Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ha edesanyam es nagymamam sem...

Ha edesanyam es nagymamam sem tudta szoptatni a babajat akkor en sem fogom tudni?

Figyelt kérdés
Attol felek en sem fogom tudosz szoptatni a babamat,mert egyszeruen nem indul be a tejtermeles mint a csaladtagjaimnal.Van mar erre valami gyogyszeres megoldas,hogy be inditsa a tejtermelest??Egesz eltemben 90C-s mellem volt,most szukseg lesz rajuk,remelem nem hiaba cipeltem oket ennyi even keresztul,meg a babanak is a legjobbat akarom!
2011. jan. 18. 19:35
1 2 3
 11/23 xStefix ***** válasza:
76%

Nem a genetikán meg a méreteken van a hangsúly, hanem az öröklött(!) tudáson, hozzáálláson és családi mintákon. És az utóbiak majdnem fontosabbak is, mint az előzőek, ezért van időnként ilyen halmozódás.

Ha egy családban több generáción át nem sikerül a szoptatás, annak valószínűbb, hogy a helytelen információk és emiatt a rossz szoptatási gyakorlat az oka. Ezeket automatikusan, rejtve "örököljük" az anyáinktól, akik nyilván nem szándékosan, de folyamatosan adagolva adják át őket nekünk. Elejtett félmondatokból, megragadt rossz tanácsokból simán összeállhat a vakvágány...

Kiút pedig akkor van, ha az ember nem elégszik meg azzal, hogy "ahh, már az xedik nőrokonod se tudott szoptatni, fogadd ezt el!", hanem utánajár a dolgoknak és megpróbálja megérteni, hogy mi hogyan van. Ha tudod az alapdolgokat, sokkal jobbak lesznek az esélyeid.

(A téma, amiről szó van, tipikus közkeletű tévhit egyébként. Sajnálatos, hogy még mindig terjed ez a fajta pletyka is.)

Anyum engem 2 hós koromig szoptatott, mert akkoriban a tápszer volt a divat és a bevett gyakorlat. Én már 3 éve szoptatok, részben, mert nem akartam "így végezni".

2011. jan. 19. 15:58
 12/23 xStefix ***** válasza:

És "tejbeindító gyógyszer" helyett inkább ezt használd:

www.lll.hu

;)

2011. jan. 19. 16:22
 13/23 anonim ***** válasza:

ha ilyeneken aggódsz az biztos rosszat tesz majd a szoptatásnak. Az egyik legfontosabb, hogy sikeres legyél ha el tudsz lazulni. Gyakorold a relaxációt, és akkor majd könnyen megnyílnak a tejcsatornák. Semmilyen tejserkentőt nem szabad használni addig amíg magától meg nem jön a tej!!! mert akkor még fájdalmasabb lesz!! A fejés segíti megnyitnyi a tejcsatornákat, ha a baba még nem tud elég erősen szopni (mivel neki se megy olyen könnyen)!! erre a célra bármilyen gagyi kézi jó. Masszírozás, melegítő párna, és az infra lámpát is be lehet vetni! Mert ha már megjött a tej (3-6 nap) akkor a babán múlik. A lényeg a technika, minél többet bevegyen a szájába ciciből a gyerek, nem szabad hagyni hogy csak a bimbót szívja. Ha ezt látod be kell dugni a kisujjad a szájába és újra kezdeni.

Mamám nekem se szoptatott anyum se sokáig. Előre elhatároztam, hogy igény szerint fogok szoptatni és bevált. 8 hós és még csak most kezdtük a hozzátáplálást.

Csak annyi hátrányod van hogy a felmenőknek nem sikerült, hogy nem tudnak tanácsot adni sok dologban (mert fingjuk nem lesz pl a leszoktatásról, meg a hozzátáplálás is más egy szopis babánál. Nekem is nagy mellem van, semmi köze a szoptatáshoz. Készülj fel hogy a C-ből akár F is lehet.

2011. jan. 19. 18:35
 14/23 anonim ***** válasza:

Nekem se anyukám, se a nagymamáim (mindkét nagymamám!!) nem szoptatott, semmi tejük nem volt. Én 13 hónapja szopatok gond nélkül. Az kezdetektől ömlött belőlem a tej. Ne aggódjál, ez a genetikai dolog hülyeség!

(Azt zárójelben megjegyzem, hogy nekem elég furcsa a családod hozzáállása, hogy nem biztat, hanem lehúz.)

2011. jan. 19. 20:15
 15/23 anonim ***** válasza:

Anyum se tudott szoptatni, ezért elkövettem azt a hibát, amit ilyenkor nagyon el kell kerülni: rágörcsöltem a szoptatásra. Nem hallgattam senkire, csak ki voltam borulva, amiért nem úgy megy, ahogy elterveztem.

