Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tehetnék az 5 éves lányommal?

Mit tehetnék az 5 éves lányommal?

Figyelt kérdés

Van egy drága 5 éves kislányom aki megkeseríti az életünket. Napról napra egyre rosszabb. Szófogadatlan, senkire sem hallgat, a logika, józan ész számára ismeretlen és a legrosszabb, hogy elkezdett hazudozni is kisebb nagyobb dolgokról. Egyszerűen nem értem mit tehetnénk. A kedves magyarázás nem segít. Bünti, jutalmazés rendszer mit sem ér, mert láthatóan egyáltalán nem érdekli. Már mindent bevetettünk amit csak lehet. Ha iskolában van ott kedves, aranyos. Persze csak itthon olyan amilyen. Páromat teljesen kikészíti, míg én dolgozom. Egy emberi roncs vár haza minden nap. Erősen gyanakszunk egy ideje, hogy többről van itt szó mint sima dackorszak. Mintha nem lenne tudtatában annak, hogy mi folyik körülötte. Csak van és sodródik az árral, önálló véleménye nem sok, csak akkor, ha valami nem tetszik neki. Lehet, hogy valamilyen betegsége van? Évek óta próbálkozunk, semmi sem segített és amióta iskolába jár az ottani gyerekektől is csak a rossz dolgokat hozza haza. Iszonyúan elfáradtunk. Semmiből sem tanul és semmit nem is akar csinálni (még játszani sem hajlandó). Kezdünk kikészülni. Mellesleg Hollandiában élünk ahol csak kishercegek és kishercegnők vannak. A mikulás ünnep 1 hónapig tart. Agyon kényeztetés és tipikus "mindent megveszünk a kölöknek ami fényes és csillog vagy édes és csokiból van". Tisztelet? Fenét. gyerek rúgja az anyját mert nem vesz neki meg valamit? Szuper!

Talán hagynunk kellene, hogy történjen aminek kell és beilleszkedjen ebbe az agymosott, szörnyű környezetbe?

tényleg nem tudom már.

Ha bárkinek lenne valami tanácsa, szívesen meghallgatnám.

Egy tanácstalan anyuka.

2014. nov. 24. 10:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
pontosan milyen bünti-jutalmazás rendszert próbáltatok? Végig kitartottatok mellette következetesen? próbáltok már szakember segítségét kérni?
2014. nov. 24. 10:23
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Enyém is 5 éves, igaz itt Magyarországon. De ő is szemtelenebb lett az utóbbi pár hétben. Nálunk marad a bünti-jutalmazás rendszer, aztán majd lecseng ez is előbb-utóbb. Ő azért viszonylag, de annál több türelemmel végülis kezelhető. Szerintem a tiednek eleve rossz a példa, amit ott lát a többi gyerektől. Ami nem az ő hibája. Azt látja amit ti is, és úgy van vele, hogy ha nekik lehet akkor neki is. Vagy elfogadjátok ezt, és próbáljátok terelgetni amennyire csak lehet, vagy elköltöztök onnan, hogy ne ezt a rossz példát lássa és kövesse. Tehát magyarán, vagy megszoksz vagy megszöksz.
2014. nov. 24. 10:24
 3/12 A kérdező kommentje:

Bünti-jutalmazás. Volt pirospont tábla, állatkert, uszoda, kisállat, mesekönyv és egyéb kilátásokkal. Ha összeszed X pirospontot jól megérdemelten kap valami szépet, az ehhez járó dícsérettel és esetleg egy kis mese nézéssel. Hozzá teszem nem szoktuk bekapcsolni a TV-t. Mese csak Disney iletve régi magyar mesék. Mátyás Királytól elkezdve. Párom anyukája általános iskolai tanárnő több mint 20 éve, így küldi nekünk a jobbnál jobb könyvecskéket, gyakorló füzeteket és a többi. Nincs hiány a kultúrában és a tradícióban. Bünti az volt sarokbaállás, "szobafogság", a problémák megbeszélése, bevonás a házimunkába (természetesen nem hajmeresztő dolgok, mondjuk a konyha felsepregetése vagy szennyes lehordása), eltiltás mesenézéstől.

Nagyjábók kipróbáltunk mindent amit lehetett.

2014. nov. 24. 11:22
 4/12 anonim ***** válasza:
69%

Pontosan mi is az amit a gyerek csinal, es kikesziti a parodat?

Jol ertem hogy az apuka van otthon vele, es te dolgozol? Nem a legszerencsesebb leosztas.

