Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Egész napom szoptatással...

Egész napom szoptatással tellik, mit tegyek?

Figyelt kérdés
1 hónapos a lányom. Eleinte alig volt tejem, ezért tápszert kapott, akkor aludt és evett, de mióta szoptatok (3 hete), 2-2 és fél órákat cicin van, és nappal 2x alszik 3 órát, azon kívül mindig cicin lenne. Szinte semmilyen itthoni feladatomat nem tudom ellátni, fekszem egész nap, és ez lelkileg nagyon megvisel. Tudom ez lenne a dolgom most, csak hogy szoptassak, de kezdek belebolondulni ebbe.
2022. szept. 5. 14:34
1 2 3 4 5 6
 21/52 Derjaderja ***** válasza:
62%

Lepasszolni. Nekem 6 hónapig csak szopiztak a gyerekeim, es utána is hosszan, de sose volt időm feküdni.

Hazajöttem, kellett tolni az itthoni feladatokat. Segített a párom, de azért az alapokat (főzés, kistakarítás, mosas-teregetés egy része, nagyobb gyerek amikor már ketten voltak) nekem el kellett látni kezdettől.

Jó az iszsz meg tényleg van növekedési ugrás, amikor többet szopiznak, de ne legyen már hibas aki nem fekszik egész nap szoptatva 4 héttel a szülés után, vagy fekszik szegény, de kiakadt és megoldast keres.

"Manapság" - a mi szüleink még 3 óránként 20 percet szoptattak. Stopperrel. Nekem 2019-ben mellesleg ezt a tanácsot adta az egyetemi klinikán a nővér (nem fogadtam meg, csak mondom).

2022. szept. 5. 22:08
 22/52 anonim ***** válasza:
18%
Oké nekem elég volt ez a magasröptű intelligens beszélgetés.Milyen eleinte,mikor még csak 4 hetes?6-8hét alatt állna be a kereslet kínálat.Lesz@rom.Adjál tápszert akkor.Még ellés meg cicikézés.Neked valami nincs rendben odabent.Gondolkodj el rajta miért kell mást sértegetned ismeretlenül.
2022. szept. 5. 22:13
 23/52 anonim ***** válasza:
87%
10 hónapig szoptattam. Nekem sose állt be a kereslet-kínálat. Sőt,állandóan tejkővel szenvedtem. Olyankor egy csepp sem jött se fejővel,se szopival. Csak duzzadt a cici. Aztán kijött a tejkő és ömlött a tej. Ez úgy hetente volt az elején. Persze biztos valamit nem csináltam jól. Egyeseknek (nekem is),azért nehéz döntés tápszerre átállni,mert folyton azt hajtogatják,hogy az anyatej a legjobb,szentségtörés abbahagyni a szoptatást. És teherbeesés előtt nem mindenkit világosítanak fel a lehetséges problémákról,ezért van némelyikünk megilletődve egy fellépő problémától. Ja és ez az "ellettél" tényleg gáz. Nem illik ismeretlenül sértegetni embereket. Szerintem.....
2022. szept. 5. 22:27
 24/52 anonim ***** válasza:
37%

Ha éhesnek látod a gyereked, akkor szoptass többet. Az anyatejet azzal tudja a kisbaba magának szaporítani, ha szopik. Egy-két nap nonstop szoptatás jelentősen növeli a tejmennyiséget. Az a baj ezzel, hogy rendkívül irritáló az ilyen alkalmakat kibírni. Engem legalábbis nagyon frusztrált már hogy folyton mellen volt a növekedési ugrásokkor. (3 és 6 hetesen, aztán 3 hónaposan, aztán 6 hónaposan vannak növekedési ugrások) De megoldottam, neteztem, olvastam, pihentem és ettem ittam szoptatás közben, meg filmeztem.

Egyébként teljesen normális az is, ha a babák folyton szopnak, pláne ha első baba. Az én gyerekeim az első három hónapban este hattól legalább tízig folyton cicin voltak. Volt amelyik ezt váltogatta az üvöltéssel, pár perc cicin és üvöltés. Teljesen normális ez is, napközben túltelítődik ingerekkel, este vezeti le a feszkót. És még ezek a csöppségek szokják a méhen kívüli életet és az anyamell nagyon nagy biztonságot jelent ebben az adaptációban. Nem gondolom hogy kifejezetten élvezni lehet mindig a szoptatást, különösen ha egy nagy szopási hajlandósággal rendelkező gyermeket dob a gép, de egy kényelmes helyen szinte fekve szoptatni, az lehet pihentető. És ha más dolgot csinál az ember, akkor ki lehet bírni. Hordozási tanácsadó meg tud tanítani kendőben szoptatni. Illetve a babát is hozzá lehet szoktatni a hordozáshoz, hogy megszeresse, illetve megtanulja hogy nem csak az anyamellen lehet megnyugodni és nem csak az ad közelséget. De egy egyhónapos baba még kicsi, gyakorlatilag az a legfőbb dolga hogy cicin legyen és növekedjen. Ez hétről hétre javul majd, használd ki a pihenést.