Aztán két hét után úgy döntöttem, ennyit nem ér, hogy ideggörcs legyek, mikor örülni kéne a babámnak, úgyhogy megteszek mindent a szoptatás érdekében, de nem izgatom magam azon se, ha nem jön össze.

És láss csodát, két hétre rá már kiegészítés se kellett, a baba vígan szopizott, pedig nálunk a családban 4 hónap volt a rekord. Ő 15 hónaposan elégelte meg, és leszokott a ciciről:)

Úgyhogy ha elfogadsz egy jó tanácsot: sose add fel, de ne is görcsölj rajta!

Mindig gondolj arra, hogy ha mégsem megy, akkor tápszeren is ugyanolyan jól felnőnek a babák. Ha ez megy a fejedben, akkor hidd el, semmi gond nem lesz a szoptatással. A lényeg, hogy ne másokra hallgass, csak a babád jelzéseire figyelj, és hozzá igazodj, ne az okoskodó családtagokhoz!

2011. jan. 19. 21:04
 16/23 anonim ***** válasza:
0%
szerintem az lll "tanácsadók" rosszabbak mint az arab terroristák.... annyi marhaságot össze tudtok hordani, hogy csak röhögni tudok rajtatok...
2011. jan. 19. 21:06
 17/23 anonim ***** válasza:
Az én családomban sem tudott senki szoptatni 3 hónapnál tovább, az is keserves volt mindenkinél. Nekem pici cicijeim vannak (nem úgy mint a család többi nőtagjának), és már 16 hónapja szoptatok.
2011. jan. 19. 23:15
 18/23 anonim ***** válasza:
Az én családomban sem tudott senki szoptatni, ezt hallgathattam kis korom óta, és újfent egyfolytában a terhességem alatt. Anyukám engem 11 napig szoptatott, akkor a védőnő azt mondta neki, hogy azért sírok annyit, mert éhes vagyok, ezért tápszert kaptam. Amikor kismama lettem elkezdte "adagolni", hogy aztán "nehogy fejemre nőjön a baba, tanulja meg mi a rend, szigorúan 3 óránként (később 4) etessem ám"! Természetesen addigra már annyi mindent elolvastam, hogy tudjam, ez lenne a legnagyobb hiba!!! Gondolom anyáról lányára öröklődött a jó tanács :-). 5 hónapos kisfiam csak szopik még, tejem van bőven, amikor éhes szopik.
2011. jan. 20. 11:48
 19/23 anonim ***** válasza:
Nem hiszek ebben, hogy nem TUDTAK szoptatni, jó részük inkább nem AKART, nem volt rá ideje, energiája. Míg mi kényelmesen többféle módszert kipróbálva, türelmesen várhatjuk, küzdhetünk a tejünkért, anyáinkat, nagyanyáinkat sokszor várta a több gyerek, a mosás, főzés, a földek, az udvar, az állatok, és hamar feladták, nem tartották annyira fontosnak, életbevágónak, mert felnő az a gyerek lisztes levesen is... tudom, mert nagyon sok időssel, családtaggal, ismerőssel beszélgettünk erről. A nagymamám szoptatta a gyerekeit, anyu azt mondta, ő nem tudott. De látja, hogy én a 3 gyereket milyen erőfeszítések árán szoptattam, sok a lemondás is, a gyerekek nagyon ragaszkodóak ezáltal, ami nem mindig könnyű. Belátta, hogy ő keveset tett meg anno azért, hogy sikeres legyen a szoptatás.
2011. jan. 20. 13:59
 20/23 xStefix ***** válasza:

Érdekes ez az " őseink nem értek rá"-téma... Ehhez képest még ma is vannak pl. a Távol-Keleten olyan országok, ahol a gyerek ott lóg az anyja hátán egész nap, miközben az kinn dolgozik a földeken és amikor sír, gyorsan megszoptatja, aztán megy vissza dolgozni... Most nem azt mondom, hogy ez lenne a példa nekünk is, meg ez csak egy eset, de azért elgondolkodtató, hogy máshol ez még így is megy, gond nélkül. Szerintem megsaccolni se tudnánk, hány anya szoptatja és gondozza úgy a gyerekét, hogy közben látástól mikulásig dolgozik meg ellátja az igen népes családját. A Föld népességének egy jelentős része tartozik a "3. világhoz"...

De persze, más kultúra, más szokások - hát én sok tekintetben épp ezért nem is mondanám magunkra azt, hogy mi vagyunk a civilizáltak. Tanulhatnánk még jócskán akár ezektől a népektől is, szerintem lenne mit....

2011. jan. 20. 16:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!