Tudom nagyon sokan kérdeznek ilyet de kíváncsi lennék mi a véleményetek a leirtakról? Autista vagy nem?
Sziasztok.
25éves anyuka vagyok!
Van egy 2éves kislányom.
Egyszer már kérdeztem ezt de nem irtam le mindent részletesen így megpróbálok mindent leirni hogy tudjátok válaszolni.
Szóval van egy öcsém aki súlyosan autista.
A félelmem ezért van.Vannak a lányomnak furcsaságai.
Leírom Mik azok.
Pl:van 1dolog amihez túlzottan ragaszkodik ,de csak egy.
Sorbarakosgatja a játékokat ,viszont rendesen is játszik velük,örömében repked,sokat szalatgál,Még nem beszél csak pár szó az amit mond pl:anya,mama,baba,inni,enni,aggyá,nem.
Nem bólogat a fejével hogy igen vagy nem.
Mutogatni az ujjával nem rég kezdett el.utasításokat is most kezdett végrehajtani de nagyon jól haladunk.
Szemkontaktus van,szeret ölelgetni puszilgatni,szereti a gyerekeket a társaságot.
Szereti a mesét a tv ben,érti is hogy miről szól.
Érzelmeket kimutat mert ha pl van a mesében olyan hogy sírnak benne akkor ő is sírni kezd mert annyira sajnálja.
Nagyon hisztis akaratos és öntörvényű.
Szeret rajzolni,mesekönyvet nézegetni,megeteti a babáját,kirakja a kirakóst,építőkockázik.
Ha mondom neki pl hogy hol a buborékfújód?akkor rohan és már hozza is.
Utánozni is nemrég kezdett.
Az elmúlt 1-2hónapban nagyon sokat fejlődött.
Még nem szobatiszta,pohárból most tanul inni de ügyesen próbálkozik
Nagyon okos kislány.
Csak ezek az autisztikus tünetek....
Néha azt érzek kutya baja néha pedig hogy autista.
Szerintetek autista lenne?
Vagy csupán csak ilyen?
Vagy esetleg enyhe asperger?
Vagy ADHD?
Foggalmam sincs
Azt ne mondjátok hogy vigyem neurológushoz mert már voltunk,öszintén szolva sokat nem értünk vele mert még kérdezni sem kérdezett,majdnem összevesztünk vele és még bunkók is voltak.
Annyit mondtak hogy nem gondolnák hogy autista lenne a gyerek,de van hajlama rá.
Köszönöm aki elolvassa és válaszol
Bocsi hogy hosszú lett de csak így tudtok válaszolni ha mindent leírok.
Ja amúgy mindent előbb csinált előbb forgott előbb felült mint az átlag és már 10hósan ment.
A # 19 válaszadó által írtakra egy másik példa: ismerek egy olyan esetet, amikor egy kislány Waldorf-iskolába járt, maximálisan elfogadó közegbe, nem voltak tanulási nehézségei, jól beilleszkedett a közösségbe. Mégis kamaszkorára súlyos szorongásos és depressziós tüneteket kezdett el mutatni, ezért került pszichológushoz, majd pszichiáterhez. Itt derült ki, hogy magasan funkcionáló autista. Korábban fel sem merült, nem volt jelentősége annak, hogy a kislány más, mint a kortársai, de ő maga kamaszként elkezdte érzékelni a másságát, és mivel nem kapott rá kézzelfogható magyarázatot, ezért szorongott, depressziós lett. Szóval nem játék a diagnózis, illetve annak a hiánya! Nem szabad a szerencsére bízni! Ha valaki auti, akkor fontos, hogy ő maga, és a környezet is tisztában legyen az ebből fakadó sajátosságokkal, mert az önelfogadásban is nagyon fontos!
Az autizmus egyáltalán nem tragédia, csak a neurotipikusok számára ijesztő. Ha autikat kérdezel - olyanokat, akik tisztában vannak a saját másságukkal -, akkor rájössz, hogy ők bizony szeretnek autisták lenni, és nem akarnak mások lenni. Az identitásuk része az autizmus. Temple Grandin azt mondta, hogy ha lenne egy gomb, ami egycsapásra megszüntetné az autizmusát, ő bizony nem nyomná meg! Kérdeztem a lányom, hogy ő hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez, és kimondottan megijedt: "Anya, ugye nincs ilyen gomb? Ugye nem tudom véletlenül megnyomni?!"
