Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Így neki kezdhetek a hozzátápl...

Így neki kezdhetek a hozzátápláláshoz? (bőv. Lent)

Figyelt kérdés

Anyatejes a babám,de este mikor vacsizik,már nem "ömlik" a tej a szájába akkor sír és én úgy maszirozom a mellem hogy gyorsabban folyon a szájába,lusta szívni,és szerintem már fáradt is.

De a hozzátáplálást pedig csak tejpéppel kezdeném,azt is csak napi egyszer,majd 5hónapos korától a gyümölcsleveket vezetném be,6hónapos korától pedig a gyümölcspépeket úgy hogy még egy szopizás kiesik.

A védőnőm azt mondta hogy mindenképpen várjak 5hónapos koráig anyóomék pedig azt akarják hogy4hónaposan kezdjem és a védőnőnek meg ne mondjam meg.De én meg nem is szeretnék hazudni!Most akkor mit csináljak?Jó az elgondolásom ezzel a hozzátáplálással kapcsolatosan,jó lesz így a babámnak?

2010. szept. 29. 13:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

alapjaiban jó este a tejpép ha már nincs sok tej

de!

ha kiesik egy szopi az nem hozzátáplálás hanem az étkezés kiváltása ami nem helyes hat hós babánál inkább csak adjál neki gyümipépet pl. és kináld meg utánna még tejjel v. ha már nem lesz tejed akkor tápszerrel mert keveset fog enni nem tudsz még kiváltani egy étkezést. minél többet kóstol majd annál jobban lakik vele és akkor lehet elhagyni a cicit utánna.

2010. szept. 29. 13:14
 2/11 A kérdező kommentje:
Nem rögtön akarom hogy elhagyon egy szopizást,és ha kéri persze adok neki tejet is.
2010. szept. 29. 13:16
 3/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem ne tejpéppel kezd a hozzátáplálás.

Én gyümölccsel kezdtem.A Kecskeméti fajtából az őszibarackosat.Imádta a fiam,és nagyon híg tehát még cumisüvegből is tudod neki adni,ha még nem tud kanalazni.Én,olyan 5 hónaposan kezdtem,de nem azért mert nem volt elég tejem.6 hónaposan jöhetnek a főzelékék,tejpépek,utána a húsos bébikaják.Szerintem ebédre is nyugodtan adhatsz neki gyümölcspürét,és utána kínáld meg cicivel,és vacsinál ugyan így!!Lehet először nem fogja megenni amit adsz neki,esetleg csinálhatod úgy is,hogy fejsz a gyümibe egy kis anyatejet is,bár ezt inkább a főzelékeknél szokták.Egyébként tényleg nem kell feltétlenül mindent a védőnőd orrára kötni.:-)Ha 3 védőnőt megkérdeznél a hozzátáplálásról,mind a 3 mást mondana.Esetleg még tudom ajánlani a kevés tejedre a Laktoherb teát.Tejserkentő,nekem ez is bevált.

2010. szept. 29. 13:20
 4/11 anonim ***** válasza:

akkor rendben van csak azért irtam le igy mert szokták keverni a fogalmakat..

adhatsz zöldségleveket is..

2010. szept. 29. 13:21
 5/11 A kérdező kommentje:
Iszogatoma tejserkentő teákat ,de már néha undorodom van tőle:(Azért gondoltam a tejpépre mert az még is csak hasonlíthat az anyatejre,és talán nem lenne akkora újdonság számára?!
2010. szept. 29. 13:26
 6/11 anonim ***** válasza:

A tejpép nem más, mint tápszer, csak sűrűbb. Estére pedig nem hiszem, hogy új dolgot kéne neki adni, mert hasfájás lehet a vége.

Anyósodra ne hallgass, csak magadra. Régen az volt a divat, most más.

Én anyatejes babámnak nem adtam soha tejpépet, minek ha van gyümölcs, zöldség. Nem adok műanyagot.

2010. szept. 29. 13:29
 7/11 anonim ***** válasza:

Második vagyok.

Nekem még a Hey-ho rostos őszibaracklétől is megindult a tejtermelésem.

