Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » A szopis tájékoztatás egy...

XStefix kérdése:

A szopis tájékoztatás egy szélmalomharc?

Figyelt kérdés

Lányok, most nekem kéne egy kis bíztatás... :-S

Csak a mai napon legalább 3 olyan kérdésre válaszoltam, ahol a baba méregetése paráztatta be az anyukát, valószínűleg teljesen indokolatlanul.. Kicsit elszontyolodtam. :( Szakmai szemmel nézve is borzasztó, hogy ennyi anyukát ijesztenek meg ezzel a hülye méricskéléssel. A francért ez a mániájuk az eü-söknek! Ha tudnák, mennyi szoptatást hiúsítanak/nehezítenek meg ezzel. És akkor a méregetés (és a pontos hízás) még csak 1 ilyen "kötelező" feladat, aminek meg kell felelni..

A szakma meg utána kínlódjon csak azzal, hogy elmagyarázza az (aggódó és szkeptikus) anyukáknak, hogy mennyi NORMÁLIS jelenség van a baba fejlődésében, amin nem kell rögtön padlót fogni. Hogy mennyire összetett a dolog és hogy a gyereket egészében kell nézni. Hogy az egyik vagy másik tényező kiemelése még nem elég ahhoz, hogy valaki elkárogja magát, hogy vészhelyzet van.. Komolyan, néha olyan kiábrándítónak tűnik az egész, pedig én még csak tanulom. :(((

2010. júl. 26. 16:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

egyetértek a 17:47-tel.

De írtam az az lején, hogy nmagamnak összehasonlításként méregettem, és kb. 1 hónap múlva már tudtam, hogy na szopi, na ennyi kb, most többet evett , biztosan nő.(ritkán kevesebbet) stb.

Más anyuka sosem érdekel(t). Az én gyerkőcöm egy éves korában sem járt, "csak" 13 hónapos korától. Kevesen vagyunk, azt hiszem mi "csinálomasajátösztöneimalapján" anyák. Nem kell elhinni, hogy másnak már 2 hetesen mászott a babája, vagy 6 hónaposan már beszélt. (extrém példák)

Egy a lényeg: a baba 90%ban legyen kiegyensúlyozott, mosolygós, aktív, csibészke...és akkor nem igazán van gond.

2010. júl. 26. 17:58
 12/20 anonim ***** válasza:
Nem szélmalomharc és ne add fel! Saját példámból tudom, milyen kárt okozhat egy rossz tanács a szoptatásnál, amit lehet, hogy éppen "szakember" ad. Nekem hetente vinnem kellett az első babámat mérésre, mindig 15 dkg-ot hízott. Egyszer azt mondta a védőnő: szedjek valami tejserkentőt, mert szerinte kevés a babának a tej (noha a fejlődése kielégítő volt). Úgy beparáztam, én kis hülye, 2 napig egyfolytában arra gondoltam, mi van, ha tényleg... 3. nap reggelre el is ment a tejem. Kínkeservesen hoztam vissza (állandó mellre helyezés, fejés, stb.). Akkor döntöttem el, hogy inkább nem hallgatok többet a védőnőre. A Kismamát olvasgattam, abból merítettem erőt. 21 hónapig szoptattam. A másodiknál már nem méricskéltem, nem néztem órát, csak a pelusokat figyeltem és a babámat. 24 hónapig szopott. Ha csak egy embernek segítesz is, hogy anyatejjel táplálhassa a babáját, már megérte. :)
2010. júl. 26. 18:15
 13/20 anonim ***** válasza:
Én is szakmabeki vagyok és teljes mértékben átérzem a helyzetedet.Nagy a nyomás a mamákon nekem is van egy 5 hós babám és mégis beparáztattak a legelején de arra hagyatkoztam amit tanultam és megnyugodtam és egy nagy tanulság hogy a valóság soha nem úgy alakul ahogy a nagykönyvben le vannak írva.Sajna nagyban hibásak a mamák is akik felállítottak egy versenyt hogy kinek milyen?mekkora?miért?miért nem olyan mint az övé??Szóval igen egy szélmalomharc sajnos.
2010. júl. 26. 19:22
 14/20 anonim ***** válasza:

az én babám szerintem 10 naposan nem 10-et hanem mérhetetlen mennyiséget szopott. Aztán kicsit később már 40-et 60-at és ezzel hízott havonta összeségében 1kg-ot. Első babás anyukaként zokogtam, kórházban tápszert írtak, egy kedves orvos barátnőm mondta az ő lánya sem evett mérhető mennyiséget, ne mérjem ne tápszerezzem szoptassam.

a kisebb rögtön a 3. napon 30-at evett és aztán 100-at is és hízott havonta fél kg-ot.

Mindkettőnél kitartottam, nem méricskéltem, nem paráztam vagyis dehogyisnem életem legboldogabb napja volt január 12 mert mindketten akkor lettek hat hónaposak és onnantól már tudtam nem a szoptatáson múlik az életük, ehetnek mást is. (mert eddig csak anyatejet kaptak) Erre nem ettek csak kóstoltak még egy jó félévig (egy üveg kaja 3 nap volt a menü)és végül is szopiztak a nagy 17 hónapos a kicsi 22 hónapos koráig.

