Újabban miért szoktatják ilyen későn bilire a gyereket?
Nővéremnek van egy 1,5 éves gyereke és egyelőre nem akarja bilire tenni, mert hogy a fejlődésnek nem tesz jót, ha túl korán teszik rá. Nem tudom, hogy ez ténylegesen így van-e, ő ezt mondta.
Anyukám viszont (és több rokonunk is a saját gyerekeiket) már 1 éves korunk körül rászoktatott bennünket és tudtommal nem lett ebből bajunk.
Nem baja lesz a gyereknek a korai bilire ültetéstől, csak éppen teljesen felesleges stresszforrás. A régi gyerekek sem voltak arra képesek 1 éves korukban, hogy jelezzék, hogy pisilni vagy kakilni kell, majd a megfelelő ideig visszatartsák. Anyáink ezt úgy csinálták, hogy fél-egy óránként bilire ültettek minket, mindenféle trükköt bevetettek, hogy rajta maradjunk, majd ha volt eredmény - ami ennyi idősen abszolút nem volt még tudatos! -, leszállhattunk, és nyugodtan játszhattunk egy darabig, amikor is kezdődött az egész előről. Létezett olyan bili, ami elé korlát volt téve, hogy ne tudjon a gyerek felállni róla, elvetemültemm anyukák esetleg a kiságy rácsához kötözték a gyereket bilistül. Amellett, hogy baromi sok időt elvett ez az egész móka, még az is vele járt, hogy a gyerek, ha épp nem ültették időben bilire, mindent öszepisilt-összekakilt.
A módszer pszichológiai hatásaiban men mennék bele, mert nem értek hozzá, de az tény, hogy így nagyon könnyen kialakult a gyerekben az a rossz beidegződés, hogy a bili/vécé arra való, hogy ott órákig üldögéljünk és szórakozzunk. Hány olyan felnőtt ember van, aki csak úgy képes elvégezni a nagydolgát, hogy fél órára bevonul a klotyóba a reggeli újsággal! Persze, ez nem tragédia, csak nyilvános helyen - tábor, osztálykirándulás - nehezen kivitelezhető. Az én fiam 3,5 éves koráig pelenkába kakilt, ami nem átlagos és a legkevésbé sem ideális, viszont amióta leszokott róla, egy perc alatt elintézi az egészet a vécébe. Örülök, hogy legalább ezzel nem lesz problémája a későbbiekben.
Bocs, ha kicsit hosszúra sikeredett az írás, talán sikerült megválaszolnom, hogy miért szokás manapság várni vele. De akár a nővéredet is megkérdezheted, ő miért csinálja így.
Az jut ilyenkor az eszembe, hogy a Kérdezőnek és az utolsó válaszolónak biztos nincs gyereke és úgy könnyű okosnak lenni.
Én is korán szobatiszta lettem, ettől függetlenül nem érzem hogy baj, hogy a kislányom "csak" 2,5 évesen lett szobatiszta. Ha lesz gyereketek, ültessétek rá már 1 évesen és verjétek büszkén a melleteket, hogy ti milyen ügyesek vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!