2014. nov. 24. 11:37
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Hány éves volt, amikor kimentetek? Lehet, a megváltozott környezet hatott rá így. Sőt, minden bizonnyal. Gyertek haza, itt magyarul beszélhet a gyerekekkel az iskolában. És miért jár iskolába, amikor még csak 5 éves? De ha nem akartok hazajönni, akkor vigyétek el ott egy pszichológushoz.
2014. nov. 25. 13:14
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem érzi a szeretetet. Mert már minden nap úgy van hozzáállva, hogy jézusom ma mit fog csinálni.

Az a baj, hogy a bünti rögtön van, nem ha van 10 szomorú arca, akkor 10 perc sarokban állás. Hanem ha rossz már megy a sarokba, de ha jó, akkor még kell 7 piros pont.

Mi lenne, ha néha csak úgy elmennétek állatkertbe stb, és ha jól viselkedik otthon kap majd valami apróságot.

CSak úgy közös anya program, ahol nincs ott apa. Minden nap megbeszélni, hogy aznap mi volt a kedvenc momentuma, és melyik volt a legrosszabb.

Nekem úgy tűnik, hogy otthon is óriási elvárásoknak, pontrendszernek van kitéve, aminek folyamatosan meg kell felelnie. És sokkal könnyebb az iskolai elvárásoknak megfelelnie, ezért ott sokkal jobban is teljesít.

Nincs magabiztossága, valószínűleg azért nem csinál semmit, mert nem mer csinálni semmit. És már minden mindegy alapon működik. Lehet szerinte egy olyan viselkedésformára kap rossz lapot, ami szerinte normális lenne. Így akármit csinál úgy is fog rá rossz pontot kapni. Akkor meg már tökmindegy.

Nem csak nektek tűnik kilátástalannak a helyzet, hanem neki is.

Ez csak egy vélemény, nincs saját gyerekem. 5 éven keresztül voltam Babysitter. Van amikor a megoldások felnőtt fejjel nem élveznek prioritást, vagy nem racionális. De az ő kis kobakjának, meg pont az lesz a megoldás.

2014. nov. 25. 13:56
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Szoktatok hazajönni? A tanítónéni anyósodnak mi a véleménye a gyerekről? Ő is úgy látja, hogy valami nem stimmel, vagy ő tudja kezelni???
2014. nov. 25. 20:07
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Ajánlom figyelmedbe Dr. Ross Campbell: Életre szóló ajándék című könyvét a gyereknevelésről, nekem nagyon sokat segített, gyakran olvasgatom.
2014. nov. 26. 09:20
 9/12 Medvi ***** válasza:
Igen, nagyon jó könyv az Életre szóló ajándék, másik hasonlóan jó könyv Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva c. könyve. Valamelyiket mindenképp szerezd meg, kérd meg anyósodat, hogy küldje el nektek mert rengeteg kérdésre választ kaphat belőlük az ember. A szerzők gyakorló apák és pszichológusok, hihetetlenül jókat írnak!!! Persze lehet, hogy ott nálatok is meg lehet venni, csak nem magyar nyelven.
2014. nov. 26. 14:52
 10/12 anonim válasza:
Az én lányom 10 éves és pont ilyen mint amit írtatok. 5 éves korától tart kb. Már az önngyílkosság gondolata is megfordúlt a fejemben. Tudom nem normális,de ez már utolsó segélykiáltás. Beszétem már mindenkivel,tanácsot is kértem,most egy kinenziológus jár házhoz.Mit sem ér.Tiszteletlen,pofátlan,lenéz,flegma. Hajnalig sorolhatnám.Egyszerüen már nem szeretem,nem szeretek vele játszani és elmenni.Mikor mrgteszem az is kudarcba fullad. beülünk valahová, kávét kér és ha nem kap végig szíd és büntet.Ez csak egy példa a több ezerből és még a legkevésbé idegesítő. Erőm is alig van még ezt is leírni,olyan elkeseredett vagyok.Minden kérdésem a gyermekem felé felesleges,mindenért engem hibáztat,rajtam keres.Ott tartok,már annyira nem érdekel, hogy a sgítség sem érdekel.Már erőm sincs ahoz,hogy valahová emenjek ez ügy érdekében. Elítélhettek ,de ha azt mondom az ellenségemnek sem kívánok ilyen gyereket akkor talán megértitek.Már azon gondolkodom magára hagyom és lemondok a neveléséről,mert szart sem értek az egészhez.Talán ez bebízonyosodott. Ez bíztosan
2014. dec. 22. 23:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!