Ha valaki ilyeneket csinált gyerekkorában, akkor ő később pszichopata, szociopata lesz?
Már feltettem a kérdést a mentális egészség témakörben, oda írtam többek közt, hogy már fiatal felnőttről volt szó. Nem nagyon kaptam hasznos választ. Kifelejtettem, hogy gyerekkorában autizmus gyanús volt. Lentre linkelem a másik kérdést. Valaki tapasztalt már ilyet saját gyerekénél, mi történt? Egy aggódó anyuka.
Nagyon agresszív volt, ha kihozták a sodrából, nekiment az ovistársainak (még kisiskolás korában is néha). Máig agresszív, de visszafogja magát. Lopott az óvodából (nem tudom, hány éves korig normális ez). Nem bánta meg, mikor megmondták neki, hogy nem helyes, csak azt bánta, hogy vissza kellett adnia. Gyűjtötte a babákat, de mindig csak kínzósat játszott velük. Dobálta őket, kiszúrta a szemüket, felvágta őket, lenyúzta a bőrüket. Általában azt játszotta, hogy a babák egy árvaházban vannak, ahol bántalmazzák őket. Állatokat nem kínzott, viszont ha valaki feldühítette, elképzelte, ahogy például szétrobban a feje, levágják valamijét (kisiskolásként).
Máig szereti a véres dolgokat, de nem tudok kiigazodni rajta, olyan, mintha nagyon keveset árulna el abból, milyen is ő.
#14/49 Kérdező kommentjére:
Egy két dolgot szeretnék leszögezni, mert téves gondolatok merültek fel. A pszichopata kifejezés az 1980-as évekig létezett, nagyjából az antiszociális személyiségzavar váltotta fel. Nem szabad összetéveszteni a pszichózissal, az elmebetegség szintű viselkedésformákkal, amelyek egyébként a valóban kriminális ,köznyelvben "pszichopatának" nevezett formák. Az antiszociális viselkedsézavar mint minden viselkedészavar : nem betegség. Ezek a betegségek hátterei vagy személyiségre kiható párhuzamos szálai, esetleg előzményei, vagy következményei. Betegség pl: skizofrénia,depresszió,mániák stb.
Én úgy látom a #14es hozzászólása alapján, az illető ugyanannyira lehet nárcisztikus és hisztrionikus mint antiszociális, tehát mindenképp a "teátrális" csoportba tartozik.
Sajnos ez a legnehezebben gyógyítható..vagyis kezelhető csoport, ők ugyanis,ahogy mondta nem ismerik fel problémáikat, márcsak büszkeségből sem. Hiszen pont ez az ego-védelem az ami elzárta eddig is a lehetőséget, hogy társaik helyébe képzeljék magukat.
Magam most vagyok túl egy egyéves párkapcsolaton egy narcisztikus-borderline lánnyal. Hasonló egyoldalúság, msáok hibáztatása, kegyetlen viszonyulások, kegyetlen önzés, nárcisztikus düh és mint kiderült...gyerekkorában állatot kínzott halálra: mert érdekelte a fájdalom.
Sajnos még borderline elemeket is mutat a hangulatingadozásaival. Állandóan mindenki mas a hibás, őt nem fogadják el, hol mániákusan én voltam aki igen, elfogadtam, elhalmozott iszonyatos mennyiségű szeretettel,testileg és lelkileg is, hol én voltam a főgonosz, aki miatt baja van a világgal.
Ezek a váltások gyakran egy órán belül megtörténtek.
Amikor pedig a lehető legóvatosabban kiálltam, vagy épp megvédtem magam, mert én nem voltam durva vele, akkor mérhetetlen gyűlölet támadt benne.
A kapcsolat végülis úgy gyengült el, hogy nem reagáltam a panaszaira,a hullmzására, és újra elkezdte rombolni a kapcsolataim, bekeverni a hátam mögött, hazudozni. Ekkor megmondtam neki, hogy lelki gondjai vannak. És hirtelen gőgből kidobott. Majd elárulta, hogy sosem volt biztos bennem (mily meglepő). Szeret, de nem eléggé… Valamilyen szinten ráébredt, hogy nincs rendben, hogy ennyi gyűlölete van. Na persze most mégis kicsi az esély,hogy ezt az alkalmat megragadja. “Sz*r” pasi votlam. Ennyi és folytatás következik neki….
Ebben a csoportban nagyon komoly összemosódások lehetnek. Csak azt tudom javasolni, hogy ön imádkozzon, hogy a lánya életében adódjön egy olyan helyzet, ahol felismeri személyiségzavarát, anélkül hogy önmagát vagy másokat bántaná.
Azt gondolom, hogy nem helyes magát okolnia mindenért. Vagy különben a terhet nem fogja tudni cipelni, masreszt meg lánya is kihasználja majd ezt… örökkön örökké.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!