Nem hiszem,hogy baj ha tejpépet adsz neki(ha nem tartalmaz laktózt,vagy glutént),de én azt csak 6 hónapos korától adtam,igaz nem szereti.Viszont etetés után mindig kínáld meg cicivel mert arról még nem kell leszoknia.

Valószínűleg először csak 1-2 kanál "másfajta" ételt fog elfogadni.

2010. szept. 29. 13:31
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Mielőtt a hozzátáplálásról bármit is írnék, hadd térjek ki arra, ami szerintem az alapvető problémád jelenleg. Kommentedből világosan kiderül, hogy még kissé függesz a szüleidtől, ha ők mondják meg, hogy mit csinálj a babáddal. Te vagy az anyukája, Neked kell eldöntened, mit csinálsz vele. Legyél felnőtt, ha a hozzátáplálás mellett döntesz, akkor meg mondd meg a védőnődnek, hogy Te így csinálod és kész. (Mellesleg a védőnőnek nem tartozol számadással arról, hogy hogyan táplálod a babádat, így "hazudnod" biztosan nem kell.)

Ami a hozzátáplálást illeti:

nem tudom, hogy mennyi idős a babád, de ha kezdetben (6 hetes korig) van elegendő anyateje a mamának, akkor később is van, csak maximum a baba növekedésével bizonyos szokásokon változtatni kell.

Az, hogy este sír a babád, nem azt jelenti feltétlenül, hogy éhes (este sokszor nyűgösek, hasfájósak), de ha mégis, akkor a napközbeni/főleg délutáni gyakoribb mellre tétellel biztosan lesz elegendő tejed.

Arra számíts, hogy az a pár kanálka gyümölcs, amivel kezdetben hozzátáplálod, nem fogja a bevitt táplálék mennyiségét nagyon növelni, más okokból sem szokás este kezdeni a hozzátáplálást, mert ha gondot okoz egy új étel, akkor éjjel lesz "kiakadva" a baba, ami senkinek sem jó. Tehát mire este tudod "nagyobb mennyiségekkel" etetni, az még odébb van.

Az a kérdés, hogy mikortól érdemes hozzátáplálni a babákat, ezen az oldalon és mindenhol máshol nagy viták forrása. Pedig a helyzet egyszerű: mára már tudományosan bizonyított tény, hogy a baba fél éves koráig az anyatej és/vagy tápszer a legmegfelelőbb táplálék. (Tehát ha mindenképp kiegészítést akarsz adni, szerintem tápszerpótlást adj neki). Szüleink idejében ezt még nem tudták, így az ő generációjuk nem ebben nőtt fel, természetes tehát, hogy mást tanácsolnak. (Hozzá kell tennem, hogy nem csak ebben a kérdésben...)

Bárhogyan is döntesz, az a Te döntésed legyen!

Remélem nem bántottalak meg, nem ez volt a szándékom, de tudom, miről írok, magam is keresztül mentem ezen a "fájdalmas leváláson", és hidd el, megéri!

Minden jót Neked és babádnak!

2010. szept. 29. 13:42
 9/11 anonim ***** válasza:

BOcsánat, most látom, hogy félre értettelek, pedig többször is elolvastam... Az "anyóomék"-at én "anyáméknak" olvastam.

1000 bocs!

Viszont akkor sokkal jobb a helyzet, d azért "hasonló", mert nem csak az anyukák szeretnek a lányuk életébe beleszólni, hanem az anyósok is...

Még egyszer elnézést!

2010. szept. 29. 13:46
 10/11 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Semmi gond hogy félre olvastad,bárkivel megesik!Nem bántottál meg egyáltalán!

Semmiképpen nem este adnám neki a tejpépet ill.bármi mást hanem úgy kettő óra körül.Egyébként elég sokszor van a mellemen,és igen nagy étvágyú.

Nem tudom,de a nyügösség abból is adódhat hogy fürdés előtt szokott aludni fél-egy órát meg még fürdés előtt szokott enni is,(fürdésnél nem szokott bukni)és így nem nagyon marad későbbre.

2010. szept. 29. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!