Van itt olyan szülő, aki "csak" késői és nehézkes beszédindulás miatt fordult orvoshoz és később kiderült, hogy autista a gyermeke?
nálunk nem akart beindulni a beszéd, olvasgattam a neten és az autizmusra találtam rá. így is indultunk neki, hogy nekünk gyanús, majd meg is kapta a kódot. fejlesztettük, egyszer csak beindult a beszéd, oviba könnyen beszokott, elkezdtek eltűnni a furcsaságok, majd a fejlesztőnk elküldött, mert nem tudott vele mit kezdeni, nem volt olyan problémája amit tudott volna fejleszteni. ezután a kontrollon 2 variáció lépett fel, vagy nem autista, vagy annyira jól kompenzál, hogy nem tudják megállapítani.
azóta eltelt fél év fejlesztés nélkül, 1 hónap múlva megyünk kontrollra, én azt gondolom, hogy nem autista.
elvittem közben egy másik helyre, ahol azt állapították meg, hogy egy egyszerű megkésett beszédfejlődésű gyerek és a furcsaságok annak voltak betudhatók, hogy zavarta az, hogy nem tudja kifejezni magát, feszélyezte és ezért produkálta...
megismerkedtem a fejlesztésen egy anyukával, ők ugyanazzal a problémával, tünetekkel indultak el, tehát leginkább a beszéd. náluk meg közben a gyanú diagnózis lett, náluk a 1,5 év alatt nem igazán indult be a beszéd, ahelyett, hogy eltűntek volna a furcsaságok, újak jöttek elő és azóta se szobatiszta a kicsi (4 évesek most), így a kontrollon rájuk ki is mondták :(
igen-t használja? echolál/t? napirend, útvonal ragaszkodás?
inkább ezek lehetnek az autizmus tünetei, mármint a skála alján :)
koraiba ha még nem voltatok, elméletileg nem is mehettek, sajnos csak 3 éves korig fogadnak :(
mondjuk a vadaskerttel nem lőhettek mellé, ők a legjobbak ebben! szóval ha úgy is jelentkeztél, azt vegyétek előre.
nálunk olyan furcsaságok voltak, hogy a játszótéren ő sem játszott, hanem csak csodálva nézte a többi gyereket :)
vagy 2 évesen még egyáltalán nem beszélt, kivéve az autómárkákat mondta, de mindegyiket felismerte, még ha nem is látta a jelét. ijesztő volt, mert azt meg nem mondta, hogy szomjas vagy éhes...
ugyanakkor 2 évesen teljesen szobatiszta lett, a tél közepén, ugye azt mondják, hogy az autisták sokára vagy egyáltalán nem lesznek szobatiszták.
egy időben meg mikor izgatott volt, oldalra tartotta a fejét. ezt vagy 4-5 hónapig csinálta, ettől is paráztam, de elhagyta ahogy megindult a beszéde.
ja és persze echolált, elég sokáig, de érdekes módon csak a kérdéseket ismételte utánunk, a kijelentésekre simán válaszolt/reagált visszamondás nélkül.
mi nem jártunk logopédushoz, a gyanú miatt egyből autistáknak "való" fejlesztést kapott, 3 évesen meg mikor vittem, akkor ő már nem talált problémát a beszédben, akkorra rendesen megindult és pár hét alatt behozott minden lemaradást.
Barátnőm 3 évesen kezdte hordani a gyerekét kivizsgálásra, mert nem beszélt. De egyáltalán, még csak nem is gagyogott.
Elsőre egyből rámondták, hogy teljesen süket a gyerek, de a vizsgálatok cáfolták.
A Nevelési Tanácsadóban már mondták, hogy autista gyanús, és hívtak a Vadaskertből szakembert. De ez úgy elhúzódott, hogy volt vagy 4 éves mire megkapta a diagnózist. Azóta sajnos egyre furább a gyerek, sok mindenben visszaesett, amit előtte tudott, még nem szobatiszta.
Az én fiam is iszonyú nehezen kezelhető, borzasztóan hisztis, és 2,5 évesen pár szóból állt a szókincse. Beirattuk oviba, ott mondtam a logopédusnak, hogy kéne vele foglalkozni. Ő mondta, hogy vigyem el kivizsgálásra, mert képtelen a gyereket bármilyen tevékenységbe bevonni.
A Beszédfejlesztő Központban kezdtük, ahol a gyerek az első 10 percben akkora hisztit levert, hogy semmit nem tudtak vele kezdeni. Vigyük a Nevelési Tanácsadóba. Persze közben itt is teltek a hónapok, a gyerek már eljutott oda, hogy a szükségleteit ki tudta fejezni, így egyre nyugodtabb lett. 2*1,5 órát foglalkozott vele a pszichológusnő a Nevtanban, és kijelentette, hogy beszédértési zavarai vannak a gyereknek, vissza a Beszédfejlesztő Központba. Na, most mindenki nyaral, nem mentünk még vissza, de el vagyok keseredve, mert nem látom a kiutat, küldözgetnek ide-oda. Annyit azért mondott a nő a Nevtanban, hogy nem gondolná, hogy autista, mert próbál ő kommunikálni, csak nem nagyon tud. És kifejezi az érzelmeit, aranyos volt, mert játszottak együtt, és pl. csinált kávét mindenkinek a teremben, és várta a reakciót. Azt mondta, ilyet egy autista nem csinál.
Viszont hónapról hónapra változik. Szerintem fél éve még simán rátettek volna a spektrumra, mert mindenféle felszólításra azonnali durva hisztivel válaszolt.
Remélhetőleg nálatok is inkább a beszéddel lesz gond, ha egyébként kifejezi az érzelmeit, és fontos neki a mások reakciója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!