Hogy kell elkezdeni a bilire szoktatást?
Kisfiam 2 és fél éves. Pisinél nem szól, kakánál néha utána jelzi. Ma kisgatyában volt bent pelus nélkül, földre pisilt. Anyukám gyorsan rá akarta ültetni a bilire, de ő megharagudott a bilire és elkezdett sírni, úgyhogy megint elraktam.
A leszoktatásnál meg kell várni, hogy a pisinél is szóljon? Ő még nem beszél, csak szavakat mond.
Ti hogy kezdtétek a leszoktatást?
Sose szabad erőszakkal ráültetni a gyereket a bilire. Lehet hogy anyukád jót akart, de a fiad hirtelen nem tudta miért kell ez, közben folyik a pisi is, nem ismeri a bilit és evidens, hogy tart tőle és sírva fakad. Gondolj csak bele.
Én úgy kezdtem, hogy amikor már elbújt kakilásnál, vagy pucéran látszott, hogy figyeli, hogy most fog jönni, elővettem a bilit és megkérdeztem, hogy rácsücsül-e. Nem kötöttem össze a pisiléssel. Volt hogy játszott, mesét olvastunk és közben azon ült. Amikor egyszer valahogy pisi is ment bele, örültünk és játék lett a szemében.
A fiam 3 éves korában kb 3 óránként pisilt. Ilyenkor megkérdeztem, hogy ráül-e, bólogatott hogy igen, vitte a játékát, aztán hopp, meglepődött, hogy pisil is. Nekünk így működött. Aztán amint erősödött benne a pisilési inger ismerete, bugyit kapott, néha bepisilt, átöltöztünk, tovább játszott és egy hét alatt sikerült előre szólnia és baleset mentesen szobatisztává válnia.
A gyerekek általában nem félnek a bilitől, csak zokon veszik, hogy nem értik meg a szülők, hogy még tartogatni akarja a pisit, kakit. A szülői parancsolgatás, erőlködés miatt próbál a gyerek kifogásokkal élni a pisilés, kakilás ellen. pl. beleköt a gyerek a bilibe.
Ha tudja a gyerek mi az a pisilés, kakilás és mire való a bili, hol találja, hogy kell használni, akkor nem kell feleslegesen nyaggatni. Ha rendetlenséget csinál azt kell szóvá tenni. Hogy tudja a gyerek mi a fontos lényeges. Meg kell egy kis szabadság a gyereknek, nem lehet minden mozdulatát megszabni, hogy mit csináljon. Hagyjuk, hogy játékos gyerek lehessen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!