Igény szerint szoptatott babátok szopja az ujját? Vagy cumizik?
22:50-es: még mindig nem értem, mit kifogásoltál a hsz-emben, ha se a stílus, se a tartalom nem volt rossz. A témára ill. a kérdésre válaszoltam (azt kivéve, hogy az én gyerekem mit csinál, mert gondoltam, ez most kevésbé fontos), objektívan.
Ha gondolod, írd meg nekem magánban, mi lett volna a konkrét tanácsod, mert hiába olvasom a válaszod, nem jöttem rá. Szeretném megérteni.
És igen, a tanácsadóknak rugalmasnak kell lenniük, az adott anya-baba páros igényeinek megfelelően. De az általános szakmai előírásokat szem előtt tartva kell segíteni.
Ezért írtam le, hogy mi az általános tanács és hogy én mire hívnám fel a kérdező figyelmét, ha mégis cumit ad, lásd utolsó bekezdés. Mert én is tudom, hogy végső soron ő dönti el, az ő felelőssége, nem én mondom meg, mi lesz. De nekem meg szakmai kötelességem azt elmondani, hogy az egyes dolgoknak milyen "veszélyei" lehetnek.
(bocsánat az offért, befejeztem)
Én (most) nem vitázom. :)
Kérdező, anno az én védőnőm - aki a szoptatásról történetesen nem sokat tud sajnos - ezzel kapcsolatban épp mondott egy helyes dolgot: ha a baba álmos, előbb-utóbb aludni fog! Ehhez persze fontos, hogy nyugodt körülmények(!) legyenek körülötte, amiért te is sokat tudsz tenni. Valamiféle """napirend""", csend, félhomály, szopizás, sétálás stb. - ahogyan te érzed/megfigyeled, mi lehet(ne) neki a megfelelő.
De ha mindez megvan, akkor már nem rajtad (vagy az ujján vagy a cumiján) múlik. Vannak olyan babák ill. fejlődési szakaszok, amikor ritkábban alszanak napközben, ez teljesen egyéni.
Fontos, hogy általánosságban is megfigyeld a babádat: ha nem látod rajta annak jeleit, hogy tartósan rossz hatással van rá ez a kevés alvás (nyűgösség, ingerlékenység, rosszabb evés, súlygyarapodás indokolatlan lassulása stb.), akkor nem valószínű, hogy komoly gond lenne a háttérben.
A gyakori sírás egyébként elég nehéz helyzet, sokszor félre tudjuk érteni, miért is sír a baba és hogy mi lenne rá a jó megoldás.. Egyet mondjuk biztosan tudok, ami általában segít: a szoptatás. :) Több módon is nyugtatja a babát.
Attól pedig ne félj, hogy nem fogod tudni "leszoktatni" róla. Egyrészt, mert nem feltétlenül szükséges (bár ezt nevelési szemlélete válogatja), másrészt viszont idővel mindenképp rövidülni fognak a szopik, megváltozik az egész ritmus. Akkor is, ha teljesen igény szerint és hosszú távon fogod szoptatni.
Igazad van, nem vita volt, csak sok hozzászólás nagyon eltért már a kérdés irányától.
Utsó válaszod nagyon köszönöm, sokat segítettél.
Igazából az a baj, hogy nincs napirendünk, az esti lefekvéseket kivéve, és emiatt nem igazán tudok elmenni sehová babával. Ha elfogadná a cumit, vagy az ujját, könnyebben ki lehetne mozdulni, de így bezártnak érzem magam, mert annak nincs értelme, hogy elinduljak vele, és végigordítja az utat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!