2010. júl. 26. 20:44
 15/20 anonim ***** válasza:

Engem is úgy engedtek el a kórházból a csecsemősök, hogy méregessem mindenképpen, mert nagyon sokat fogyott a kórházban, és biztosan nem jól helyezem mellre. (Gondolhatjátok, mennyire elvették az önbizalmam) Hazajöttünk, és itthon derült ki a védőnő észrevételével, hogy a babámnak le van tapadva a nyelvféke, és ezért nem tudott szopizni a kórházban. Dokink felvágta, már aznap 40-50-eket szopott a babám. Kb még 2 hétig méregettem, és amikor láttam, hogy szépen fejlődik, elhagytam a mérést. Így most már 1x mérem egy héten, heti 15-20 dekákat hízik.

Szerintem is sokszor paraanyukákat csinál a mérleg. Nincs átlag baba, mindegyiknek más az igénye, sőt ugyanannak a babának egy napon belül is más- más igénye van, főleg hogy napszaktól függően más az összetétele a tejcsinek is. Gondoljatok bele, mi sem eszünk minden étkezésnél ugyanannyit, akkor ők miért tennék?

2010. júl. 27. 08:53
 16/20 anonim ***** válasza:

én otthon szültem, így nem volt, aki okosakat mondjon a szoptatásról, magamra hallgattam.

3. nap még nem volt tej, és a babám se akart szopizni, adtam neki babavizet kiskanállal. 4. nap beindult a tejem, őt meg mintha odateremtették volna, úgy szopizott. amikor csak akart, de kb. 3 óránként kérte ő is. max. 2 hétig ha fejtem, 1-1 alkalommal naponta, nem lett mellgyulladásom. védőnő persze hozott mérleget, minden evés után mérjem, de csakis meztelenül. és hogy mennyit kell ennie és mikor és büfiztetni kell eddig és addig... hát én ugyan le nem vetkőztettem napi 200x a gyerekemet, mert utálta, elég volt pelusozáskor meg fürdéskor. napi 1x mértem, és amikor sikerült a babámnak mínuszba ennie magát, akkor mértem utoljára.

még első babás anyaként is meghallom a gyerekem sírásán, hogy éhes, vagy más miatt sír, ehhez nem kell szakember!

persze most is alultápláltak minősül a gyerekem, mert 71 cm és csak 6,5 kg, tegyük hozzá én is és apja is magas, vékony emberek vagyunk...

szóval én magamra hallgatok ebben is, mint minden más gyereknevelési témában. amit az ösztönöm súg! eddig bevált!

2010. júl. 27. 10:22
 17/20 anonim ***** válasza:

Engem ma ez a kérdés akasztott ki, más téma, de szoptatással kapcsolatos:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szopta..

2010. júl. 27. 12:57
 18/20 anonim ***** válasza:

Sok anyuka is hibas hogy nem tud szoptatni.Nem jarnak utanna a dolgoknak meg szules elott.

A baratnom tipikus pelde erre.Meg terhesen felhivtam a figyelmet hogy meg most olvasson nezzen utanna a dolgoknak.Megadtam jo info cimeket.Nem nezte meg.Multkor hivott hogy keves a tej.Mondtam ne adjon neki teat,cumit stb,de mindent ugyan ugy csinal sot mar tapszerrel potol.

En az ilzen hozzaalast nem ertem.

2010. júl. 27. 17:08
 19/20 anonim ***** válasza:

Nem vagyok egy nagy szopi- ligás, de a belinkelt kérdés igen durva.

És még vki fel is van pontozva, hogy ő látta a tv-ben hogy ez így van...

Atyaég! Tényleg nem tudják, hogy az anyatej konkrétan nem olyan cukrot tartalmaz,ami a fogaknak káros??

Sőt, szerintem (bár nem kóstoltam) de inkább kesernyésebb. Nézzük csak a cukros kóla meg ilyen lötyiket, a cukros létől csak még szomjasabb az ember...akkor valószínű hogy a természet cukorral teli anyatejet 'alkotott"....ÁÁÁ, tépem a hajam.....

2010. júl. 27. 20:09
 20/20 anonim ***** válasza:
Szélmalomharc. Valóban az. Még a kórházi dolgozók sincsenek normálisan tájékoztatva. Én padlót fogtam, amikor megláttam, hogy az újszülött babámat cumisüveggel itatják a szülészeten. Megkérdeztem miért. Hát, mert sírt. Akkor talán be kellett volna hozzám hozni szopni. Ez volt első éjjel, akkor mindenképp elviszik a babát nálunk. Második-harmadik éjjel bezzeg hiába könyörögtem, hogy segítsenek elaltatni, akkor már nem az ő dolguk volt. Lett is bajom a szoptatással egyébként, nem kizárt, hogy az ő cumisüvegük miatt.
2010. júl. 27. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!