Meddig normális, hogy a kislányom r hellyett l-t mond?
Az élettani pöszeség korhatára kb 5 év.
Az r egy elég nehéz hang, fejlődniük kell a száj és a körüli izmoknak.
Az oviban nagycsoportban foglalkoznak csak vele.
5 éves a nagyobbik fiam, ő is l betűt mond még az "r" helyett. Most középsős és azt mondták az oviban, hogy semmi gond, ha szeptemberig nem tanulja meg, akkor majd a logopédus foglalkozik vele.
Egyébként én meg pösze vagyok és selypítek is, pedig évekig jártam logopédushoz az általánosban... Ennek ellenére több szavalóversenyt is nyertem :))))
Szia.
Lehetett kérdezni itt egy kedves anyukától, aki szakember.
Én ugyanezt kérdeztem a 3,5 éves lányomról, hogy gond-e, ha a r betűt l-nek mondja.
Az alábbiakat válaszolta:
"5 éves korig nem számít beszédhibának semelyik hang hiánya, torzítása, vagy cseréje.
Ha csak az r marad vissza, nagycsoportban fogja csak felvenni a logopédus terápiába, de ha még csak kiscsoportos, és már így áll, akkor biztosan megoldódik magától is addigra a probléma.
Fontos, hogy ne mondjátok neki, hogy az nem jó, ne erőltessétek, hogy perdítse a nyelvét, mert abból könnyen torz hang születhet, amit sokkal nehezebb korrigálni (ezt leírtam részletesen az első oldalak valamelyikén, ha van kedved, olvasd vissza.)"
Remélem tudtam segíteni. Ne aggódj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!