Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tegyek, hogy jobban...

Mit tegyek, hogy jobban bízzon bennünk az örökbefogadott kicsink?

Figyelt kérdés

6.5 éves állami gondozott kislányt fogadtunk örökbe. Az lenne a problémám, hogy nagyon- nagyon félős a kislány. Azt mondták az intézetben, hogy már elvették egy családtól, mert terrorizálták és bántották. Tudom, hogy ezért félős, de hogyan segíthetnék neki, hogy kicsit bátrabb legyen?

Nincs több gyerekünk, őt azért fogadtuk örökbe, mert nem lehetett saját. Nagyon helyes kislány, értelmes, jólelkű, segítőkész egyébként, de ha hirtelen felállok például, akkor már öszzerezzen vagy elszalad. Türelmesek vagyunk vele, a férjem is, és én is.

Mi harmincas éveinkben járó pár vagyunk, és a kicsi egy éve van nálunk. Azt hittük, idővel javulni fog, de még csk nagyon kicsi javulást látunk. Félek, nem bízik bennünk. Mit tegyek?

Köszönöm a válaszokat

2010. jún. 1. 16:11
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
100%
hát szerintem sok türelem és esetleg egy pszichiáter
2010. jún. 1. 16:16
 2/39 anonim ***** válasza:
100%
szerintem is a türelem. beszéljetek hozzá sokszor kedvesen, esetleg próbáljatok meg leülni és elmagyarázni neki valahogy hogy nem kell semmitől félnie (bár nemtudom egy 6 éves kislánynál ez mennyire használ-egy próbát azért megér)
2010. jún. 1. 16:22
 3/39 anonim ***** válasza:
100%
mi még előtte állunk ennek,valamivel kisebb kislányra várunk,de erre is felkészültünk lelkileg,hogy egy bántalmazott,bizalmatlan kicsi kerül hozzánk. ugyan eddig azt gondoltam,egy év elég lehet a bizalom kialakításához,de úgy tűnik,ti vagytok az ellenpélda.a pszichológus beválhat,de igazán biztos,hogy csak a szeretet fog segíteni a problémátokon. a kisebbik cicánk is rettegős volt,amikor a tenyésztőtől hozzánk került,mert ott bántották,azt hittük,sose fogad el bennünket,mindentől halálra rémült és fújt. nála ez három évig tartott,most már tökéletes a bizalom,kiterülve fekszik a szoba közepén. sokáig hiába próbálkoztunk mindennel,aztán egyik napról a másikra elkezdett hozzánk bújni,meg sírni utánunk éjszaka. tudom,hogy nem pont ugyanaz a kettő,de valamennyire edzésben vagyunk ezáltal.
2010. jún. 1. 16:25
 4/39 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Sokszor megöleltem már, minden nap, minden egyes percben, mikor elhalad mellettem kap puszit, simit, vagy megölelem, és nem tudom nektek leírni milyen hálás a kis arca olyankor és mondja is hogy "Xy (a neve) nem fél a Saci nénitől" ez is kicsit rosszul esik, hogy Saci néninek meg Misi bácsinak szólít minket, de talán majd egyszer lehetünk mama és papa... nem eröltetem. Ez is kicsit fura hogy harmadik személyben emlegeti magát. Gondoltam már orvosi segítségre, de félek, megijedne tőle. Van cicánk nekünk is, őt nagyon szereti, de szívszorító, mikor a cicához beszél így, hogy "xy- nak azt mondta anya, hogy felmegy az égbe, neked mondott ilyet anyukád?" (A kislány 3 éves volt, mikor meghalt az anyukája, apukája pedig sose kereste)
2010. jún. 1. 17:07
 5/39 anonim ***** válasza:
100%
Ne félj, az orvostól nem fog megijedni, ilyen esetben viszont valószínűleg csak ő tud segíteni, mivel a kislány sajnos lelkileg sérült. Nem egészen normális, hogy ennyire fél, de inkább az, hogy saját magát harmadik személyben szólítja. Vigyétek el gyeremek pszichológushoz, ártani nem fog. Sok sikert
2010. jún. 1. 17:26
 6/39 anonim ***** válasza:
89%

