10 éves fiam állandóan elégedetlen. Soha semmi nem elég jó. Mit tegyek, hogy megelégedjen azzal ami van? Így állandóan boldogtalannak látom.
Ezt nevezik érzelmi zsarolásnak az én fiam is be-be próbálkozott.
Én leültem és elbeszélgettem vele szépen és komolyan, hogy nincs oka elégedetlennek lenni mert vannak nála nehezebb helyzetben élő gyerekek akik örülnek, ha meleg étel van az asztalon stb...
Valami miatt rossz a gyermek közérzete, ezért ilyen elutasító. Lehetséges, hogy valamit "lever" rajtatok, persze, a saját értékítélete szerint, ami lehet nagyon téves, hiszen ez az értékrend még fejletlen. Feltétlenül ki kellene faggatni erről jó hangulatban, a megfelelő alkalmat megragadva egy meghitt beszélgetésre.
Valami nincs rendben a családban, úgy vélem, és, kérlek, ezt ne vedd sértésnek, hiszen semmit sem tudok Rólatok fiad viselkedésén kívül. A gyermek magatartása mindig a család életének tükre, azzal együtt, hogy természetesen más hatások is érik őt. Történt-e olyasmi életének első tíz évében, ami nagyon megviselte? De az is lehet, hogy az egész család alapállása az elutasítás, a kritikusság, anélkül, hogy ennek tudatában lennétek. Erre, ha lehet, ne válaszold, hogy hát hülyének nézlek-e Benneteket. Csak arra biztatnálak, hogy gondolkodjatok el mélyen, találjátok meg a gyermek viselkedésének okát, mit hibáztatok el vele kapcsolatban? A bajok gyökerének keresését mindig elsősorban magunkban érdemes kezdenünk, aztán, megnyugodhatunk, ha vizsgálódásunk alapján kiderül, vétlenek vagyunk.
Indulatos szavaid, ahogy itt reagáltál, több mint érzékenységről, inkább békétlenségről beszélt. Tényleg érdemes nagyon mélyen elgondolkodni a családotokban uralkodó hangulatról, ez is ezt bizonyítja.
Ha lehet, ne vedd bántásnak mondataimat. Hidd el, ez a szándék távol állt tőlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!