Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Tudom nagyon sokan kérdeznek...

Tudom nagyon sokan kérdeznek ilyet de kíváncsi lennék mi a véleményetek a leirtakról? Autista vagy nem?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

25éves anyuka vagyok!

Van egy 2éves kislányom.

Egyszer már kérdeztem ezt de nem irtam le mindent részletesen így megpróbálok mindent leirni hogy tudjátok válaszolni.

Szóval van egy öcsém aki súlyosan autista.

A félelmem ezért van.Vannak a lányomnak furcsaságai.

Leírom Mik azok.

Pl:van 1dolog amihez túlzottan ragaszkodik ,de csak egy.

Sorbarakosgatja a játékokat ,viszont rendesen is játszik velük,örömében repked,sokat szalatgál,Még nem beszél csak pár szó az amit mond pl:anya,mama,baba,inni,enni,aggyá,nem.

Nem bólogat a fejével hogy igen vagy nem.

Mutogatni az ujjával nem rég kezdett el.utasításokat is most kezdett végrehajtani de nagyon jól haladunk.

Szemkontaktus van,szeret ölelgetni puszilgatni,szereti a gyerekeket a társaságot.

Szereti a mesét a tv ben,érti is hogy miről szól.

Érzelmeket kimutat mert ha pl van a mesében olyan hogy sírnak benne akkor ő is sírni kezd mert annyira sajnálja.

Nagyon hisztis akaratos és öntörvényű.

Szeret rajzolni,mesekönyvet nézegetni,megeteti a babáját,kirakja a kirakóst,építőkockázik.

Ha mondom neki pl hogy hol a buborékfújód?akkor rohan és már hozza is.

Utánozni is nemrég kezdett.

Az elmúlt 1-2hónapban nagyon sokat fejlődött.

Még nem szobatiszta,pohárból most tanul inni de ügyesen próbálkozik

Nagyon okos kislány.

Csak ezek az autisztikus tünetek....

Néha azt érzek kutya baja néha pedig hogy autista.

Szerintetek autista lenne?

Vagy csupán csak ilyen?

Vagy esetleg enyhe asperger?

Vagy ADHD?

Foggalmam sincs

Azt ne mondjátok hogy vigyem neurológushoz mert már voltunk,öszintén szolva sokat nem értünk vele mert még kérdezni sem kérdezett,majdnem összevesztünk vele és még bunkók is voltak.

Annyit mondtak hogy nem gondolnák hogy autista lenne a gyerek,de van hajlama rá.

Köszönöm aki elolvassa és válaszol

Bocsi hogy hosszú lett de csak így tudtok válaszolni ha mindent leírok.

Ja amúgy mindent előbb csinált előbb forgott előbb felült mint az átlag és már 10hósan ment.

2015. máj. 27. 12:03
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
Attól hogy gyorsan fejlődik még nem lesz garantáltan autista, én is hasonló voltam kiskoromban mégse voltam más bármelyik másik gyereknél (bár a családban anya ágáról MINDENKI egy kicsit furcsa antiszoc)
2015. máj. 29. 21:22
 12/28 anonim válasza:
Vadaskertben egy kicsit tulzasba esnek ezzel a diagnozissal. Inkabb az autismus alapitvanyhoz vidd, ok eleg szakszeruen kivizsgaljak.
2015. máj. 31. 12:35
 13/28 anonim ***** válasza:
73%
# 10: Így már értem. Megkésett beszédfejlődéssel nincs érdemi tapasztalatom, alarm jelekkel kapcsolatban igen, de nekünk ezekre azt mondták a szakemberek, hogy ebben a korban még semmit nem jelentenek önmagukban, inkább várjunk még.
2015. máj. 31. 15:54
 14/28 anonim ***** válasza:
57%

# 12: nem tudom, ezt mi alapján írod, nekem egészen más a tapasztalatom. Nem egy olyan autisztikus tünetet mutató gyermekről tudok, akiknél a Vadaskertben kizárták az autizmust, vagy későbbi pontosítást javasoltak. Maximum GYANÚT mondanak ki, azért, hogy a gyerek megkaphassa a korai fejlesztést, de végleges diagnózist nem adnak felelőtlenül tapasztalataim szerint.