Az pedig, hogy a környezet nem elfogadó, egyszerűen nem igaz. Te vagy az, aki nem tudod elfogadni az autizmust, és ezt vetíted ki a környezetre is.
Én SOHA nem tapasztaltam semmiféle ítélkezést, megbélyegzést, kirekesztést a környezet részéről, max. furcsállják a lányom viselkedését, de ha megismerik az okot, akkor kivétel nélkül mindenki pozitívan viszonyul hozzá. Idegenek, ismerősök egyaránt. Az ovistársak, osztálytársak részéről sem volt soha probléma, a szülők részéről sem.
A környezetnek fogalma sincs, hogyan viszonyuljon az autizmushoz, ezért tőlünk, érintettektől lesik el a viszonyulást. Ha azt látják, hogy ez valami iszonyú tragédia, akkor sajnálkozni és félni fognak. Ha azt látják, hogy nem problémaként, hanem urambocsá' pozitívumként is meg lehet élni, úgy, hogy a gyermekem "különleges" a mássága miatt, akkor ők is így fognak viszonyulni hozzá. Ismétlem: SOHA, SEMMILYEN negatív élményem nem volt még a gyermekem autizmusa miatt a környezet részéről, csakis támogató, elfogadó viselkedést tapasztaltam!
# 22: Az autizmus nem azt jelenti, hogy különc, hanem komoly idegrendszeri eltérésekkel jár, amik az élet számos területén megnyilvánulnak.
És még speciális iskolákba sem kell járniuk. A művész sulik pedig az autik egy részének teljességgel alkalmatlanok, ahhoz az autik többsége túlságosan racionális, az elvont dolgokkal nem tudnak mit kezdeni.
Szóval információmorzsák alapján ne próbálj véleményt formálni, inkább ismerd meg alaposabban ezt az állapotot, és utána próbálj érdemi véleményt kialakítani.
Na igen de az sem mindegy hogy hol lax.
Itt pl kiközösítik és úgymond sajnálattal néznek rád.
Ráadsul a szülők nem engedik játszani a gyerekeiket a kicsit "másabb" gyerekekkel.
Szóval egyeltalán nem mindegy hogy milyen helyen laksz.
Te szerencsés helyen laksz ezek szerint.
Vidéken élek, faluban, itt nem tapasztaltam kirekesztést.
Iskolába viszont nagyvárosba jár a gyermekem, ott sem tapasztaltam kirekesztést.
De ha ezen múlna, akkor én simán költöznék a gyermekem érdekében.
Egyébként igazatok van de nagyon Félek.
Tudom jobb lenne ha elvinném kivizsgáltatni de annyira Félek a választól hogy egyszerűen nemtudom elmondani.
Biztosan vannak olyan autik akik tényleg nagyon okosak és nincs velük azért annyi gond,viszont sajnos én öcsém mellett nőttem fel aki akit annyira súlyosan érint az autizmus hogy Nála súlyosabb már nincs is 😢
Társult hozzá értelmi és szellemi fogyatékosság is illetve szívbetegség.
Szóval meglehet érteni hogy rettegek mert előttem csak ez az egy példa van.
Nem ismerek másik autistát.
Ezért Félek.
A másik hogy itthon senki hallani sem akar róla mert szerintük hülye vagyok és bemesélem.
Holott valami van a háttérben érzem,az anyai megérzés ilyenkor nem csal.
Nem feltétlen autizmus de valami baj szerintem van.
Hisz még nem beszél.
Rettegek ettől is hogy nem fog beszélni.
Illetve orvosok terén is rengeteg rossz tapasztalatunk van 😢
Ilyen háttérrel teljesen érthető a félelmed. De kérlek vedd elő egy picit a józan pasazti eszed is.
A félelmed fogja eldönteni, hogy autista-e vagy sem?
Ha autista, akkor nem fog kiderülni?
Ha nem viszed el vizsgálatra, akkor nem derül ki, hogy autista?
Ezek eléggé gyermeki gondolkodásra utalnak és a félelmed miatt kárt okozol a gyermekdnek, mert elesik a fejlesztéstől a szenzitív időszakban.
Ha nyelvi zavara van önmagában, akkor is elesik a fejlesztéstől, ami később tanulási zavarhoz vezet!
Az ember a gyermekét nem válogatja, hanem kapja és kellő alázat kell ahhoz, hogy el is tudja fogadni.
A félelm pedig a "sötét oldal kapuja" (star wars):)
Olyan, mint az öcséd nem lesz a leírtak alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!