Mit kell tenni az olyan gyerekkel, aki elvesztette az egyik szülőjét?
Szia! Mindenképpen ajánlom a másik szülőnek, hogy olvasson Polcz Alaintől a gyerekek és halál témájában, ő nagyon sokat tudott erről, például a Meghalok én is? című könyvét, vagy itt is felsorolják több művét: [link]
Van egy kifejezetten e témával foglalkozó pszichológiai társaság, ha ebben az irányban gondolkodsz, akkor érdemes őket megkeresni:
Saját tapasztalatból mondom (én hétévesen vesztettem el anyukámat), hogy kell ezzel a kérdéssel foglalkozni, akkor is, ha úgy tűnik, a gyerek jól van, vagy ha ő nem hozza fel a témát esetleg. Nálunk is tabuként kezelték otthon, a temetésre sem vittek el, így esélyem nem volt, hogy megértsem igazán, mi történt, hogy feldolgozhassam a fájdalmamat, hogy lássam, ez másoknak is fáj, nem vagyok egyedül a szomorúságommal.
Sajnos ma már tudom, hogy ebből eredhet a szorongásos, depresszióra hajlamos személyiségem, és az irracionális félelmeim, melyek végigkísérik az életemet.
Tudom, hogy borzasztó nehéz (nem is kárhoztatom apámat, hiszen ő is szenvedett, és azt hitte, jót tesz, ha hallgat erről) erről beszélni, de nem lehet másképp feldolgozni. Nem csak egy „erős” szülőre van szüksége a veszteséget átélt gyereknek, hanem egy megértő, őszinte szülőre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!