Majdnem 3,5 éves kisfiú nagyon rosszul beszél. Vajon beszédhiba vagy ez még normális? Pl. Alul!
Pl: "Anya dádá Babu keze!"
Szerintem ennyi idősen már összefüggő mondatokat kellene, hogy mondjon, de legalábbis nem így kellene beszélnie! A lányom 4 lesz tavasszal, de már vagy 1 éve mondatokban beszél. Jó, nyilván nem mindig helyesen, de azért ha össze hasonlítom a két gyerek beszédét.. ég és föld..
Vagy ez még normális? Kicsit aggódom, mert a szülők nem veszik komolyan ezt a problémát..
Az én lányom (2,5 éves) szeptember óta bölcsődés és a beszédfejlődése bámulatos. Nem mindig érthető és kristálytiszta, de mindenki ámuldozik, hogy milyen jól megérteti magát, milyen szépen beszél mondatokban és a szókincse milyen nagy.
Azért 3,5 évesen már a "dádá Babu keze" helyett érthetően kéne elmondania, hogy "megütötte a kezét".
Hát azért első válaszoló, 3,5 évesen ez már nem a normális kategória. Én biztosan aggódnék már ennél sokkal kevesebbért is, mert ha már most lemarad egy gyerek akkor mi lesz vele később a suliban?
Ez egy kb. 1,5-2 éves gyerek beszédszintje...
a 2 és 3-as válaszoló egy nagy... már elnézzést.
normális, ahogy beszél, ,annyi, hogy segíteni kell neki. Nem minden gyerek fejlődik egyformán és a fiúk amúgy is később kezdenek el beszélni. Mennyi szava volt mondjuk 1 évesen?
ha nagyon aggódsz, akkor vidd el az Országos beszédfejlesztő központba, és ott megmondják, ha baj van. De AZ NEM IGAZ, HOGY EZ EGY MÁSFÉL KÉT ÉVES GYEREK SZINTEJ. ezt a válaszolót jól le is pontoztam, mert téves választ adott és feleslegesen ijesztgetett.
3 és fél évesen ez elég alacsony szintű beszéd.
Illene kizárni néhány kezelést igénylő okot, ami lassítja a beszédfejlődést. (értelmi elmaradás, nagyothallás) Ha amúgy minden rendben, akkor szakember döntheti el, szükséges-e speciális beszédfejlesztő terápia, vagy remény van rá, hogy a gyerek spontán behozza a lemaradását.
Ez nem lehetetlen, de elég bátor dolog csak úgy várni rá...
Jó, hát, csak felmerült bennünk a férjemmel, hogy vajon normális e.. tény, hogy minden gyerek másképp fejlődik, tudom, hogy sokszor nem úgy fejlődnek a gyerekek ahogy a szakkönyvekben le van írva, de azért szerintünk is már annyit illene mondania, hogy "Anya elverte a kezem" vagy valami hasonlót.. ez azért nem egy bonyolult mondat..
Amúgy nem tudom miért kell állandóan nekiugrani az embernek.. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!