2022. szept. 6. 04:43
 25/52 anonim ***** válasza:
38%
Oké 24-es.Neked volt problémád Egyébként én sem azt mondtam,hogy mindenáron csak szoptatni lehet,csak akartam,hogy tudja,hogy az eleje másnak sem egyszerű,de utána általában könnyebbé válik,és ne adja fel rögtön,mert valószínűleg bele fognak jönni.Igazábol ott futottam lukra,hogy a kérdező valójában tapszerezni akár,csak kifogásokat keres,indokokat arra,miért nem jó neki.Ez meg tök felesleges,mert szíve joga így dönteni,csak akkor nem kell kérdezősködni,a másikat sárba döngolni,hanem azt kell mondani otthon a gyerek orvosnak,hogy nem vagyok hajlandó szoptatni,írjon tápszert.Ettől sem lesz rossz anya,senki.Én sem mondtam ilyet.Megértem azt is,ha valaki egyáltalán nem akar szoptatni mert semmi jogom helyette dönteni.Csak itt sem ez volt a kérdés.Az meg hagy legyen már a saját véleményem,hogy ha valaki gyereket vállal, akkor ha van lehetősége akkor szerintem minimum megpróbálhatja a gyermekágyi időszakban szoptatni.Na mindegy!Én biztos rosszul vagyok bekötve,elvégre csak elleni tudok.Aki meg ilyen kifejezéseket használ,meg politikát csinál abból,hogy kinek hány gyereke van,az meg mintaanya.F@sza értékrendet ad át a gyerekének.Gratulálok!
2022. szept. 6. 07:26
 26/52 anonim ***** válasza:
59%
Amúgy meg ha az én szövegértésem 0, akkor a tiétek mi?Nem fekszik egész nap,túloz.Nappal 2x alszik 3 órát a gyerek.Ennél több szabadidő egy újszülött mellett mi kellene még?Abban a 2x 3 órában nem lehet elvégezni 2 felnőttre a háztartás rendbetételét?Mit kell ott csinálni,hogy nem végez a feladatával?A szoptatás alatt meg lehetne pihenni,olvasni,tv-t nézni, utána úgysem lesz ezekre idő.De mindegy is tényleg.Igazábol támogatókat keresett tápszerezés mellé,amit meg is talált.Csak közben meg volt olyan is,aki nem azt írta amit gondolt,az meg le lett hordva.Kérdező!Ne legyél akkor gyáva,menj el a gyerek orvoshoz,mondd meg hogy nem szoptatsz tovább,és írass tápszert.Probléma megoldva.
2022. szept. 6. 07:39
 27/52 anonim ***** válasza:
61%

Az itt leírt technikát kipróbálhatod:

[link]

Az a lényeg, hogy szoptatás közben, mikor már nem hallod a nyeléseket, esetleg el is aludt a baba, akkor a fejéshez hasonló mozdulatokkal kiválthatsz még egy tejleadó reflexet, vagy többet. Így több tej megy a babába, ráadásul több a sűrű, zsíros részből, és a mell is jobban kiürül, fokozódni fog a termelődés. Nekem sokszor így sikerült jóllakatni a kisfiam, és akkor magától is elengedte a cicit és le tudtam tenni.

De az is opció, hogy ha te nem akarsz ennyi enerigát beletenni a szoptatásba. Nyilván vannak előnyei, de mondhatod azt, hogy nektek ez összességében nem éri meg. Szoptatsz, amennyit gondolsz, aztán kiegészítesz tápszerrel, és lesz, ami lesz, elapad vagy nem. Azért szerintem hosszú távon, ha sikerül túllépni ezeken a nehézségeken, kényelmesebb a szoptatás, érdemes küzdeni érte. De ha te nem így látod, nem muszáj.

2022. szept. 6. 09:32
 28/52 anonim ***** válasza:
76%

Bimbóvédőnél előfordulhat, hogy nem kap elég ingert a mell. Megpróbálhatod, hogy megy-e nélküle, hátha, de semmiképp ne erőltesd az elhagyását. Nekünk 4 hónapon keresztül kellett, akkor sikerült fokozatosan elhagyni.

Esetleg a hordozókendőt megkötheted karikás kendő szerűen (simán kötsz rá egy csomót, hogy hurok legyen, én egy sálat vetettem be a célra). Úgy, hogy tudjál szoptatni vele. Akkor ki tudnál menni vízért, wc-re, esetleg valamit enni is... Mondjuk egy nagy palack vizet meg a nasit érdemes a szoptatós fotel mellé készíteni. Meg olvasnivalót, esetleg kézimunkát, telefontöltőt stb. stb. Ettől még a házimunkával nem fogsz haladni, ez igaz.

2022. szept. 6. 09:37
 29/52 anonim ***** válasza:
67%

Nekem az a megérzésem, hogy valaki kicsi elcsúszás lehet a háttérben. Néhány tipp, hogy mi okozhat gondot:

- Számotokra nem kedvező póz

- Bimbóvédő akadályoz

- Cumizavar (ha kapott tápszert cumibóp vagy van cumija van). Ennek az elkerülésére a legjobb a svéd itatópohár vagy cumisüvegből még a Medela Calma, ami elfogadható szoptatás mellett.

- Növekedési ugrás

- Túl sok volt az inger (hangok, fények stb)

- Nincs elég tejed (ennek is lehet millió oka: kevés folyadék, nem eszel, stresszelsz)

- Lelki oka is lehet.

A legjobb, ha egy normális szoptatási tanácsadóval konzultálsz. Az lll.hu oldalon kaphatsz online segítséget. Nagyon aranyosak.

2022. szept. 6. 16:23
 30/52 anonim ***** válasza:
82%
Szoptatási tanácsadó. Megéri, tényleg. Segít ha szoptatni akarsz, segít, ha mégis úgy döntesz, hogy tápszer vagy vegyes legyen. Az ibclc.hu-tól hívj fel valakit.
2022. szept. 7. 12:46
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!