Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 3 éves gyereket mennyire...

3 éves gyereket mennyire lehet feladathoz lekötni?

Figyelt kérdés
Kisfiam a logopédusnál mindig bohóckodik, alig lehet leültetni az asztalhoz, mert nem akarja megcsinálni a feladatokat, bár legtöbbször után mondja szavakat és a hangutánzókat, ha nincs kedve, ez is kakukk... A néni már egyre idegesebb úgy látom, én meg tehetetlen vagyok, mert ilyenkor tiszta hiperaktívvá válik. Ennyi idősen már "kötelező" asztalnál feladatokat megoldani?
2015. febr. 10. 12:34
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Akkor válts logopédust. Ajánlom a TSMT tornát, egy jó tanárral. Én is járok a fiammal, szigorú, férfi tanárunk van és nagy hangsúlyt fektet a fegyelemre. Próbálj ilyet keresni. Figyelemzavarra is nagyon jó a TSMT torna.
2015. febr. 10. 14:26
 12/24 anonim ***** válasza:
0%
10 éve vagyok járatos a témában, mindhárom gyerekem járt, jár logopédushoz. Mindhármat 5 évesen kezdték fejleszteni.
2015. febr. 11. 00:02
 13/24 anonim ***** válasza:

10-es, akkor mi is az a szenzomotoros v. motoros diszfázia? Goggle-t nem lehet használni. Szerinted egy diszfáziás gyereknek elég 5 éves kortól logopédus? Tudod egyáltalán milyen beszédhibák vannak? Afázia? Mond valamit, ha már 10 éve csinálod a nem tudom mit. Akkor illene tudni, ha olyan járatos vagy, hogy milyen beszédhibák vannak nem? Aki 10 éve csinálja a nem tudom mit, akárhány gyerekkel. Teljesen mindegy, hogy 1 v. 3 gyereked van. Nekem is van 3 gyerekem, 1 diszfáziás, másiknak semmi baja, csak pösze, amit ráér az óvodai logopédus 5 éves kortól fejlszteni, most 4 évesl lesz. A diszfáziásom 5 éves, hál Istennek 4 éves kortól fejlesztik. A 3. gyerkőc még 1 éves. Mivel a 3. gyerkőc is fiú (mivel a fiúkat érinti jobban a diszfázia, de gondolom tudod, mert 10 éve csinálod és öröklődhet, de gondolom ezt is tudod), így őt is fel fogom 3 éves kora körül vagy lehet hamarabb is méretni, mert ha őt is érinti, akkor minél hamarabb el kell kezdeni a fejlesztést, persze korának megfelelően. Egy jó gyógypedagógus tudja, hogy egy 3 évest nem lehet úgy fejleszteni, mint egy 5 évet.

5 éves kortól azért van a legtöbb fejlesztés az ovikban, mert ezt a rendszert találták ki. Én ahány logopédussal és a szakértői bizottság neurológusával is beszélve, mind sajnálják, hogy ez így van, hisz egy 1 év iskola előtt, még egy sima pösze gyereknek is kevés lehet, de azért van így, mert ennyit bír el az oktatási rendszer, arra nincs kapacitás, hogy óvódában egy 4 éves pösze gyereket fejlesszenek középső csoportban, mert csak arra van idő, hogy az iskola előtt álló nagycsoportosokat fejlesszék 5 éves kortól. Ezért fejlesztették a te gyerekeid is 5 éves kortól. De, ha már 10 éve csinálod, akkor gondolom még mindig fejelsztik őket, de lehet nem kellene ha már 3 éve kortól megkapták volna a rendes fejlesztéseket.

Kérdező, sok múlik a logopéduson, nagyon sok. Megkésett beszédfejlődéssel viheted korai fejlesztőbe is. Én mindenképp olyat keresnék, aki vállal 3 éveseket is, mert játékosabban őket is lehet fejleszteni, csak türelem kell hozzájuk.

A TSMT torna a figyelem fejelsztésére nagyon jó.