Tehát ha az ambuláns vizsgálat alapján, 5 éves kor alatti gyerekeknek adott diagnózisra gondolsz, akkor az azt szolgálja, hogy egyetlen gyanús (!) eset se maradjon fejlesztés nélkül.

A végleges diagnózist szakértő team állítja fel, klinikai megfigyelés (kortárs csoportban), számos egyéni feladathelyzet és diagnosztikus teszt elvégzése után.

2015. máj. 31. 15:59
 15/28 anonim ***** válasza:
57%
# 11: nem tudom, hány éves vagy, de csak az elmúlt néhány évben fejlődött annyit a diagnosztika, hogy ma már az enyhébb autizmust is szűrni tudják. A felnőtt autisták túlnyomó része nem is tudja magáról, hogy autista, szóval az, hogy 10-20 évvel ezelőtt nem tűnt fel senkinek, még nem zárja ki teljességgel az autizmust. (A magasan funkcionáló autik többsége felnőttkorra megtanul kompenzálni, ezért a diagnózisnak leginkább gyerekkorban van jelentősége, az iskolai, közösségi problémák elkerülése érdekében).
2015. máj. 31. 16:02
 16/28 anonim ***** válasza:
#15 de ha autista lennék is, akkor is megvoltam mindenféle külön segítség nélkül ezért nem értem miért kell a nagyon enyhe eseteket is úgy kezelni mint a durvábbakat.
2015. máj. 31. 18:29
 17/28 anonim ***** válasza:
# 16: szó sincs róla, hogy UGYANÚGY kezelnék. Én is ismerek olyan felnőtt autikat, akik viszonylag gond nélkül boldogultak, viszont olyanokat is, akik nem. A saját gyermekem esetében nem akartam a szerencsére bízni.
2015. jún. 1. 00:04
 18/28 A kérdező kommentje:

Én úgy gondolom,és nem csak én hanem beszéltem erről egy gyógypedagógussal is hogy a szülők akik gyanítják hogy autista a gyermekük viszont betűs illeszkedi közösségbe és nem szembetűnő akkor arról a gyerektől inkább ne legyen papír.

Miért?

Azért mert akkor nem bélyegzik meg ,úgyan úgy kezelik mint az átlag gyereket és nem közösítik ki emiatt.

Ebben egyet értek ugyanis még mindig ott tartunk Mo-on hogy nem fogadják el ezeket a gyerekeket (sajnos)

Én is úgy vagyok vele ha betűs illeszkedni akkor semmi gond nincsen ,nemfogom akkor vinni a gyereket semerre

Ezért nagyon remélem hogy a beszéde befog indulni hamarosan mert az létfontosságú

Mondjuk akivel eddig beszéltem mind aztmondta hogy biztos hogy nem auti a lányom.

Kicsit különc vannak fürcsaságai de nem kell minden gyereknek ugyan olyannak lennie .

2015. jún. 1. 12:32
 19/28 anonim ***** válasza:

Kérdező, ne haragúdj, de nagyon nem értek veled egyet! Azért írsz ilyet, mert valóban nem tudod, hogy mi az az autizmus és mit okoz a mindennapokban! Az enyhének mondott autizmus is nagyon komoly nehézségeket tud okozni a gyereknek és megfelelő terápia nélkül rengeteg szorongást és kínt. Úgy képzeld el, hogy becsöppensz egy idegen bolygóra, ahol számodra teljesen idegen a protokoll, a szokások, a nyelvet sem érted, totálisasn össze vagy zavarodva. Ha nem segít senki, akkor elveszel.

Idegen, pláne laikus nem tudja megállapítani egy 2 éves gyerkről, hogy autista-e, vagy sem! 2 éves korban ezt csakis szakember veszi észre, a laikus annyit lát, hogy viselkedési propblémák vannak, illetve furcsaságok, melyek nem illenek a korosztályi elvárások közé.

Arról is bizonyára hallottál, hogy az autizmusnak sepciális fejlesztési és terápiás módszerei vannak, melyeket egy normál gyógypedagógus sem ismer, hanem szakosodni kell rá.

