Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan lehet 3év körüli...

Hogyan lehet 3év körüli gyereket visszaszoktatni arra hogy önállóan elaludjon?

Figyelt kérdés
Van mese és/vagy éneklés aztán ha kijövök, sírás, kérdések, kifogások, szemtelenkedés, ugrálás... stb :( Pár hete csinálja, nem értem :(
2013. nov. 13. 21:01
 1/9 anonim ***** válasza:
24%
Egyedül hagyni, határozottan megmondani, hogy most már alvás. Ha nem használ,k akkor kaphat egyet a fenekére. Ez általában beválik. (Persze, nem minden este)
2013. nov. 13. 21:09
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de ezen már (sajnos) túlvagyunk. Kértem szépen, kértem hangosan, mondtam határozottan, de sírás a vége.... meddig hagyjam sírni... ?!
2013. nov. 13. 21:13
 3/9 anonim ***** válasza:

Biztosan nem egyszerű a helyzet.

Sok esetben hallottam olyan módszerről, hogy mesehősöket hívtak segítségül a szülők. Én is ezt szeretném majd alkalmazni, ha szükség lesz rá. Kisfiam most 1,5 éves.

Dackorszakban, cumiról leszoktatáskor, bilire szoktatáskor jól jöhet ez a módszer.

A Te esetedben valahogy úgy csinálnám, hogy megmondanám neki, hogy ha ügyesen lefekszik és alszik, akkor reggelre az álomtündér hoz neki egy apró ajándékot, amit a párna alá vagy ágy alá rejt. Kisfiúknál kisautó, kislányoknak apró műanyag ékszer vagy valami kis apróság, ami esetleg felkelti az érdeklődésüket. Fontos, hogy ne nagy dolog legyen, de azért örömet okozzon. Nem cél, hogy a szülő ebbe belerokkanjon anyagilag. :) Ez mehet így pár napig, majd emelni kell a tétet: "az álomtündér látta, hogy milyen ügyes vagy, és azt mondta, hogy csak akkor hoz legközelebb ajándékot, ha már kettőt aludtál, de akkor valami sokkal szebb meglepetést küld!"

Lehet emelni a napokat, s ha ez nem oldja meg a helyzetet, még mindig lehet mondani: "az álomtündér most a Mikulással küldi az ajándékod". - és akkor a Mikuláscsomag lesz, amit kap. :)

Ez csak egy ilyen pszichológiai ötlet, a gyerekek szeretik a mesevilágot. Ki is lehet nekik kicsit színezni, el lehet mesélni hogy is néz ki egy álomtündér, hol él, stb.

Remélem mielőbb megoldódik a helyzetetek!

2013. nov. 13. 21:40
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem maradsz olyankor ott vele? Valami oka csak van annak, hogy hirtelen nem mer egyedül maradni. Könyörgöm, nem robot.
2013. nov. 13. 21:41
 5/9 A kérdező kommentje:

Ez nagyon jó ötlet, köszönöm ... :) Mindenképpen meg fogom próbálni, remélem segíteni fog :)

Többször ott maradtam Vele tovább - vagy elaludt vagy folyamatosan beszélt, magyarázott hiába mondtam, hogy aludni kell. Reggel kelni kell időben, mert megy oviba én meg dolgozni- nem késhetek el. Meg voltunk más okból pszichológusnál és Ő mondta, hogy meg kell tanulniuk egyedül elaludni. Én is ezt érzem helyesnek.

2013. nov. 13. 22:14
 6/9 anonim ***** válasza:

én csak a ossz példát tudom leírni. nálunk is 3 évesen kezdődött, most 4 éves. egy rémálom minden este. ma is fél órája dőlt ki, 8kor tettük le a mesekönyvet, tehát 2 óra...

és bent vagyok, simogatom, összebújunk, de vagy 100x kijön, mindig kitalál valamit...

szerintem határozottnak kell lenni és nem engedni neki. talán ha elkezdi akkor csak 1-1 percre bemenni míg megnyugszik és kijönni, majd úja vissza ha megint sír...

épp a héten voltam gyerekpszichológusnál és azt mondta, velem van a baj, én rontottam el, kb. 3 alkalommal kell mennem hozzá beszélgetésre (ezek fél órásak) és addigra megoldódik, tehát ha minden igaz 3 hét múlva csoda fog történni :D

amúgy nálunk az a legnagyobb baj, hogy reggel korán kelünk és egész nap fáradt, nyűgös, péntekre már táskás a szeme, de akkor is 1,5-2 óra az elalvás. szóval nálunk tényleg túl ment azon a határon, hogy egyedül póbálkozzak, de majd ha gondolod, megírom mit tanácsoltak és hogy alakult :)

2013. nov. 13. 22:31
 7/9 A kérdező kommentje:
Nagyon örülnék, ha leírnád hogy mit mondott a pszichológus! :) Én nem szeretném ezt csinálni egy évig... remélem tud majd segíteni Nektek is :)
2013. nov. 14. 07:12
 8/9 anonim ***** válasza:

2-es vagyok.

