Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogy maradjak nyugodt? Iszonyú...

Hogy maradjak nyugodt? Iszonyú lelkiismeret furdalásom van.

Figyelt kérdés

4 gyermekem van, közülük egy autista, egy hiperaktív, a legkisebb lányom hercegnőnek érzi magát, és soha nem fogad szót, a 2 éves fiam meg mindent csinál, amit nem szabad, pl kályhát kinyitja, mikor forró, ablakból leugrál, késsel hadonászik. Nem, a kést nem éri el, de felmászik. Minden ilyen dolog már a szekrény tetején van, de mászik. A 9 évesemnek kb 5 percenként vannak dührohamai, a 8 évesem meg pörög, szaladgál egész nap. Minden napos a tányértörés, ablak üveg törés, ruha szétszaggatása, égési sérülések. Itthon megbolondulnak, máshol nagyon illemtudóan, nyugodtan viselkednek. Itthon adják ki magukból.

Már önmagában ez kicsinálja az idegeimet, de erre jönnek a párkapcsolati, egészségügyi, anyagi problémák, és ez megy egy éve. Akkor költöztünk, és minden rosszra fordult.

Iszonyat lelkiismeret furdalásom van, sokat kiabálok velük, és mintha nem tudnák egy percre sem megnyugodni. Mindig érzem, hogy feszült vagyok.

Sosem mozdulok ki, csak a napi hajtás itthon, programokon ( gyerekek különprogramjai), sosincs egy perc szabadidőm, fodrásznál 4 éve nem voltam. Ha nődokihoz megyek, a 2 évest is vinnem kell. Nincs segítségem, nincsenek a közelben sem rokonok, sem barátok.

Hogyan tudnám kevésbé felhúzni magam? Hogyan tudok megnyugodni? Szerintetek irassak nyugtatót? Az segítene?

2015. dec. 19. 20:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

alvásidőt kell nyújtani

aludj többet.

lehet banálisan hangzik, mégis egy varázsütésre jobb idegeid lesznek.

2015. dec. 19. 20:56
 2/13 anonim ***** válasza:
Pároddal hogy vagytok? Ő mennyit segít a gyerekek körül? Nekünk is az utolsó 1-2 évben volt nehéz időszakunk, költözés, sok munka, egészségügyi és ebből fakadó anyagi problémák, itthon 3 dackorszakos gyerek, segítség nincs. Nálunk az segített, hogy férjemmel sikerült átbeszélni a dolgainkat, és mindketten igyekszünk változtatni, egymást támogatni.
2015. dec. 19. 21:02
 3/13 anonim ***** válasza:
73%
Nem kellett volna ennyi gyereket vállalni, pláne a sérült mellé. .. Na mindegy. Nyugtató nem kellene, max recept nélküli gyógynövény cucc, plusz egy bébiszitter akire rá lehet bízni őket időszakonként, amíg kikapcsolodsz
2015. dec. 19. 21:10
 4/13 A kérdező kommentje:
Ő egyáltalán nem veszi ki a részét a gyerekekből, sem a háztartásból. Sosincs itthon. Az alváshiányt én is érzem.
2015. dec. 19. 21:11
 5/13 A kérdező kommentje:
Sajnos csak 2 éve tudjuk, hogy autista. Elég későn derült ki. Sokára jutottunk el a megfelelő orvoshoz. Én a 3.után elkötettem magam, valamit viszont elszúrtak, így lett még egy. Igen, amúgy érzem, hogy túlvállaltam magam. Itt nem találok bébiszittert. Majdnem a szlovák határnál lakunk, itt erre nincs lehetőség, kerestem már hirdetés útján, facebookon is.
2015. dec. 19. 21:15
 6/13 anonim ***** válasza:
87%

Pedig az lenne a megoldás, hogy valami segítséget szerezzetek, hogy egy kicsit kikapcsolhass.

Így saccra a pákapcsolat is azért nem megy jól, mert "arra már nincs időd-energiád", pedig az a legfontosabb. A gyerekek felnőnek, kirepülnek, akárhogy is alakul, ti meg ott maradtok magatoknak.

Ha 9 évesen derült ki az autizmus, akkor feltételezem, hogy valami enyhébb spektrumú. (Nemrég tolmácsoltam egy autisták szüleinek rendezett konferencián, kicsit beleláttam, bár személyesen nem vagyok érintett). Úgyhogy ennek meg örülni kell, meg annak is, hogy kiderült, mert így lehet fejleszteni-foglalkozni vele.

Nyilván a többi gyerek is azért "kattant meg", mert érzik a Te feszültségedet, és közben mindegyik próbálja felhívni magára a figyelmet, hogy megkapja azt a törődést, amire szüksége van.

Én a helyedben a férjemmel ülnék le beszélni. BIztos ő is megérti, hogy ahhoz, hogy minden jobb legyen, a Te terheidet csökkenteni kell valahogy.

Nem tudom anyagilag hogy álltok, de ha nem pocsékul, akkor addig nem nyugodnék, amíg szereznék valakit a háztartásba.

Olyat nem tudsz csinálni, hogy mindegyik gyereket egy másik családba "kölcsön adod" egy hétvégére? Barátok/ismerősök csak vannak.

És akkor lenne egy pihenős hétvége, akár a férjeddel kettesben, ha el tudok menni valahová, akkor az a legjobb, de még otthon a lakásban is jobb kettesben, mint mindig együtt az összes gyerekkel. (Tapasztalat, bár nekünk csak három van. :) )

A nyugtatót nem tartom jó ötletnek, az csak elindít egy lavinát, aminek pszichiátria lehet a vége, nincs értelme.

Átmenetileg teákat ihatsz, bár itt a legfontosabb az okok megszüntetése, tartós változtatás az életeden.

Legjobbakat Neked, és keresd az utakat, addig ne nyugodj, amíg nem sikerül!

2015. dec. 19. 23:01
 7/13 anonim ***** válasza:
69%

És még egy ötlet, próbálj meg valamit tenni minden nap, amit csak magadért teszel.

Pl. leülsz egy kávéval 5 percre, és az alatt semelyik gyerek kívánságait /szükségleteit nem teljesíted.

És ha van módod, valami sport. A sport sokaknak segít a feszültség levezetésében. Pl. fuss esténként 20 percet a szabadban, vagy ilyesmi.

2015. dec. 19. 23:04
 8/13 anonim ***** válasza:
Nyugdíjas néni, munkanélküli ismerős? Nem feltétlenül kell szakképzett bébiszitter.
2015. dec. 20. 06:41
 9/13 A kérdező kommentje:
Hát igen, teljesen igazatok van, csak anyagilag is pocsékul állunk. Majd márciustól lesz jobb, mert hétközben nek lesz itthon gyerek, mind oviban, suliban lesz. Sajnos itt tényleg nem sok embert ismerek, de talán itt az ideje kapcsolatokat építeni. Igyekszem. Köszönöm a tanácsokat, megfogadom.
2015. dec. 20. 08:15
 10/13 anonim ***** válasza:
Akkor a munkavallalas is egy opció. Kiszqbadulsz az otthoni taposo malombol plusz pénzügyileg is jobb kesz
2015. dec. 20. 08:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!