Van valaki aki igy jart? Dohanyzik a 12-eves lanyom! Mit tegyek?
Én 14 évesen kezdtem, szintén azért, mert menő volt. Nekem szerencsére(?) a szüleim sosem tiltották, talán mert mindketten dohányosok. Anyu velem is megpróbálta, hogy leültünk a konyhaasztalhoz aznap, mikor bevalottam, hogy dohányzom, és elszívtunk egymás után vagy 7-8 szálat (kék Helikon volt, nem egy hegyi levegő). Szegénykém lett a végére rosszul, nem én.
Az a baj, hogy hiába tiltod, amíg ő nem akarja letenni, addig semmivel sem tudom rákényszeríteni. Rágyújt majd, ha nem vagy ott mellette, mástól kér cigit, ha neki nincs, és igen, ahogy már más is írta, tőled lop majd pénzt (jobb esetben), ha nem adsz neki.
Nekem közel 14 év kellett, hogy rájöjjek, a cigi nem jó, sőt kifejezetten rossz. Nem kaptam levegőt olykor, meg akartam fulladni a köhögéstől, már akkor meg akartam halni, ha 10 métert kellett futnom, hogy elérjem a villamost. Vasárnap lesz 5 hónapja, hogy "benőtt a fejem lágya". :-)
lepontozhattok, akkoris elmondom a véleményem...
nem tudsz vele micsinálni.
ha akar, rá fog gyújtani...
lesz, aki ad neki, és/vagy lopni fog.
a legjobban még úgy jársz, ha nem tiltod, hiszem a tiltott gyümölcs mindig finomabb
persze mond el neki a dohányzás káros hatásait, szivass el vele egy doboz piros pallmall-t, és ha utána is kell neki, akkor hagyd rá.
hidd el, jobban jársz, ha tudod, hogy mit csinál, mert ha baj van, legalább tudod, hogy miből van a baj, és hogyan kell orvosolni.
egyezzetek meg! ő őszinte lesz, és mittudomén 4-5 naponta kap egy doboz cigit.
ossza be, legyen elég, és nem fogtok veszekedni, béke lesz, és tudod, hogy mi a helyzet a lányoddal, nem lesznek titkok.
mondom, jöhetnek a lepontozások =) ha végiggondoljátok, akkoris ez a legjobb megoldás.
Semmilyen büntetés, vagy drasztikus eszköz nem fog használni, vagy csak tovább mélyíti a lázadást, az elszakadási törekvését. Ha ugyanis a szülő nem dohányzik - márpedig erre következtetek a kérdésedből - a dohányzás tipikusan annak a jele, hogy a gyermek a családon kívül akarja magát elfogadtatni. Olyan közösségben pedig, ahol dohányzás sikknek számít, a lány dohányozni fog. Csak azzal tudod rávenni, hogy abbahagyja, ha megérti, hogy ha az úgynevezett barátai csak akkor fogadják el, ha dohányzik, akkor az egész nem is róla szól, hanem valakinek az "izmozásáról." Nézze meg józanul, hogy hogyan viselkedik a vezérnőstény (vagy bika) a csoportban. Róla szól a csoport. Ő az aki a figyelem középpontjában áll, és akit mindenki követni igyekszik. Ilyen csoportokhoz csak olyanok csatlakoznak, akiknek valamiért el van nyomva a saját személyisége.
Az esetek többségében ebben nagyban hibásak a szülők is. De ha a gyermeknek van elég intelligenciája, hogy észrevegye, hogy az adott csoporthoz való tartozás őt magát korlátozza a szabadságában, (hogy dohányozzon-e, vagy sem, hogy drogot szedjen-e be és hogy milyet, vagy mikor feküdjön le valakivel, stb.) akkor van esély rá, hogy egészen másfelé indul el. Ehhez viszont célok kellenek, amit ő saját maga tűz ki maga elé, soha nem a szülő. Éreztetni kell vele, hogy életének minden döntése az övé. A téma persze ennél sokkal bővebb, de erre a konkrét kérdésre ez a legtömörebb válaszom.
A dohányzás nem is a fő gond, hanem hogy valószínűleg más vette rá, és rávehetik akármi másra is, mivel családon kívül akarja elfogadtatni magát. Lehet örülni amég nem drogozik. Kevesebbet kéne megalázni, ideértve a verést, büntetést, és "lelkizést" is, aminek a valódi neve érzelmi zsarolás, és ha talán nem úgy szólnának mindig hozzá mint egy alsób rendű szeméthez, akkor talán idővel képes lenne elkezdeni önállóan gondolkozni. Nem tudom eszébe jutott-e már valakinek, hogy ha családon kívül akarja valaki magát elfogadtatni, annak az az oka, hogy családon belül nem fogadják el!
A liberális nevelést pedig nem kellene szidni, mert pont az erőszakos nevelés eredményei a mostani antiszociális szülők (meg főleg tanárok, na vajon mért "dolgozik" az új tanárnemzedék ekkora fizetésért?!), akik élvezik hogy megalázzák a gyrekeiket, és még sírnak is, hogy nem verhetik félholtra őket (ez pedig pszichopata). Nem hiába látni annyi erőszakot a gyerekek között, hiszen ez még most is terjed tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!