2015. febr. 11. 10:33
 14/24 anonim ***** válasza:
Utolsó, mire ez a bunkó stílus? Vegyél már vissza! Több szakemberrel beszéltem a témáról az elmúlt 10 évben. Nem írtam sehol, hogy logopédus lennék, vagy igen? Rossz olvasni a kirohanásodat.
2015. febr. 11. 10:47
 15/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Egy kérdésem még lenne. A diszfáziának milyen tünetei voltak nálatok?
2015. febr. 11. 11:31
 16/24 anonim ***** válasza:
Nem írtam hogy logopédus. De ne erőltesd már az 5 éves kortól való fejlsztést egy megkésett beszédfejlődésű gyereknél, mert a Kérező gyermeke az. Engem nem érdekel, mennyi logopédussal beszéltél, sok logopédus lerázza az embereket. Ha a te gyerekeidnek elég volt az 5 éves kortól való fejlsztés, akkor csak sziplán pöszék voltak, de egy megkésett beszédfejlődésű vagy beszédhibás,beszédfogyatékos gyereknek nem elég. Gondolom te is tudod, ha 10 éve vagy szakértő. De, akkor támaszd alá tudományosan, hogy egy megkésett beszédfejlődésű gyereknek miért lenne elég 5 éves kortól a fejlsztés, mert csak ezt szajkózod, amit minden logopédus mond, mert egyszerűen nem tudnak minden gyerekkel 3-4 éves kortól foglalkozni. Ha a gyerek egyszerűen csak pösze, akkor elég 5 éves kortól fejlszteni. Minden más esetben korábban kell, még a dadogást is lehet orvosolni már egy 2,5 éves gyereknél is pl. állatterápiával. Lovaglás vagy kutyaterápia. Én nem vagyok gyakorlott 10 éve, de mégis tudom ezeket. De most tényleg, ha 10 éve tart ez, hogy logopédus kell a gyereknek, akkor nem gondolod, hogy jobb lett volna 3-4 évesen elkezdeni a fejlesztést? 1 év is sokat számít nagyon.
2015. febr. 11. 11:59
 17/24 anonim ***** válasza:

Főleg hanghibák. Kérdésre, kérdéssel válaszol, echolál, vagyis nem a kérdésre válaszol, hanem megismétli a kérdést. Nem érzékeli pontosan a hangok egymásutániságát. Kevesebb a szókincs, mint a korosztályának. A szavakat gesztusokkal helyettesíti, de ettől függetlenül az én fiam tudja a szavak tartalmát. Nyelvi fejlettsége hiányos, hibásan ragoz. A beszéd megértése szöveg szintjén nehezített, tehát verseket, mondókákat nehezen tanul, de szavak szintjén megfelelő a megértés. Mi már túl vagyunk nagyon sok vizsgálaton, neurológiai, fül-orr gégészeti műtéteken is átestünk. Most kezd el javulás látszani a fiamnál 5 évesen, úgy hogy fél éve fejlesztik, mert a vizsgálatok míg be nem fejeződtek, addig nem kezdték el a fejelsztést pontos diagnózis hiányában, na meg persze logopédus hiányában. Sok hanghibája is van.

Másodlagos tünet volt, hogy az óvódában lökdösődött, dobálta a játékokat, ha nem értették meg, vagy nem tudta magát kifejezni. Ez szerencsére a beszéd javulásával szinte megszűnt. Egyébként a diszfázia az agy egy sérülésének a betegsége, nagyon jól kezelhető, ha IDŐBEN el van kezdve a gyerek fejlesztése. Pl. diszfázia oka lehet, ha a terhesség alatt volt valamilyen komplikáció vagy szüléskor. Nekem pl. toxémiám volt a fiammal és ez is lehet az oka, de nálunk a családban nagyon sok fiúnak volt beszédhibája, diszlexiája és ez öröklődhet.

