Hogyan tudnék egy autista gyereket nevelő szülőnek segíteni, ha én is érintett vagyok?
Az a helyzet, hogy van egy velem egyidős ismerősöm, akinek a kolléganője autista fiút nevel. Ismerősöm elmondása szerint az érintett gyerek alig tud beszélni és a mondanivalója is nehezen érthető. Speciális iskolába járt és különböző fejlesztésben részesült. Nem ritkák nála a kirohanások, amelyek az ismerősöm elmondása szerint hiszti formájába nyilvánul meg nála.A srác kb. 120 kg és a szülők emiatt átalakították az egész fürdőszobát. Az anyukát csak látásból ismerem és annyi lenne a kérdésem, hogy milyen kérdéseket tehetek fel neki és mivel tudnám biztatni őt. Mesélhetek-e neki a saját helyzetemről, illetve milyen reakcióra számíthatok az anya részéről?
Ha valaki tud nekem hasznos választ írni, én azt nagyon megköszönném. üdv Mindenkinek
Nehéz dolgod lesz, ha segíteni akarsz. Az nagyon dicséretes, hogy a gyerek kedvéért még a fürdőszobát is átalakították, mert alkalmazkodnak hozzá. Ugyanakkor furcsa, hogy hisztinek nevezi a rohamokat. Szerintem nem hiszti, hanem a fogyatékkal együtt járó tünetegyüttes.
Én a helyedben először "tanácsot" kérnék tőle, abból talán lehet arra következtetni, hogy egyáltalán hogy viszonyul az "idegen"-hez. És a válaszától függően próbálnék segíteni, vagy letennék róla.
Nehéz ez, mert ismerős ismerőse, kolléganője, akárkije....
Magyarul az ismerősöd jól kibeszéli a kolléganőjét.
Dicséretes, hogy téged a jó szándék vezérel, és segíteni szeretnél, de gondolj bele az ő helyzetébe.
Ha eléd állna egy vadidegen, hogy Szia, XY ismerőse vagyok, és mondta, hogy neked is autista a fiad, lehetne pár kérdésem? Te hogy éreznéd magad? Nem éreznéd azt, hogy a kolléganődben megbíztál, elmondtál a családi életetekről pár dolgot, mert már nem bírtad magadban tartani, erre ő kibeszél egy számodra vadidegen emberrel?
Azt tudnám elképzelni, hogy az ismerős, ha legközelebb beszélget ezzel a kolléganővel, akkor említse meg neki, hogy van egy ismerőse, akinek szintén autista a gyereke, ha gondolja, szívesen bemutat neki. De ennyi. Én magamtól tuti nem keresném meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!