Egész napom szoptatással tellik, mit tegyek?
Lepasszolni. Nekem 6 hónapig csak szopiztak a gyerekeim, es utána is hosszan, de sose volt időm feküdni.
Hazajöttem, kellett tolni az itthoni feladatokat. Segített a párom, de azért az alapokat (főzés, kistakarítás, mosas-teregetés egy része, nagyobb gyerek amikor már ketten voltak) nekem el kellett látni kezdettől.
Jó az iszsz meg tényleg van növekedési ugrás, amikor többet szopiznak, de ne legyen már hibas aki nem fekszik egész nap szoptatva 4 héttel a szülés után, vagy fekszik szegény, de kiakadt és megoldast keres.
"Manapság" - a mi szüleink még 3 óránként 20 percet szoptattak. Stopperrel. Nekem 2019-ben mellesleg ezt a tanácsot adta az egyetemi klinikán a nővér (nem fogadtam meg, csak mondom).
Ha éhesnek látod a gyereked, akkor szoptass többet. Az anyatejet azzal tudja a kisbaba magának szaporítani, ha szopik. Egy-két nap nonstop szoptatás jelentősen növeli a tejmennyiséget. Az a baj ezzel, hogy rendkívül irritáló az ilyen alkalmakat kibírni. Engem legalábbis nagyon frusztrált már hogy folyton mellen volt a növekedési ugrásokkor. (3 és 6 hetesen, aztán 3 hónaposan, aztán 6 hónaposan vannak növekedési ugrások) De megoldottam, neteztem, olvastam, pihentem és ettem ittam szoptatás közben, meg filmeztem.
Egyébként teljesen normális az is, ha a babák folyton szopnak, pláne ha első baba. Az én gyerekeim az első három hónapban este hattól legalább tízig folyton cicin voltak. Volt amelyik ezt váltogatta az üvöltéssel, pár perc cicin és üvöltés. Teljesen normális ez is, napközben túltelítődik ingerekkel, este vezeti le a feszkót. És még ezek a csöppségek szokják a méhen kívüli életet és az anyamell nagyon nagy biztonságot jelent ebben az adaptációban. Nem gondolom hogy kifejezetten élvezni lehet mindig a szoptatást, különösen ha egy nagy szopási hajlandósággal rendelkező gyermeket dob a gép, de egy kényelmes helyen szinte fekve szoptatni, az lehet pihentető. És ha más dolgot csinál az ember, akkor ki lehet bírni. Hordozási tanácsadó meg tud tanítani kendőben szoptatni. Illetve a babát is hozzá lehet szoktatni a hordozáshoz, hogy megszeresse, illetve megtanulja hogy nem csak az anyamellen lehet megnyugodni és nem csak az ad közelséget. De egy egyhónapos baba még kicsi, gyakorlatilag az a legfőbb dolga hogy cicin legyen és növekedjen. Ez hétről hétre javul majd, használd ki a pihenést.
Az itt leírt technikát kipróbálhatod:
Az a lényeg, hogy szoptatás közben, mikor már nem hallod a nyeléseket, esetleg el is aludt a baba, akkor a fejéshez hasonló mozdulatokkal kiválthatsz még egy tejleadó reflexet, vagy többet. Így több tej megy a babába, ráadásul több a sűrű, zsíros részből, és a mell is jobban kiürül, fokozódni fog a termelődés. Nekem sokszor így sikerült jóllakatni a kisfiam, és akkor magától is elengedte a cicit és le tudtam tenni.
De az is opció, hogy ha te nem akarsz ennyi enerigát beletenni a szoptatásba. Nyilván vannak előnyei, de mondhatod azt, hogy nektek ez összességében nem éri meg. Szoptatsz, amennyit gondolsz, aztán kiegészítesz tápszerrel, és lesz, ami lesz, elapad vagy nem. Azért szerintem hosszú távon, ha sikerül túllépni ezeken a nehézségeken, kényelmesebb a szoptatás, érdemes küzdeni érte. De ha te nem így látod, nem muszáj.
Bimbóvédőnél előfordulhat, hogy nem kap elég ingert a mell. Megpróbálhatod, hogy megy-e nélküle, hátha, de semmiképp ne erőltesd az elhagyását. Nekünk 4 hónapon keresztül kellett, akkor sikerült fokozatosan elhagyni.
Esetleg a hordozókendőt megkötheted karikás kendő szerűen (simán kötsz rá egy csomót, hogy hurok legyen, én egy sálat vetettem be a célra). Úgy, hogy tudjál szoptatni vele. Akkor ki tudnál menni vízért, wc-re, esetleg valamit enni is... Mondjuk egy nagy palack vizet meg a nasit érdemes a szoptatós fotel mellé készíteni. Meg olvasnivalót, esetleg kézimunkát, telefontöltőt stb. stb. Ettől még a házimunkával nem fogsz haladni, ez igaz.
Nekem az a megérzésem, hogy valaki kicsi elcsúszás lehet a háttérben. Néhány tipp, hogy mi okozhat gondot:
- Számotokra nem kedvező póz
- Bimbóvédő akadályoz
- Cumizavar (ha kapott tápszert cumibóp vagy van cumija van). Ennek az elkerülésére a legjobb a svéd itatópohár vagy cumisüvegből még a Medela Calma, ami elfogadható szoptatás mellett.
- Növekedési ugrás
- Túl sok volt az inger (hangok, fények stb)
- Nincs elég tejed (ennek is lehet millió oka: kevés folyadék, nem eszel, stresszelsz)
- Lelki oka is lehet.
A legjobb, ha egy normális szoptatási tanácsadóval konzultálsz. Az lll.hu oldalon kaphatsz online segítséget. Nagyon aranyosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!