Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Miért van az, hogy amióta én...

Miért van az, hogy amióta én is anya vagyok, már nem olyan "bájos" más gyereke, hanem idegesítő?

Figyelt kérdés

Mindig is imádtam a gyerekeket, alig vártam fiatalkoromban, hogy nekem is lehessen. Mindig is türelmes voltam a gyerekekkel, azért is mentem óvónőnek.

De. Idegesítenek mások neveletlen kölykei. Na nem az óvodában, hanem úton-útfélen, játszótéren, játszóházban, rokonságban. Vagy ez szakmai ártalom, hogy mindenütt nevelni akarok, és idegesít, amikor "nem szólhatok be"?

Írok konkrét példákat, ti hogy élitek meg az ilyen helyzeteket:

-játszótéren a kölök dobálja a többire a homokot, fellöki a másikat a csúszda előtti sorban, az anyuka meg nyugodtan beszélget, nem szól rá.

-szintén játszótéren nekimegy az enyémnek, aki sírva panaszkodik, na ezért már szólok, mire az anyuka úgy tesz, hogy az övé milyen életrevaló, mert meg tudja védeni magát, az enyém meg egy nyámnyila, mert szalad árulkodni.

-kisgyerekes család van nálunk vendégségben. Na ez a legdühítőbb, mikor a vendég csemeték kontroll nélkül, ugrálnak, szaladnak, törnek-zúznak, és ne szóljak rájuk, mert hát gyerekek. OLyankor az enyimek csak néznek, mert ők tudják a szabályokat, és a szomszéd vagy épp rokon gyerek meg ugrál az ágy tetején, felmászik a csillárra is, belemászik a legkisebbem bébihintájába, én meg ordítok, hogy jaj az el fog törni, mert az pici babáknak van, nem 5-6 évesek súlyának! Az anyuka meg nem szól!!!!

A bébihinta még épségben van, de a 3 éves lányom biciklije már összetörött, mert éppen ketten álltak rá, hiába szóltam, mivel az anyukájuk csak legyintett, hogy ugyan hagyd, gyerekek, nem szólhatunk rájuk mindenért!

Úgy jön le, hogy én mindig mindenért rájuk szólok, de én nem hagyom, hogy az én gyerekeim olyat játsszanak, amiből baj lehet, kárt okozhat stb.

-kedves barátnőm 3 éves kisfia mikor először nálunk járt, megtetszett neki egy játék, amit haza akart vinni. Hagytam, na attól kezdve minden alkalommal haza akar vinni egy játékot tőlünk, és az anyukája nem szól rá, nekem kell harcolnom vele...

Mostanában az a trendi, hogy úgy nevelünk, hogy mindig mindent a gyerekre hagyunk, ne szóljunk rá, nehogy megsérüljön a lelke, vagy én vagyok túl szigorú? Mert azt képzelem, tanult óvónőként és gyakorló anyukaként tisztában vagyok az életkori sajátosságokkal, és tudom mit várhatok el egy adott korú kisgyerektől, és nem hagyom, hogy a fejemre nőjön?

Mi az igazság, ti hogy látjátok?

2014. jún. 30. 10:06
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Én rá szoktam szólni más gyerekére, ha az enyémet piszkálja, szerintem ezt te is jól tetted. Mondjuk én megengedek olyan dolgokat a sajátomnak a játszón, amit mások nem, kicsit ferde szemmel is néznek rám emiatt-pedig csak vizez, meg felmászik "magasra".

Off: Kérdező, tudnál ajánlani olvasnivalót a gyerekek életkori sajátosságairól?

2014. júl. 5. 14:59
 12/14 anonim ***** válasza:
mintha én írtam volna a kérdést:)
2014. júl. 10. 13:25
 13/14 anonim ***** válasza:
Azért csak óvatosan! Nehogy még 30 évesen nektek kelljen megvédeni a "picikét", ha csúnyán néznek rá...
2014. júl. 12. 14:12
 14/14 anonim ***** válasza:
Nekem is pont ilyen problémáim vannak sorra. Kiléptünk a babakorból, a gyerkőc már igazi játszóteres, mindent használ, mindennel játszik, jön, megy.Ha olyant csinál, amit nem szabad, mindig rászólok és én a más gyerekére is szoktam szólni, pl. homokszórás, ha az enyém is ott van. Belemegy a szemükbe, orrukba és iszonyúan tud fájni. Utóbbi időben számtalanszor előfordul, hogy az anyuka elmondja ötször a gyerekének, hogy ezt meg azt ne, de a gyerek csak nem követi, aztán anyuka feladja és a probléma nem lett megoldva. Így nem kaptuk vissza az elvett játékunkat, a labdánkat, ezért nekem kellett azt elvenni, mert a gyerekem azzal játszott és úgy vették el tőle. Anyuka hiába szólt, a gyerek nem adta vissza, aztán anyuka annyiban hagyta a dolgot... Most legutóbb az elvett (egyébként értéktelen) játékot már vissza sem kaptuk..., úgy lopták el, hogy észre sem vettem. Az a baj, hogy sok szülő nem tudja, hol a határ, mit lehet még megengedni, mit már nem. Labdázni akar egy kisfiú az enyémmel, a mi labdánkkal, majd két rúgás után már megy is el vele és rúgja máshová, egyedül kezd el vele játszani. Anyuka rá sem szól. Én mindig a gyerek közelében vagyok, figyelem, mit csinál. Ez a dolgom. Sok anyuka leül 100 méterre egy padra, vagy odafigyel, vagy nem, mit csinál a gyereke. Aztán persze sok gyerek olyan, hogy motiválás hiányában unatkozni kezd, ráakaszkodik másokra, direkt kifigyeli, hol tehet más gyereknek keresztbe, odaáll a csúszda alá, hogy a másik ne tudjon lecsúszni, nekidobja a labdát, csak azért ül a hintába, mert látja, hogy egy másik gyerek (esetleg anyukája kíséretében) épp oda készül... Volt olyan, hogy rólunk nem szállt le egy nagyobb gyerek. És akkor ott vagyok anyaként egy helyen és azt veszem észre, hogy 5 gyerek csúszkálását irányítom én, nehogy a kicsinek baja essen. A szüleik közben egy padon trécselnek. Sokszor nekem sincs emiatt kedvem játszótérre menni, de a gyerek szocializációja miatt muszáj. Egyébként én is próbálom ahol lehet megadni a szabadságot a gyerekemnek, csak akkor mondom, hogy nem, amikor elértünk egy határhoz. A túl sok tiltás, irányítás sem jó. Viszont a gyerekek is mások, vannak akiknek egy "nem" elég és van akinél bizony fizikailag is be kell avatkozni, pl. elvenni tőle valamit, mert nem adja oda önként.
2014. júl. 13. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!