édes Istenem!! ilyenkor azért elgondolkozok azon, mennyire sok jó ember van még a Földön, olyanok is, mint Ti!! akik ennyire vártak egy kicsi lányra, hogy szerethessék és családot adhassanak neki!! össze szorult a szívem, ahogy olvastam ezeket a sorokat... nekem megadatott, hogy saját gyermekem lehessen, szerető férj, anyagi biztonság és hálás is vagyok ezért minden nap!!

nagyon örülök, hogy vannak még ilyen jó emberek, mint Te és a férjed!!

a kérdésedre válaszolva: szerintem csak a türelem segíthet!! az orvostól valószínűleg megrémülne, azt hinné, azért küldtétek oda, mert más mint a többi gyerek. biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz lehet, de esetleg leültethetnétek beszélgetni, hiszen már nem kis baba és elmondhatnátok neki, hogy Ti nem olyanok vagytok, mint az előző "családja"!!

kívánom, hogy minél előbb eljön az életetekben az a nap, amikor Anya és Apa lehettek, nem pedig néni vagy bácsi. KITARTÁS!!

Ági

2010. jún. 1. 17:31
 7/39 anonim ***** válasza:
100%
1. jaj, tényleg annyira szívszorító lehet, de szerintem kitartással meg fog bennetek bízni....vannak jó orvosok, szerintem sokat segítene, csak egy kis beszélgetés, nem valami nagy agyturkászásra gondolok, rajzoltatja őt, meg vannak módszerek, h feltárja ami a kis lelkében van......egy év egyébként szerintem még nem olyan sok......sok sikert nektek, hamarosan érezni fogja ő is h végre jó helyre került!!!
2010. jún. 1. 17:37
 8/39 anonim ***** válasza:
92%
Érdemes lenne keresni egy jó pszichológust aki ért a gyerekek nyelvén. Ez olyan a gyereknek, mint egy beszélgetős néni. Nem fehér köpenyes és még kedves is. Szegénykém öt és fél éve alatt megtapasztalta a poklot. Meghalt az egyetlen lény akihez kötődött és aki őt szerette. Ő ott meg is rekedt, ott maradt. A gyászt sem dolgozta fel, ráadásulolyan családhoz került ahol nem segítettek neki. Ha újra önmaga lenne az fájna. Akkor szembe kellene néznie mindazzalami vele történt.Öt és fél éves és eddig nagyon sok rossz érte. Ezt nem lehet egy év alatt meggyógyítani segítség nélkül. Pszichológus segíthet neki megérteni és feldolgozni mindazt ami vele történt és segít kinyitni a kaput a kis lelkéhez. Örülök, hogy ez a kislány olyan szülőket kapott amilyeneket megérdemel. Akik törődnek vele és szeretik. Nem utolsó sorban pedig elfogadják olyannak amilyen. Sérülten, kiszolgáltatottan. Sok idő kell amég rájön, hogy most már nincs mitől tartania. Nem ütitek meg és nem viszitek vissza, hanem hozzátok tartozik. Csak továbbra is mond el neki, hogy mennyire jó, hogy veletek van, mert pont ilyen kislányra vágytatok mint ő.
2010. jún. 1. 17:39
 9/39 anonim ***** válasza:
99%
Utolsónak teljesen igaza van. Ez a kislány sajnos megjárta a poklot is és nem tudja feldolgozni édesanyja halálát. Az Ő érdekében forduljatok szakemberhez, mert magától nem fogja tudni megoldani és ezért bennetek sem bízik, így ti sem tudtok neki segíteni.
2010. jún. 1. 17:59
 10/39 anonim ***** válasza:
100%
Fordulj vele orvoshoz. Nem kell neked odavinned. Van rá mód hogy az orvos menjen hozzátok látogatóba. A kicsinek nem kell tudnia hogy doki a látogató. Így nem fog szorongani a dokitól és korrektebb a diagnózis. A kicsinek pszichiáter és pszichológus is kellene. Valószínűleg kaptok egy komplex diagnózist (összetett több feladatot, ellátást igénylő) de a lényeg az lesz hogy időre van szüksége és szeretetre. Ebben asszem nincs hiány. Sok sikert.
2010. jún. 1. 19:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!