Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek miert szoptat...

Szerintetek miert szoptat egyre kevesebb anyuka mostansag? Es ha szoptat is, max 6 honapig.

Figyelt kérdés
A kisfiam 20 honapos es szopizik. Egyre többször hallom a környezetemben, h feleslegesen csinalom, nem er semmit, szoktassam le stb stb. Nem igy terveztem, de latom h ez a mindene. Megnyugvast jelent szamara. Regen ez nem is volt kerdes, valahogy termeszetesebb volt, hogy az anyukak szoptatnak akar oviig is (nem azt mondom h egy ovodas gyerek az anyja mellen logjon allandoan). Ez ma miert tünt el? Ismeröseim közt mar mindenki abbahagyta.

#Szoptatas 1,5 eves
2021. márc. 18. 16:17
1 2 3 4 5 6 7
 41/61 anonim ***** válasza:
96%

A helyzet az, hogy statisztikailag egyre többen szoptatnak világszinten, de még így se éri el az 50%-ot.

Téves, hogy régen természetesebb volt hosszan szoptatni. Fejlett társadalmakban, különösen az utóbbi 100-150 évben az anyákra több teher hárult, hamarabb vissza kellett menniük dolgozni, illetve eleve dolgozni kellett menniük. Hamarabb elkezdték a hozzátáplálást, hogy minél rövidebb ideig kelljen biztosítani a donortejet (más anya tejét) vagy egyéb alternatív tápokat (fejlett tápszerek híján zabból vagy rizsből készült italt például).

A tápszer megjelenésével is sokat bonyolódott a helyzet. A nők örültek, hogy végre egy az anyatejjel közel egyenértékű(nek tartott) valamivel etethetik a babájukat. A tápszerreklámok elhitették már a kezdetektől, hogy ez egyenértékű, egészséges alternatívája a szoptatásnak - holott akkor még közel sem voltak ennyire fejlettek, mint ma. Sok kultúrában még napjainkban is státuszszimbólum a tápszer: anyagi jólét bizonyítéka, hogy valaki meg tudja vásárolni. (Akárcsak régen a szoptatós dajkák.)

Napjainkban a tápszer összetétele már valóban egyre megbízhatóbb alternatívája a szoptatásnak, valamint a mellet a szexualitáshoz kötjük, nem a baba táplálásához. A tápszerek könnyen elérhetőek, míg a szoptatástámogatás a legtöbb szülészeten is bőven hagy maga után kívánnivalót.

Személy szerint én is hiszek abban, hogy mindenki saját maga döntése, hogy táplálja a babáját - csak lehessen ez valódi döntés. Ne azért legyen vége, mert félreinformálták az anyát, illetve nem kapott megfelelő segítséget, amikor fájdalmat tapasztalt vagy kétségei voltak.

A legtöbb magyar nő (több mint 90%) megkezdi a szoptatást és szeretné szoptatni a babáját. Úgy nem lehet megfontolt döntést hozni, ha az ember nem készül a szoptatásra, nem ismeri meg a szoptatás előnyeit és hátrányait, a tápszer előnyeit és hátrányait. Nem ismeri a sikeres szoptatás és az elegendő anyatejtermelés feltételeit (és jeleit, hogy tudják, elég a tejük), a fájdalommentes mellrehelyezés módját, nem tájékoztatják (vagy nem hiszi el, hogy létezik) a cumizavarról, nem ismerik fel a baba lenőtt nyelvét, stb. Arról nem is beszélve, hogy egy traumatikus szülés után még mennyivel nehezebb helyzetből indul egy édesanya.

Ha ezeket ismeri valaki, tudomásul veszi, onnantól kezdve felnőtt emberként, a saját gyerekéről és a saját életéről dönteni az ő joga és kompetenciája. Senkinek semmi joga nem lenne beleszólni ebbe magánemberként.