Meglepetten olvastam, hogy a pszichológus szerint Anyuka a "hibás". Ilyet kijelenteni pusztán a hallottak alapján szerintem kicsit erős. Ha ott lenne veletek 1-2 este, és látná, hogy mi zajlik a családban ilyenkor, mikor kezdődik és hogyan zajlik a vacsora, a fürdetés, a lefekvés, az altatás (?), na akkor talán megérteném, ha azt mondaná, hogy itt bizony Anyukával van gond.

Ne értsetek félre, ezt nem a gyermek ellen, hanem inkább Anyuka mellett mondom.

Amúgy ha már szóba kerültek az esti rutinfeladatok: nálunk egy időben az volt a gond, hogy sok volt a vacsora, nehezen emésztette, ezért nem tudott elaludni. Mondani ugye nem tudta, csak forgolódott, felkelt, mozogni akart. Szóval lehet ez is a gond, hogy túl sok, vagy épp túl kevés a vacsora. Lehet, hogy épp azért nem alszik, mert még éhes.

Nagyobbaknál még meg lehet próbálni egy kis szabadtéri rohangálást az esti órákban, vagy ha nagyon hideg van, akkor egy kis táncos torna bent, majd utána egy jó meleg fürdő levendulás fürdetővel. Tehát: jól lefárasztani - majd egy jó kis lazító, álmosító fürdőt venni. Elalváskor meleg tej vagy tea. A tea inkább fahéjas vagy kamilla ízesítésű legyen, a gyümölcstea felpezsdítheti. :)

Ha muzikális a család, a zene is segíthet. Halász Judit és társai, de a mi rokonságunkban van pl. egy pici, akinek a komolyzene jön be. :) Létezik babazene is, direkt altatáshoz való. Amikor várandós voltam, a Rossmannben vettem egy duplalemezes CD-t 900 Ft-ért. Az altató zenék inkább csak hangok. Szélzúgás, szívdobogáshoz hasonló effektek, megcifrázva néha 1-1 kedves babakacajjal, játékok kedves zenével. Tényleg nagyon meditatív, nyugtató.

Szóval vannak praktikák. Nálunk pl. volt időszak, amikor kisfiam kizárólag apa hangjára aludt el. Ezek szerencsére csak 5-6 napos periódusok voltak, gondolom a fogzás lehetett akkor a nem alvás oka.

2013. nov. 14. 11:56
 9/9 anonim ***** válasza:

Az én kislányom három éves. Az elalvás nálunk is kész rémálom volt. Vagy én, vagy az apukája voltunk benn a szobájában és vártuk, hogy elaludjon. Nálunk az volt a probléma, hogy nem akarta, hogy kimenjünk, fogjuk a kezét, meséljünk, ha csak megmoccantunk, azt hitte, hogy ki fogunk menni, jött a nyekergés, hogy "még maradj benn", stb. Két és fél éves korára egészen egyszerűen meguntuk, hogy másfél-két óráig tart, mire elalszik, addig áll a házimunka, mosogatás, vasalás, pakolás, nincs semmi sem. Ha egyikünk benn volt vele és a másikunk akárcsak a WC-re ment el, felkapta a fejét és kommentálta, hogy anyu ezt csinál, apu azt csinál, stb., ezzel is csak az elalvási ideje húzódott. Úgyhogy sajnos amíg az egyikünk altatott, a másikunk a hálószobában csendben, sötétben várakozott. Elegünk lett.

Úgyhogy drasztikusan változtattam és egyik nap megmondtam neki, hogy pár nap múlva az lesz a menetrend, hogy: vacsora, fogmosás, pisi, egy mese, fejed a párnára és alszol, én vagy apu pedig pár perc múlva kijövünk. Ezt elismételtem pár napig, naponta elég sokszor, mindig visszakérdeztem, hogy na akkor hogyan is lesz esténként? Erre szépen válaszolta, hogy: vacsora, fogmosás, pisi, egy mese, fejem a párnára és alszok.

Na eljött a nap, hogy el is kezdjük, pont így lett a menetrend és onnantól kezdve max. fél órára lecsökkent a hercehurca, de olyan is van, hogy pár perc múlva már ki is jövünk. Amin változtattunk, ami eddig nem volt, hogy halkan megy valami nyugtató kis gyerekzene, amin beállítjuk, hogy mondjuk 30 perc múlva kapcsoljon ki a magnó magától, mire lemegy a harmc perc, általában már ő is alszik. Nem mellesleg, ahogy otthagyjuk, éljük az esti életünket, vasalok, elpakolok, beszélgetünk párommal, mosogatok, és úgy tűnik, hogy valahogy megértette, hogy neki a saját ágyában a helye, amíg mi mást csinálunk. Eddig működik.

Persze vannak napok, amikor még kikérezkedik egy bónusz WC-re, vagy ha lejárt a zene, akkor kiszól, hogy még kér zenét, de alapvetően az ágyában van.

Nem mondom, hogy mindenkinél működhez ez a több napon át tartó rákészülés, felkészítés, én sem hittem, hogy a lányomnál beválik, mert amúgy elég akaratos és kicsit nehezen is kezelhető, de eddig (kb. fél éve) működik.

2013. nov. 14. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!