztán befolyásolja az anyja.

A kérdésem inkább az, hogyan tudnék segíteni, hogy aztán kényszerből ne másra hallgasson, hanem a saját jó anyai ösztöneire..

2011. márc. 29. 20:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!