2021. márc. 19. 15:09
 42/61 anonim ***** válasza:
91%
Számomra az volt a legrosszabb, hogy mindenki, de szó szerint mindenki a szoptatással nyaggatott. Még meg sem született a gyerekem, de már csak ekörül forgott minden. Kaptam 100 könyvet róla, védőnő, orvos az lll.hu-t sulykolta, volt már 3 tanácsadó telefonszámom. Teljesen el lett véve a kedvem tőle, mire odaértem teljesen megundorodtam az egésztől, pedig nem erre készültem. Senki, de senki nem fogta fel, hogy hagyjanak már békén vele, olvasok utána és ha kell kérek segítséget, de csak nyomták az arcomba. Közösségi felületen is az összes reklám szoptatás volt. Kórházban még próbálkoztam és segítettek is, de komolyan addigra annyira rámerőszakolták az egészet, hogy mire hazamentünk már volt otthon tápszer. Ez sokaknak megint nem tetszett, pedig én úgy érzem, ha békén hagytak volna nem így jártunk volna. Mikor barátnőmnek elmondtam, még egy 4. tanácsadó is felkeresett miatta, pedig nem akartam, el is zavartam. Nekem ez a magánügyem lett volna, intim dolog, de tönkretették.
2021. márc. 19. 16:32
 43/61 anonim ***** válasza:
2021. márc. 19. 19:32
 44/61 anonim ***** válasza:
59%
Mert nem mindenki szeret szoptatni és nem mindenkinek fér bele egy 2-3 éves gyerek szoptatása. Ráadásul vannak olyan anyák, akik tudnak is gondolkodni és nem a WHO után mennek, mint szentírás.
2021. márc. 20. 10:16
 45/61 anonim ***** válasza:
10%
De mit kell mindig a WHO-t felhozni? 😱 Én egyáltalán nem a WHO miatt szoptatok pl.
2021. márc. 20. 15:48
 46/61 A kérdező kommentje:
Latom kiragadtatok a lenyeget. En sem a WHO miatt szoptatok!!!!!!
2021. márc. 21. 20:40
 47/61 anonim ***** válasza:
50%

Ne is törődj ezekkel az emberekkel kedves kérdező. 😁

Szoptass nyugodtan, ha te azt szeretnéd. Kit érdekelnek mások? Te meg ennyi erővel mondhatnád, hogy húú te csak eddig szoptattál? Jó gáz anya vagy, csak ennyit tettél meg a gyermekedért?! Na látod, ez oda vissza működik. Mindenkinél lehet valamit találni, amivel bele lehet állni

Másik, hogy itt annyi "megmondóember" van, főleg ebben a topicban. Úgy vettem észre, hogy javarészt csak fikázzák és lepontozzák az embert. De ha ettől valakinek boldogabb lesz az élete, akkor tegye csak meg. 😉

Szerintem egy másfél éves szoptatása még simán belefér. A férjem 3 éves koráig szopott. Na attól már halnék meg. 🤣 A legjobb, ha az ember talál egy középutat, ami neki és a babájának is megfelel.

2021. márc. 22. 07:57
 48/61 anonim ***** válasza:
58%
#47 De hát ő kezdte 😂 Maga a kérdés egy ítélkezés volt.
2021. márc. 22. 08:04
 49/61 anonim ***** válasza:
51%

A kérdező meg is tette, hogy megszólt másokat, akik nem szoptatják a gyereket 20 hónapos korig. Amúgy meg nehogy már abban mérjük az anyaság fokmérőjét, hogy ki meddig szoptatott. Attól, mert valaki nem szoptat, lehet többet is tesz a gyerekéért, mint a nagy szoptatás nácik.

2021. márc. 22. 09:01
 50/61 anonim ***** válasza:
74%

Engem nem érdekel ki meddig szoptat, magánügy. Arra értettem, hogy ha a való életben (tehát nem itt, virtuálisan) valaki beszólogat neki a szoptatással kapcsolatban, akkor ő is nyugodtan vágjon valamivel vissza, amitől hátha az illetékes észhez tér és többet nem firtatja a témát.

Amúgy ledegradáló a szoptatás náci, tejcsárda, csecs kifejezés használata.

2021. márc. 22. 09:20
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!