Nektek beválnak ezek az új nevelési elvek?
Goldmund, még nem láttam a kérdező kommentjeit, amikor elküldtem. Csak a kérdésben foglaltakra válaszoltam, nem tudhattam, hogy ilyesmikből miatt vannak a viták.:-)
Azt gondolom, hogy az alap az, hogy partneri viszonyban vagyunk a gyerekkel, nem alá-fölé rendeltben, egyik irányba sem. Ahogy nő, úgy rugalmasan formálódik a partnerség is, kicsi gyereknél nyilván sokkal inkább a szülő akarata érvényesül, de valami kis tere akkor is van a gyereknek is. Én is rengeteg nevelési, gyermekpszichológiai könyvet olvastam annak idején, vannak hasznos praktikák bennük, de az egésznek az alfája és omegája ennyi. Nekem legalábbis bevált.:-)
5-ös
67%-os, lehet, hogy félreértettél. :D
Amikor azt írtam, hogy: "Ötös írása: kicsit szigorú vagy.", akkor nem az 5. válaszadót (téged) gondoltalak szigorúnak, hanem a kérdező hozzáállását annak kapcsán, amit az ötös számjegy leírása körüli konfliktusban tett.
Megpróbálom még egyszer megfogalmazni:
Tehát a kérdező reakcióját az ötös számjegy írása kapcsán kialakult konfliktusban kissé szigorúnak érzem. Én, a kérdező helyében, inkább értékeltem volna, hogy miután megmutattam neki a könyvben, belátja, hogy tényleg úgy kell.
És mondom: meglepődtem, hogy a kérdező ilyen esetben büntetésben gondolkodik. Bennem nem merült volna fel.
Nekem is a fejemhez vágta párszor...egy ideig igen,meg akartam mindenben felelni,aztan felkerestunk egy szakembert,aki kívülről látott minket..es bizony kiderült,hoyg ez volt a baj..nem adtunk keretet a gyereknevelesnek..
Konkret szituid,en siman hagyom ures tesztat enni,de volt már,hogy vacsora nélkül fekudt(ek) le..nos,hadd ne mondjam,azota vacsoraznak(5 es 3 evesem van)nem volt se veszekedes,se bunti,egyszeruen megmondtam,hogy nem kell enni,de akkor a reggeli a kovetkezo étkezés...5kor keltünk másnap,de azota sem fordult elo tobbet ilyen..
Te is azt csinalod valoszinuleg,amit en..tulreagalod a dolgokat..
Nálunk egy evig ment a huzavona,hogy nwm akar oviba menni,ha ott volt,semmiben nem vett részt..na ennek is véget vetettunk,szabalyok vannak,valasztasi lehetoseg nincs..kell es kesz,nincs babusgatas,patyolgatas...most ez igy elsore baromi ridegnek tűnhet,de ennek jelenleg "terapias" celja van,es működik...megkapta azokat a hatarokat,amire szüksége volt..nem szoktam büntetni(csak olyanert,ha egymast ütik,stb)tenyeket szoktam közölni es tartom is magam hozzájuk.pl. esti altatas"utolsó puszi es kijovok" es nem megyek vissza meg 20olelesre,"ha nem eszel,ekkor es akkor van a kovetkezo kaja" "ha nem jo ez a ruha,akkor kiveszem a szekrenyedbol es elviszem,mert csak a helyet foglalja"stbstb
Nagylányod keresi a határokat, de nam találja, mert nem adsz neki. Légy határozott. A szülői szeretet nem azt jelenti, hogy mindent ráhagysz.
Étkezés: ha nem eszi meg, következő étkezésig nincs nassolás. Hús elutasítása: 1-2 alkalommal nem probléma, de ha rendszeresen teszi, az fegyelmezett étkezést kíván. A húst nem pótolja az üres spagetti. Nem vagyok vegetáriánus, de aki az, az komolyan figyel arrra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyen be a szervezetéte. Az én lányom is nagyon válogatós. Ha rajta múlna kekszeken élne. Nyilván nem hagyom, fejlődő szervezet, megfelelő tápanyagokra van szüksége, amit a kitkat és társai nem tartalmaznak. De még a kalács és kakaóscsiga sem.
A fiam szintén 7 éves elsős, 2 hónapos a húga. Párszor már mondta ő is, hogy senki sem szereti, pedig minden reggel puszival - simogatással ébresztem (még néha mellé is bújok megölelgetni).
Ő is szokott feleselni, kötekedni (csak azért is ellent mond). De határozottnak kell lenni és következetesnek. Neki elég, ha csak figyelmeztetem (max. 2szer kell szólni). Nyugodtan büntess, attól nem lesz lelki sérült, de legalább tudja, hogy vannak határok.
Az is sokat segít, hogy napjában többször elmondom neki, hogy szeretem, puszilgatom, simogatom. Reggel is úgy engedem be a suliba, hogy puszi, ölelés, szeretlek. Végig integetünk, puszit dobál míg be nem megy.
Megyek érte, puszi, ölelés. Itthon is többször. Esti lefekvés, szintén.
Az étkezést ebben az esetben pont tényleg nem értem. Miért ne ehetne üres tésztát. Vagy tegyél rá neki sajtot, tejfölt, diót, grízt, amivel megenné (teljesen mindegy, hogy spagetti tészta).
Az 5ös számjegy írása. Hmmm... a kutya sem nézi, hogy írja le, csak 5ös legyen. Ezt mint tanító írom neked. Gondolom, hogy úgy írja, hogy egy vonallal húzza meg, fentről kezdve, nem pedig ahogy mi tanultuk és ahogy hivatalosan kell, hogy először lefelé a szárát, pocak, majd a kalapját. A fiam is úgy írja, hogy a kalapnál kezdi. Szépen írja így is, meg sem mondaná senki, hogy nem "hivatalosan" írja. A matek nem írás. Írásban kell szabályosan írni a betűket, hogy meg tudja tanulni normálisan (másodikban már ez sem lesz lényeg, csak hogy tudjon írni), mateknál az a lényeg, hogy az számjegy legyen. Ha a kettesnek pl. nem hullámzik az alja, vagy a hetesnek a teteje, vagy alulról felfelé írja, pont tök mindegy, ha az kettes és hetes.
Első 2 hétben a fiam is menzás volt, de miután nem evett, így jobbnak láttam hazahozni délben. Nem iskolaotthonos, hanem napközis osztályba jár, így elhozhatom órák után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!