Az idegrendszer egy olyan képződmény, melynek vannak időben behatárolt fejlődési állomásai és egy bizonyos időszakasz után azok az idegpályák, melyek nem kapnak megfelelő ingert, visszametsződnek (pruning). Ha a gyermek egy adott problémájára nem kap szakszerű terápiát, akkor az idegrendszer a szenzitív időszak után bezárja ezt a lehetőséget. Soha többet nem pótolható ez az időszak! Ezért nagyon nagyon fontos a korai fejlesztés!!

Ha a gyermeked esetleg érintett (ez nem csak autizmusra igaz, hanem a nyelvi zavarra is), akkor ezt a lhetőséget veszed el tőle diagnózis és megfelelő fejlesztés hiányában. Egy autistának heti több óra fejlesztésre van szüksége. A leghatékonyabb modern terápiák napi több óra fejlesztést tartalmaznak.

Ha a gyermeked így kerül be közösségbe, hogy vislekedés, kommunikációs és szociális zavara van, diagnózisa nincs, akkor jön az igazi megbélyegzés! Mégpedig a szülők felé. Nem nevelitek jól, nem foglalkoztok vele, buta, neveletlen stb. Komolyan ez hiányzik? Mert, ha érintett az autizmusban, akkor ez látható lesz akkor is, ha csak enyhe érintettség van.

Nem tud a megfelelő oviba bekerülni, nem kap neki való segítséget. Ezzel szemben egy integráló óvodába bekerülne adiagnózissal, ahol naponta kapna fejlesztés, emellett az óvodai életbe is segítene beilleszkedni gyógyped. asszisztens.

Gondold ezeket kérlek végig. Én is érintett szülő vagyok, emellett pszichológus is, bár más a területem.

Egy autista gyermeknek akkor a legjobb, ha nem tagadják a fejlődési eltérését, hanem autistának tekintik. Mert az. Akkor is, ha ez elsőre nagyon nehéz. Vannak autisták, akik ebből előnyt is tudnak kovácsolni, mert azokat a képességeket, amik az autizmusukból erednek, fel tudják pozitívan használni. Ez nem általános sajnos, de megfelelő fejlesztéssel több erre az esély.

A te kislányod egyáltalán nem biztos, hogy érintett. De írtam, ha bármi rossz érzésd van, akkor biztosra kell menni. Az is lehet, hoyg más gond van, amit megfelelő terápiával teljesen ki lehetne korrigálni. Ne vedd el tőle a lehetőséget.

2015. jún. 1. 14:01
 20/28 anonim ***** válasza:

Arról, hogy mindenki azt mondja, hogy nem lehet autista, tudnék mesélni... maradjunk annyiban, hogy kizárólag autizmusban jártas szakember véleményére érdemes adni, ilyenből pedig nagyon kevés van. (Az "átlag" védőnők, gyerekorvosok, pedagógusok, gyógypedagógusok, pszichológusok nem tekinthetők autizmusban jártas szakembernek, de még a szakértői bizottságoknál sincsenek mindenhol képben...)

A magasan funkcionáló, közösségbe integrálható autiknak is lehetnek ám olyan nehézségei, amire egy neurotipikus nem is gondol... egy konkrét példa, saját:

Gyermekem sorra írta az egyes-kettes matematika dolgozatokat. Nem értettük, mi lehet a probléma, hiszen jól tudta a tananyagot. Hetekbe telt, mire rájöttem, hogy a probléma az, hogy a feladatok be vannak számozva! Ha az első feladatban találkozott egy nehézséggel, akkor eszébe sem jutott, hogy azt át lehet ugorni, tovább lehet haladni, mert neki a sorrendiség kötelező érvényű. Amikor házi feladat írása közben mondtam neki, hogy ugorja át a problémás feladatot, és később térjen vissza, akkor értetlenül nézett rám: "De anya, nem látod, hogy be vannak számozva a feladatok?!". El kellett neki magyarázni, hogy a számozás nem kötelező érvényű!

És ilyen "apróságból" van kismillió. Ezek miatt bizony nagyon fontos, hogy sajátos nevelési igényűnek számít, így például több időt kap a dolgozatokra, és sok más területen is figyelembe veszik a speciális szükségleteit.

Extrém magas IQ-jú, nagyon jól szocializált autiról van szó, de állítom, hogy ha nem lenne SNI-s, akkor már kihullott volna a "normál" oktatási rendszerből az ilyen "apró" problémák miatt.

2015. jún. 1. 14:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!