2015. febr. 11. 12:10
 18/24 anonim ***** válasza:

12es! járatos vagy a témában? hogy ha a tied 5 évesen mentek logopédushoz?

úgy bírom, hogy mindenki annyira tudja mit kéne csinálnia a másiknak! enyém beszédértési-kommunikációs zavaros, 3 évesen még csak echolált. azért kíváncsi lennék, ha a te gyereked nem értette volna a beszédet és csak utánoz mint egy papajáj akkor megsimizted volna a fejét, hogy hát 2 évig még bírd ki így vagy vitted volna szakemberhez?

3 szakemberhez jártunk, hetente rohamosan fejlődött 4 évesen már alig volt gond. és igen, kibírta a 45 perceket hetente többször! :)

kérdező, nincs másik logopédus? tényleg vannak nagyon aranyosak akik szuperül le tudják kötni a gyerekek figyelmét :)

2015. febr. 11. 12:32
 19/24 anonim ***** válasza:

17-es vagyok, 18-asnál a pont! Igaza van!

Kérdező még annyit, hogy a diszfázia általában apai ágon öröklődik. Nálunk a családban apai ágon furdulnak pont elő, a beszédhibák Pl. párom testvére kb. 4 évesesn szólalt meg, addig semmi! Az ő fia szintén nagyon későn kezdett beszélni. Sógornőm idősebb fia szintén diszfáziás volt, plusz diszleksziás. Itt pl. a sógórnőm nem foglalkozott vele, ma már 22 éves a fiú, de 10 osztálya van, sajnos egy szakmunkást nem tudott elvégezni, mert nem kapott rendes fejlesztéseket, csak az oviban 5 éves kortól az iskoláig, ennyi. Beszédhibája megszűnt az idők alatt, de iskolában is fel volt mentve idegen nyelvből és ha jól tudom matematikából is. De, 22 évesen semmi szakmája, 10 osztály és kész és a szülei ezt hagyták. Szegényt ma is csak "hülyének" hívják. A diszfáziások tanulásra veszélyeztetettek is. Ezért kell intenzív fejlesztés, hogy legalább 7 évesen ne kínkeservesen tanuljanak meg írni, olvasni. A diszfáziást végig kell vinni a beszédfejlődés minden szakaszán, mindent meg kell neki tanítani és teljes életet élhet, tizenévesen akár nyoma sem lesz. Ismerek olyan diszfáziás gyereket, aki felső tagozatban kitűnő tanuló. Ez egy igen bonyolult és összetett betegség. De, ami fontos, hogy a diszfáziások nem értelmi fogyatékosok, mindent megértenek, mindent tudnak, csak lassabban tudnak mindent csinálni, egy kicsit később, mint a normál ütemben fejlődő gyerekek.

Korántsem biztos, hogy a te gyereked is az, nekünk a beszédjavító intézetben hozták meg a diagnózist és a magán logopédusunk is megerősítette. Vannak olyan diszfáziások, akiknek teljesen érthető a beszédük, ez a szenzos diszfázia. Van a nehezen érthető beszédű, ez a motoros diszfázia és van a szenzomotoros diszfázia, ahol mind a kettő probléma jelen van. Itt nagyon jól leírják:

[link]

2015. febr. 11. 12:52
 20/24 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a hasznos válaszokat! Nálunk nincsen echolálás, "csak" helytelen ragozás, de alakul a dolog. A másik gond, hogy sokat mondogat bizonyos szavakat monotonul, főleg akkor, ha elveszti a beszélgetés fonalát. Beszédértése is problémás, amit már hamar észrevettem, mert egyszerű utasításokat sem értett sokáig. Apai ágon én a felnőtteknél is látom, hogy nehezített a beszédértésük, sokszor nem értik a "poént", mert mire leesik nekik, a többiek méár másról beszélnek. Anyósom is könyvből végezte az egyetemet, mert elmondása szerint hallás után sosem jegyzett meg semmit, figyelni sem tudott.
2015. febr. 11. 17:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!